Gündem Tam kusurlu ama tutuksuz yargılanıyor

Tam kusurlu ama tutuksuz yargılanıyor

23.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadıköy Moda’da geçen yıl kaldırımda arkadaşıyla konuşan Özge Kandemir’e çarparak ölümüne neden olan hafriyat kamyonunun sürücüsü tutuksuz yargılanıyor. Sürücünün serbest olmasına isyan eden anne Şehriban Kandemir, ‘Adalet hiçe sayılıyor’ dedi

Tam kusurlu ama tutuksuz yargılanıyor

Kadıköy’de geçen yıl meydana gelen kazada üniversiteli Özge Kandemir’in ölümüne sebep olan hafriyat kamyonu şoförü Aydın Yanık’ın kusurlu olduğu belirlendi ancak mahkeme, şoförün tutuksuz yargılamasına karar verdi. Karara tepki gösteren acılı anne Şeriban Kandemir, “Bu nasıl adalet? Göz göre göre adalet hiçe sayılıyor” diye feryat etti.

Haberin Devamı

Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği okuyan 22 yaşındaki Özge Kandemir, Ekim 2016’da Kadıköy’de bir hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Kandemir, Moda Tuğlacı Emin Bey sokak girişinde arkadaşlarıyla konuşurken bir inşaata malzeme taşıyan dev kamyon hızla sokağa girmiş, dönerken yan tarafından Özge Kandemir ve arkadaşı Büşra Özsay’a çarptı. Kamyon çevredekilerin uyarısı üzerine dururken, Kandemir hayatını kaybetmiş, arkadaşı ise kazayı hafif sıyrıklarla atlatmıştı. Çevredeki bir güvenlik kamerasına saniye saniye yansıyan kazanın ardından gözaltına alınan şoför Aydın Yanık, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

2. kez üstünden geçti

Yanık hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, olay tarihinde Özge Kandemir ve Büşra Özsayın’ın Caferağa Mühürdar Sokak ile Tuğlacı Eminbey Sokağı arasında yürüdükleri sırada, sola doğru dönüş yapan kamyonun kasasının Kandemir’in çantasına takılarak tekerleklerin altına doğru sürüklediği belirtilmişti. Çevredekilerin müdahale ederek kamyonun durmasını sağladığı aktarılan iddianamede, bu defa sürücünün yayayı tekerleklerin altından kurtarmak için hareket ettiği ve ikinci kez Kandemir’in üzerinden geçerek hayatını kaybetmesine neden olduğu kaydedilmişti. İddianamede, sürücü Aydın Yanık’ın “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan, 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Haberin Devamı

Şoför asli kusurlu

İddianame sürecinde de tutuklanmayan sürücü Aydın Yanık, üçüncü duruşmada yine hakim karşısına çıktı. Duruşmada Adli Tıp Kurumu’nun tarafların olaydaki kusur durumuna ilişkin raporu tutanağa geçti. Trafik İhtisas Dairesi’nce hazırlanan raporda, sürücü Yanık’ın idaresindeki kamyon ile Tuğlacı Eminbey Sokağı’na dönüşe geçtiği sırada kaldırımda bulunan Kandemir’e çarparak ölümüne, Özsayın’ın da yaralanmasına neden olduğu anlatıldı.

Raporda, şoför Yanık’ın yönetimindeki kamyonla aracının teknik yapısını dikkate almadan olay yeri kavşak mahallinde hatalı ve tehlike oluşturacak tarzda dönüşe geçip kaldırımda bulunan yayalara önlemsiz vaziyette çarptığı, dönüşü sırasında sol tarafını yeterince kontrol altında bulundurmadığı, dikkatsiz, özensiz ve nizamlara aykırı hareket ettiği belirtildi. Bu nedenle şoför Yanık’ın olayda asli ve tam kusurlu bulunduğu aktarılan raporda, ölen Kandemir ile yaralanan Özsayın’ın olayın meydana gelmesinde hatalı tutum ve davranışları olmadığından kusurlarının bulunmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Tam kusurlu ama tutuksuz yargılanıyor

‘İdam cezası alsa bile kızım geri gelmeyecek’

Duruşmada Kandemir ailesinin avukatı Ömer Gedik, sanık hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi. Ancak mahkeme talebi reddetti. Karara tepki gösteren anne Şeriban Kandemir, “Bu saatten sonra hiçbir şey kızımı geri getirmeyecek, bunu biliyorum. Bu adam idam cezası alsa bile benim kızım geri gelmeyecek. Özge’nin acısı hâlâ dün gibi. Kızım öldükten sonra tek bir gün bile tutuklu kalmadı Aydın Yanık denilen şahıs. Dokuz aydır adalet yok. Tam kusurlu bulunduğu
halde serbest. Bu nasıl bir adalet? Göz göre göre adalet hiçe sayılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı