Dünya Talabani’ye Süleymaniye’de tören

Talabani’ye Süleymaniye’de tören

06.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Celal Talabani için bugün Süleymaniye’de cenaze töreni düzenleniyor. Abadi’nin Bağdat’ta tören yapılması önerisi ise kabul görmedi

Talabani’ye Süleymaniye’de tören

Tedavi gördüğü Almanya’da yaşamını yitiren Irak eski Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani’nin naaşı, bugün Süleymaniye’ye getirilecek. Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, devlet töreni için cenazenin Bağdat’a getirilmesi talebi Kürt yönetimince reddedildi. Talabani için Bağdat yönetimi 3, Kürt yönetimi ise 7 gün yas ilan etti.
Geçirdiği beyin kanaması sonucu Almanya’da uzun süre tedavi gören ve geçen salı günü yaşamını yitiren Talabani’nin naaşı bugün Süleymaniye’ye getiriliyor. Süleymeniye’de yapılacak taziyenin yanı sıra, Erbil ve Kerkük de dahil, bölgenin bir çok kentinde anma ve taziye etkinlikleri düzenlenecek. Talabani’nin naaşının önce Bağdat ardından Süleymaniye’ye götürüleceği yönünde yapılan açıklamaya rağmen, KYB yönetimi tutum değiştirdi. Talabani için devlet töreni yapılması talebi kabul görmezken, cenaze, özel uçakla Berlin’den doğrudan Kürdistan bölgesine götürülecek. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Berlin Teşkilatları Sorumlusu Zahid Xoşnaw, Irak Başbakanı Abadi’nin kendilerini birkaç kez telefonla arayıp, Talabani’nin naaşının Bağdat’a getirilmesini talep ettiğini, bu talebin KYB tarafından kabul edilmediğini açıkladı.
Program belli
Talabani’nin cenaze töreni ve kurulacak taziye merkezleri programıysa Kürt yönetimince açıklandı. Bölgedeki siyasi grupların temsilcileri ve halktan kişilerin katılımıyla yapılacak tören, kent merkezinde yürüyüşle sürecek. Cenaze namazı ardından naaş, vasiyeti doğrultusunda Debaşe köyündeki aile kabristanına defnedilecek. Törenin ardından kentin gezi merkezi olan Serçınar’daki stadta taziyeler kabul edilecek. Taziye kabulleri, Süleymaniye ile eşzamanlı Erbil, Kerkük, Duhok, Halepçe, Zaho, Ranya, Talabani’nin memleketi Köysancak, Kelar, Soran, Çemçemal ve Hanekin kentlerinde sürecek. Cenaze töreninin yapılacağı Süleymaniye, dünyanın dört bir tarafından Kürt parti, örgüt ve gruplarının temsilcilerini buluşturacak. Kürt grupları arasında Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu, Türkiye, İran ve Irak görüşmeleri, bölgeye yönelik ambargo ve müdahaleye ilişkin son durum gibi konuların masaya yatırılması bekleniyor.

Haberin Devamı