Siyaset sürpriz uzlaşı

sürpriz uzlaşı

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İktidar ile muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri yarın içtüzük için buluşacak. Uzlaşmaya varılmadan yeni taslak Anayasa Komisyonu’na sevk edilmeyecek

sürpriz uzlaşı

Ak Parti ve CHP sözcülerini son 10 gündür karşı karşıya getiren TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilmesine yönelik tartışmalardan sürpriz bir uzlaşı kararı çıktı. Meclis’teki 4 parti, partilerin grup başkanvekili düzeyinde temsil edileceği, “yarı resmi bir uzlaşma komisyonu” niteliğinde bir komisyon kurulması kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir iftarda sarfettiği içtüzükte değişiklik yapılması sözlerinin ardından boyutlanan içtüzük değişikliği tartışmaları ile ilgili olarak Ak Parti, muhalefetle görüşülmesini benimsedi. İktidar ile muhalefet arasında ilk temas önceki akşam Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında yaşandı.
Alınan bilgilere göre Ak Parti MYK toplantısı öncesi Özel ile telefonda görüşen Elitaş, Özel’in içtüzük değişikliğini gündeme getirmesi üzerine, “Ortada bir içtüzük mü var, herkes kafasına göre uyguluyor. Demeçlerini de okudum, bana akılsız deli demişsin” ifadesini kullandı. Gergin başlayan telefon konuşmasında Özel’in bu sözler üzerine, “Böyle bir teklifi getirmek için akli melekelerini yitirmiş olmak gerekir dedim, size deli demedim. Kavga çıkarana para cezası teklifi getirecekmişsiniz ya, Ak Parti’nin binasını satsanız ödeyemezsiniz anlamında kullandım” dedi.
‘Oturalım, konuşalım’
Özel’in “Gazeteler üzerinden de olsa iletişim kurmamız iyi oldu. Bunu getirdiğinizde kavga edecektik. Siz, dönemin son işi olarak bunu getirmek istiyorsunuz. Kavgaların yaşandığı oturumlarda Meclis itibar kaybedecekti. Öngördüğünüz takvime göre önümüzde bir ay var. Bir ay boyunca gazeteler üzerinden birbirimizle atışacağımıza, oturalım birbirimize derdimizi anlatalım. Biz iktidar olacağımızı düşünen bir partiyiz, siz de yarın anamuhalefete düşme imkanı olan bir partisiniz. Siz bu içtüzükle muhalefet yapılır mı ona bak, biz de bu içtüzükle iktidar olunur mu ona bakalım” önerisini getirdiği öğrenildi.
Elitaş’ın, “Bir komisyon kurulması süreci uzatır, aylar sefer. Geçen dönem 22 kişilik bir komisyon kurduk. Bir tur konuşma oluyor, toplantı bitiyordu” sözlerine Özel’in, “Ne kadar süreceği bizim elimizde. 4 partiden bir kişi olur, yarı resmi bir komisyon niteliği taşır. Eğer uzlaşma sağlanılırsa zaten ilgili komisyondan tartışma olmadan geçecektir” yanıtını verdiği belirtildi.
TV yayını şartı
Elitaş’ın “Sizin için olmazsa olmaz nedir” sorusuna, Özel’in, “7/24 televizyon yanını istiyoruz. Bu, aslında sizin için de önemli. Gecenin 3’ünde uzun süren bir oturumda kürsüye çıkıp, bizi eleştirirken ‘Bunu millet görüyor, affetmez’ diyorsunuz ya, açalım yayını millet görsün. Konuşma sürelerimizini azaltılmasına da karşı çıkıyoruz” önerisinde bulundu.
Elitaş’ın “Konuyu Başbakanla görüşeceğim” sözleri üzerine Özel’in, “Bir ay boyunca bu yöntemi deneyebiliriz. Anlaşamazsak zaten şu anda anlaşamamış durumdayız, kaybedecek bir şeyimiz yok” dediği kaydedildi.
Alınan bilgilere göre Elitaş ile Özel arasındaki bu görüşme önceki akşam yapılan MYK’nın gündemine geldi. MYK üyelerinin bazılarının “Kendi teklifimizi Meclis gündemine getirelim” önerilerine karşın Yıldırım’ın, “Biraz bekleyelim. Önce muhalefet ile konuşalım. Ancak bu süreç uzamasın” dediği belirtildi.
MYK’da yapılan bilgilendirmeye göre biri 5-6; biri 12 biri de 21 madde olmak üzere üç farklı içtüzük öneri paketi, muhalefete sunulacak. Ak Parti kaynakları, “Oluşturulacak komisyon resmi Meclis çatısı altında bir komisyon olmaz. Bu süreci iyice uzatır. Her partiden bir isim görevlendirilerek çalışmalara başlar ve ağustos ayına kadar partiler arası görüşmeler yapılır ve öneri Meclis’e getirilir” değerlendirmesini yaptı.
İlki yarın
MYK toplantısının ardından Elitaş, dün TBMM Genel Kurulu’nda partilerin grup başkanvekillerine konuyu ayak üstü sundu. Uzlaşma doğrultusundan 4 partinin birer grup başkanvekilinin katılacağı toplantının ilki yarın gerçekleştirilecek. 4 partinin uzlaşamaması durumunda içtüzük değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonu’na sunulmayacağı, ancak uzlaşma sağlanamazsa Ak Parti’nin 5 ya da 6 maddelik paketini gündeme getirebileceği konuşuluyor.