Gündem Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü

19.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

PKK’nın elebaşılarından Cemil Bayık’ın ‘kaçın’ talimatıyla Nusaybin’den Suriye’ye kaçmak isteyen 3’ü kadın 18 terörist öldürüldü. İlçede çıkan çatışmalarda da 6 terörist etkisiz hale getirildi

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü

Terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Cemil Bayık’ın verdiği talimatın ardından Mardin’in Nusaybin ilçesinden önceki gece Suriye sınırının diğer yanındaki Kamışlı bölgesine geçmeye çalışan, ikisi elebaşı üçü kadın olmak üzere 18 terörist öldürüldü.

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü

İlçede çıkan diğer çatışmalarda da altı terörist öldürüldü. Çatışmalarda bir asker ise şehit oldu. Kamışlı’ya geçmeye çalışırken sınırın sıfır noktasında öldürülen teröristlerin PKK’nın Suriye kolu PYD içinde faaliyet gösterdikleri, destek giçin geldikleri Nusaybin’de sıkışınca duvar, tel ve mayınlı sahayı göze alarak otluk alandan kaçmaya çalıştıkları öğrenilirken teröristler düştükleri zor durumu çatışma anındaki telsiz görüşmelerine de yansıttı.
Güvenlik kaynakları elebaşı olan iki teröristin bölge sorumlusu olabileceklerini, soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.
Güvenlik kaynaklarına göre, örgütün dağ kadrosunda yer aldıkları belirlenen 18 terörist, Nusaybin’den Kamışlı’ya kaçmaya çalışırken Mezarlık bölgesinde güvenlik güçlerince fark edildi. Örgüt mensuplarının, güvenlik güçlerinin teslim olmaları yönündeki çağrısına uymayarak ateşle karşılık vermesi sonucu çıkan çatışmada 18 terörist etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü

M-16 ve Glock tabanca
Teröristlerden 15 Kalaşnikof, iki M-16 tipi piyade tüfeği, üç RPG-7 roketatar, iki Glock marka tabanca, gece görüş dürbünleri ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi. M-16 piyade tüfekleri ile “Glock” marka tabancaların, terör örgütünün iki elebaşısına ait olduğu belirlendi.
Güvenlik kaynakları, öldürülen teröristlerin PKK’nın elebaşılarından Bayık’ın, “il ve ilçelerdeki teröristlere kırsala çekilme, il ve ilçeleri de YPS’ye bırakmaları” yönünde telsizden verdiği talimatın ardından daha önce PKK’nın Suriye’deki koyu PYD saflarında yer alan, daha sonra Türkiye kırsalına geçip son olarak Nusaybin Zeynel Abidin Mahallesi’ne yerleşen grup olduğunu değerlendiriyor.

Sürünerek kaçacaklardı
Güvenlik kaynakları, sınırın sıfır noktasındaki Mezarlık bölgesinin geçişlerde nispeten az kullanılan bir bölge olduğunu baharla birlikte otların uzamasını da fırsat bilen teröristlerin sürünerek kaçmaya çalıştıklarını da kaydetti.

Haberin Devamı

Kaynaklar, çatışma konusunda tecrübeli olan teröristlerin, acil destek talebi istedikleri, gelmeyince de kendilerini sıkışmış hissettikleri için ölmeyi göze alarak tel ve mayınlı arazi bulunan bölgeden kaçmayı denemelerinin de ne kadar zor durumda olduklarının gösterdiğini ifade etti.

PKK’da çözülme başladı
Terör örgütü PKK elebaşılarından Cemil Bayık’ın, il ve ilçelerdeki teröristlere kırsala çekilme, il ve ilçeleri de YPS’ye bırakmaları yönünde telsizden verdiği talimatın ardından örgütteki çözülme hızlandı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mardin’in Nusaybin ilçesinde köşeye sıkışan çok sayıda terörist, Bayık’ın talimatını da fırsat bilerek canlarını kurtarmak için kırsala kaçmaya başladı.

Teröristler, güvenlik kuvvetlerini yanıltıp yer değiştirmek için sis bombaları kullanıyor. İlçede bu nedenle yoğun duman bulutu göze çarpıyor. .

‘Bizi üvey görüyorlar’
Kaçmaya çalışan teröristlerin örgütün dağ kadrosundan, PYD/YPG mensubu oldukları, arkada bıraktıkları YPS mensubu teröristlerin güvenlik güçleriyle çatışmasından faydalanarak kaçmak için zaman kazanmaya çalıştıkları tespit edildi. Dağ kadrosundaki örgüt mensuplarının bu tutumunun, YPS’li teröristler arasında ciddi sorunlara yol açtığını belirten güvenlik güçleri, Bayık’ın telsizdeki talimatlarından sonra, YPS’li teröristlerin, “Bizi üvey çocuklar olarak görüyorlar. Bizi yem olarak görüyorlar” değerlendirmelerinin telsiz konuşmalarına yansıdığını kaydetti.

Haberin Devamı

‘Her şeyi tuzaklayıp kaçın’

PKK’lı Cemil Bayık’ın dana önceki telsiz konuşmalarında “Örgütteki çözülmeyi telsiz konuşmalarıyla ifşa etmeyin. Kahramanca direnişe devam ettiğiniz görüntüsünü verin ve sık sık dile getirin; bize yakın medya organlarıyla paylaşın. Telsizleri nadir kullanmaya gayret edin. Arkanızda yaralı bırakmayın, her şeyi dökülüyorlar, susturun. Tecrübe kazanmış, güvendiğiniz YPS’lileri yanınızda kırsal götürün. İhanet eden halkla ilişki kurmayın, yakaladıklarınızı cezalandırarak bölgeyi terk edin. Yakın, patlatın ve binalardan öyle çıkın. Vakit bulamadığınızda da kazdığınız tüneller dahil her şeyi tuzaklayın” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Telsizdeki panik konuşmaları

Saat (21.34)
- Erkek 1 (AGİT kod): Arkadaşlar öldük öldük öldük.
- Erkek 2 (CUDİ kod): Şoraj’a ulaşamıyoruz. O da mı öldü yoksa?
- Erkek 1 (AGİT kod): Atış direkt üstümüze geliyor (panik halde konuşuyor). Yaa acil destek gönderin, Cudi bize destek gönderin, acele edin Cudi
- Erkek 2(CUDİ kod): Tamam tamam da, burası da cehennem gibi. Dayanın bakacağız çaresine.
- Erkek 1 (AGİT kod): Cudi beni görüyor musun?
- Erkek 2(CUDİ kod): Hayır, nasıl göreyim, kafamı çıkaramıyorum ki. Biri de bana yardım etse!..

Saat (21.42)
- Erkek 2(CUDİ kod): Şoraj’a ulaşmaya çalışıyorum, ama ses yok. Sanırım öldü veya cevap verecek durumda değil.
- Erkek 1 (AGİT kod): Öldü hevaller, öldü hevaller Çok kayıp veriyoruz. 3 şerefsiz de kaçtı. Nereye gittiler bilmiyorum.
- Erkek 2(CUDİ kod): Dayan, dayan, gözetlemeye devam edin Agit. Şoraj’a ulaşırsam durum değişebilir…

Saat (22.18) Büyük telsizden tüm telsizlere Kürtçe çağrı yapıyor:
- Erkek 3 (Kod adı belli değil): Hevaller belki yarın öbür gün öldüğümüzde bizim bir mezar taşımız bile olmayacak.
Ailelerimiz bizim mezarımızı bile bilemeyecek. Yüksekova’daki, Sur’daki, Cizre’deki arkadaşlarımız gibi olmayalım. Aileleri şu an onları arıyor, sonumuzun ne olacağını bilemiyoruz hevaller iyi düşünün. Ya burada öleceğiz, ya da teslim olup yaşayacağız. Bence her şeye rağmen yaşamak diyorum.

Haberin Devamı

Bizi gözden çıkarmışlar. Kandil bizi bırakmış, biz neye burada savaşıyoruz. Rojava’dan gelenler nerede? Burası Kobani gibi değil dediler, anladılar, kaçıyorlar.

Halkınız için dediler, halk yok, herkes gitti. Düşünün neye savaşıyoruz… Karar verelim. Bana destek verenler, çağrı bekliyorum..

Yüksekova’dan 8 bin 420 aile göçtü

Operasyonların sürdüğü Yüksekova’dan binlerce ailenin, Hakkari ve bazı ilçeleri ile Van’a göçtüğü bildirildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, ilçeden göç eden aile sayısının 8 bin 420’ye ulaştığını söyledi. Göç eden ailelerden 2 bin 820’sinin kurumlarına başvurduğunu belirten Bildirici, bin 972 aileye de ulaşarak ihtiyaç analizlerinin yapıldığını ifade etti. Bildirici Yüksekova’dan Van’a göç eden aile sayısının 5 bin 600’e ulaştığı belirtti.

Karargâhları ateş altına alındı

Şırnak kent merkezinde devam eden operasyonlarda yüzde 48’lik alanın temizlendiği belirtildi. Asker, polis ve korucular, PKK’lılar tarafından kurulan tuzaklara karşı duyarlı hareket ederken, İsmet Paşa, Bahçelievler ve Yeni Mahalle’de PKK’lıların karargah olarak kullandıkları bölgeler toplar ve ağır makineli silahlarla vuruldu.

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü
14 terörist etkisiz hale getirildi

Adana’da dün sabaha karşı PKK yandaşlarının sık sık korsan gösteri düzenlediği Seyhan ilçesi Küçükdikili Mahallesi Şehitlik Caddesi’nde devriye gezen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekibinin zırhlı aracına 3 terörist tarafından otomatik silahlarla ateş açıldı. Polislerin de karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada bir terörist ölü ele geçirilirken, iki terörist kaçtı.
Genelkurmay Başkanlığı, Mardin Nusaybin’deki diğer operasyonlarda 6 PKK’lı, Şırnak’ta 3 PKK’lı ve Hakkari Yüksekova’da 4 PKK’lı terörist olmak üzere toplam 13 PKK’lının öldürüldüğünü açıkladı. Yüksekova’dan binlerce ailenin, Hakkari ve ilçeleri ile Van’a göç ettiği bildirildi.

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü
‘Sera’ görünümlü 100 metrelik tünel

Yüksekova’daki güvenlik güçleri, Cumhuriyet Mahallesi’nde yürüttükleri arama-tarama faaliyetinde terör örgütü mensupları tarafından iki sokak arasındaki geçişi sağlamak amacıyla kazıldığı belirlenen tünel buldu. Üst kısmı branda ve naylonla kapatılan “sera” görünümlü tünele gerekli tedbirleri aldıktan sonra giren güvenlik güçleri, söz konusu yerin kazıldıktan sonra içine de kum torbaları ile barikatlar kurulduğunu tespit etti. Güvenlik güçleri, uzunluğu yaklaşık 100 metre olan tüneli, incelemenin ardından kapattı.

Teslim olan PKK’lı: Bizi kandırdılar

Yüksekova’da güvenlik güçlerine teslim olan teröristler, PKK tarafından kandırıldıklarını belirterek örgüte katılmaktan duydukları pişmanlığı anlattı. Teröristlerden biri, güvenlik güçlerine verdiği ifadede, çok pişman olduğunu söyledi. Yaptıklarının yanlış olduğunu gördüğünü belirten terörist, “Halka zarar verildi. Bu yanlışımızı, hatamızı anladık, devlet güçlerine sığındık. ‘Yakın’ diyordu, ‘eşyaları falan yakın, büyük binaları yakın.’ Başta bu hendek kazma işleri başlarken bize öğretilen tamamıyla halkın yararına. Fakat halkı dinlemiyorduk. Eğer özgürlük yakalanacaksa bu hendeklerle yakalanacak. Biz başlarken öyle inandık, ondan etkilendik. Fakat sonradan böyle olmadığını gördük. Eğer bir faydası olsaydı insanlar bu kadar rahat gitmezdi, evlerini terk etmezdi. Bu halkın yararına ne olacak, gariban insanlar. Biz bunu geç de olsa anladık” dedi.

Hava saldırısında öldürüldüler

Suriye’ye kaçmaya çalışan 18 PKK’lı terörist öldürüldü