Gündem Tam puanlılar yedekte bekliyor

Tam puanlılar yedekte bekliyor

05.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel okullarda birinci kesin kayıt dönemi dün sona erdi. Bugün yedek liste için kayıt alınacak. Ancak veliler ve öğrenciler çok tedirgin. Açıkta kalırım korkusuyla birden fazla okula ön kayıt yaptıranlar oldu. Tam puan alanlar dahi yedek listede kaldı. Özel okullarda kayıtlar 13 Temmuz’da sona erecek

Tam puanlılar yedekte bekliyor

TEOG kapsamında liselere yerleştirmeler, 30 Haziran’da özel okullarla başladı. Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere devlet okulları için ise tercihler, 14-24 Temmuz tarihlerinde alınacak. Ancak veliler ve öğrenciler, açıkta kalma korkusuyla tam bir panik yaşıyor. Çünkü bu yıl özellikle ikinci dönem gerçekleştirilen TEOG’un kolay olması ve hormonlu diploma notları nedeniyle puanlarda da hormonlu bir yükseliş yaşandı. Yüzdelik dilimler ise düştü. O nedenle açıkta kalırım korkusuyla özel okullara bu yıl kontenjanın 6 katına varan oranlarda bir artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Özel okullar dün birinci kesin kayıt dönemini tamamladı, bugün de yedek listedeki öğrenciler için kesin kayıtlar yapılacak. Ardından birinci kayıt dönemi boş kontenjanları açıklanacak ve ikinci kayıt dönemine geçilecek. Ancak ilk kayıt dönemi veliler ve öğrenciler için çok heyecanlı geçti. Çünkü iyi bir okula girmek isteyen öğrenciler, puanlarının yettiği tüm özel okullarda şanslarını denediler. Bu durum, Robert Kolej gibi gözde okullarda, tam puan alanların dahi yedek sıraya düşmesine neden oldu.

Yaşı küçük olan şanslı

TEOG-2’de 17 bin öğrenci tüm soruları doğru yapmıştı. TEOG-1 puanlarıyla diploma notları eklenerek hesaplanan Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP), 500 tam puan olan öğrenci sayısının ise 176 olduğu açıklanmıştı. Ancak farklı puanlama sistemiyle öğrenci alan özel okullarda çok ilginç bir durum yaşandı. Öyle ki okulların büyük çoğunluğu, diploma notunu puanlamaya katmıyor. Kimi okulda TEOG-1 yüzde 30, TEOG-2 yüzde 70 etkili olurken, kiminde her iki dönem TEOG puanları eşit etkili.

Haberin Devamı

Özel okulların bu puanlama sistemine göre başvuran öğrencilerin neredeyse yarısının tam puan aldığı görülüyor.Örneğin, Robert Kolej, 1000 tam puanla öğrenci alıyor. Kız öğrenci kontenjanı 101, ancak ön kayıtta 530 başvuru yapıldı, bu öğrencilerin 239’unun puanı 1000. Yani 138 öğrenci tam puana sahip olmasına rağmen, yedek listede kaldı. Erkek öğrenci kontenjanı ise 100, ön kayıt için 454 öğrenci başvurdu, 183 öğrencinin puanı ise 1000. Erkek öğrencilerde de tam puana sahip bu öğrencilerden 83’ünün yedek listede kaldığı görülüyor. Diğer gözde okullarda da benzer durum yaşanıyor.

Öğrenciler, puanı okulun ilan ettiği puanla aynı ya da üzerinde olması durumunda, istediği sayıda özel okula başvurabiliyor. Ancak sadece bir okula kesin kayıt yaptırabiliyor. O nedenle pek çok öğrenci açıkta kalmamak için birden fazla okula ön kayıt yaptırıyor. Tam puan alan bu öğrencilerin başvurduğu tüm okullarda da büyük bir yarış yaşanıyor. Öyle ki okulun kontenjanından daha fazla sayıda tam puanlı öğrenci olduğu için asil kayıt listesi oluşturulurken yaşı küçük olan öğrenciye öncelik veren hatta bu öğrenciler arasında da eşitlik olduğu için öğrencinin okula devamsızlık kriterini dikkate alan okullar da oldu.

Haberin Devamı

Oysa ki yaş kriterine gelmeden önce puanların eşit olması durumunda, sırasıyla Türkçe 2, Türkçe 1, Matematik 2, Matematik 1, Fen Bilimleri 2, Fen Bilimleri 1, İnkılap Tarihi 2, İnkılap Tarihi 1 sınav sonuçları daha yüksek olan adaya öncelik veriliyor. Buna rağmen eşitliğin bozulmadığı durumlarda sırasıyla 8. sınıf, 7. sınıf ve 6. sınıf Ağırlıklı Not Ortalaması yüksek olan adaya, yine eşitliğin bozulmadığı ve kalan kontenjanın aynı puanda olan öğrenci sayısından düşük olması durumunda yaşı küçük adaya öncelik veriliyor. Eşitliğin yine devam etmesi durumunda, okula devamsızlık gün sayısı daha az olan öğrenci kayıt hakkı kazanıyor. İşte öğrencileri ve velileri korkutan da bu oldu. Puan, diploma notunda eşitlik olması, sıralamada yaş ve devamsızlık kriterlerinin devreye girmesi, öğrencilerde açıkta kalırım korkusunu artırdı.

Haberin Devamı

Devletler 14 Temmuz’da

Özel okullarda bugün yedek liste kayıtlarının yapılmasının ardından birinci kayıt dönemi tamamlanacak. İkinci dönem ön kayıt 6 Temmuz’da, kesin kayıt 7 Temmuz’da, Üçüncü dönem ön kayıt 10 Temmuz’da, kesin kayıt da 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek. 12-13 Temmuz’daki Serbest Kayıt Dönemi’nin ardından özel okullarda kayıtlar tamamlanacak.

Özel okula kayıt yaptıranlar, devlet liselerini tercih edemeyecek. Özel okula kayıt yaptırıp sonradan gitmekten vazgeçen, hiç tercih yapmayan ya da tercihlerinden hiçbirine yerleşemeyen öğrencilerin kayıtları ise otomatik olarak açık liseye yapılacak. Bu öğrenciler nakil döneminde devlet liseleri için tercih yapabilecekler.

YEP puanıyla öğrenci alan Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik Anadolu, çok programlı Anadolu, Anadolu imam-hatip olmak üzere tüm devlet liseleri için ise tercihler 14-24 Temmuz’da yapılacak. Öğrencilerin 25 tercih hakkı var. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 11 Ağustos’ta açıklanacak. Nakil başvuruları 14 Ağustos’ta başlayacak, üç dönem halinde yapılacak.

Haberin Devamı

Kontenjanın 6 katı başvuru

Üsküdar Amerikan Lisesi: Bu yıl 90 kız, 90 erkek olmak üzere toplam 180 öğrenci alacak. Kolej, 400 puan üzerinden öğrenci alıyor. Birinci kayıt döneminde kızlarda, 103’ü tam puanlı olmak üzere 551, erkeklerde 78’i tam puanlı 463 öğrenci başvurdu. Erkek öğrencilerin kesin kayıt listesi ise 397,500 puanla kapandı.

İzmir Amerikan Koleji: 168 öğrenci alacak koleje 721 öğrenci başvurdu. Kolej, 400 puan üzerinden öğrenci alıyor. Başvuran öğrencilerden 89’u tam puana sahip. Asil liste 397,500 ile kapandı.

Tarsus Amerikan Lisesi: 60 kız, 60 erkek olmak üzere 120 öğrenci alacak. 400 puan üzerinden öğrenci kabul eden kolejde kızlarda 190 öğrenci başvurdu, 12’si tam puana sahip. Asil liste 395 puanla kapandı. 166 erkek öğrenci arasından ise 5’i tam puana sahipti. Asil liste 390 ile kapandı.

Alman Lisesi: 130 öğrenci alacak liseye 616 öğrenci başvurdu. Başvuranlardan 162 öğrenci tam puana sahip. 32 tam puanlı öğrenci, yedekte kaldı.

İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi: 72 öğrenci alacak liseye 281 öğrenci başvurdu. Lise 900 puan üzerinden öğrenci alıyor. Başvuranlar arasında 8 öğrenci tam puana sahip. Asil liste 882,500 ile kapandı.

Notre Dame De Sion Fransız Lisesi: 140 öğrenci alan liseye 869 öğrenci başvurdu. 24 öğrencinin 900 tam puana sahip olduğu asil liste, 890 puanla kapandı.

Saint Michel Fransız Lisesi: 100 öğrenci alan liseye 654 öğrenci başvurdu. 5 öğrencinin 900 tam puan ile yer aldığı asil liste, 882,500 puanla kapandı.

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: 68 öğrenci alan liseye 159 öğrenci başvurdu. Asil liste 490,130 puanla kapandı.

İtalyan Lisesi: 80 öğrenci alan liseye 188 öğrenci başvurdu. Asil liste 488,778 puanla kapandı. 108 öğrenci yedekte.