Gündem Talu: FETÖ’yle ilişkili 129 general belirlendi

Talu: FETÖ’yle ilişkili 129 general belirlendi

27.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Talu: FETÖ’yle ilişkili  129 general belirlendi

Savunma yapan eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Yurtta Sulh Konseyi adına yayımlanan ve tüm birliklere gönderilen mesajlarda ismi bulunan Mehmet Partigöç ve eski Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü Albay Cemil Turhan’ın atamalarının kendi döneminde yapılmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Talu, “Ağustos 2015 şurası, daha önceki yıllarda icra edilen şuralardan farklı olarak TSK’daki paralel devlet yapılanmasına yönelik ilk ciddi tedbirlerin alındığı ve uygulandığı şuradır” dedi.

‘Akar çağırdı’

Talu, “Partigöç ile ilgili Fetullahçı olduğu yönünde bilgiler gelince ben bunu Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve Kara Kuvvetleri Komutanı’na arz ettim. Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı, benim de hazır bulunduğum bir ortamda Partigöç ile ilgili gelen kayıtlara inanmadıklarını belirtmişlerdir” dedi.

TSK tarihinde detaylı çalışmanın ilk kez yapıldığını iddia eden Talu, 1 Temmuz 2016’da, tüm çalışmayı tamamlayarak, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına arz ettiğini söyledi. Talu, bu kapsamda, 129 general ve amiralin belirlendiğini, bunlar arasında Partigöç’ün de isminin bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

15 Temmuz gecesinde yaşananları da anlatan Talu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın çağırması üzerine 19.55’te makam katına geçtiğini söyledi.

İsim listesi 2. Başkan’dan

Makam odasının kapısını kilitleyerek, telefon görüşmeleri yaptığını, 23.00’te 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin aradığını, sanıklardan Cemil Turhan ve Partigöç imzalı atama ve görevlendirme mesajları geldiğini söylediğini iddia eden Talu, “Partigöç’ün FETÖ/PDY üyesi olduğunu bildiğimden kalkışmanın FETÖ tarafından yapıldığını anladım.

Orgeneral Adem Huduti’ye, bunun bir FETÖ kalkışması olduğunu söyledim” diye konuştu.

Talu’nun çapraz sorgusu da yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’ın, bir sorusu üzerine Talu, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Genelkurmay 2. Başkanı’na bağlı olduğunu ve belirli zamanlarda bu komutanlığa bağlı askerleri 2. Başkan’ın makam katında gördüğünü bildirdi.

Aydın’ın başka bir sorusu üzerine Talu, darbe girişimi sırasında darbecilerle mücadele etmeyi düşündüğünü ancak silah ve yeterli imkanı olmaması nedeniyle odasında kalarak telefonla birlikleri bilgilendirdiğini dile getirdi.

Bir avukatın “Haziran 2016’da cemaatin haberleşme ağını kullananların isim listesi geldi mi?” sorusu üzerine Talu, listeyi Genelkurmay 2. Başkanı’ndan aldığını söyledi.