Arkeoloji Eşsiz tarih ve büyüleyici manzara

Eşsiz tarih ve büyüleyici manzara

19.06.2023 - 04:34 | Son Güncellenme:

İstanbul’un tarihi siluetini süsleyen sembollerden Kız Kulesi, uzun süren bir restorasyon sürecinin ardından beklenen heyecanla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Eşsiz tarih ve büyüleyici manzara

Aykut Ferah- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Bu eşsiz yapı; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022 yılında başlanan ve II. Mahmud Dönemi’ndeki orijinal haline sadık kalınarak, özgün malzemeler kullanılarak geçen ay tamamlanan restorasyonla tazelendi, ışıltısını geri kazandı. Türkiye’nin kültürel mirası için büyük bir öneme sahip olan Kız Kulesi, yenilikler ve restorasyonla bir kez daha ziyaretçilerine tarih ve güzellik sunuyor. Hem restorasyon hem de rekonstrüksiyon sırasında özgün malzemelerin kullanıldığı yapıda ilk etapta restorasyon çalışmalarına başlamadan önce alanında en yetkin ve değerli isimlerden; Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Yüksek Mimar Han Tümertekin’den oluşan bir bilim kurulu oluşturuldu. Bilim kurulunun hazırladığı projeler, Anıtlar Kurulu’nun da onayından geçtikten sonra uygulama aşamasına geçildi.

Haberin Devamı

Yenilendi ve sağlamlaştırıldı

Restorasyon süreci boyunca, Kız Kulesi’nin orijinal yapısına sadık kalınarak önemli yenilikler gerçekleştirildi. Tarihi dokuyu korumak ve binanın sağlamlaştırılmasını temin etmek için büyük bir özveriyle çalışan restorasyon ekibi, kuledeki ahşap ve taş işçiliğini titizlikle inceleyerek yenilenen bölümleri orijinaline uygun bir şekilde tamamlandı. Ayrıca, restorasyon sürecinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve dayanıklılığı da göz önünde bulundurularak Kız Kulesi gelecek nesillere de korunarak aktarılabilecek bir yapı haline getirildi. 11 Mayıs’ta yeniden açılan Kız Kulesi, Türkiye’nin kültürel zenginliği ve özellikle İstanbul’un tarihine olan bağlılığı için büyük bir önem taşımaktadır. İstanbul Boğazı’nda eşsiz bir noktada yer almasıyla beraber, kule yıllar boyunca farklı medeniyetlerin izlerini taşımıştır. Şehrin simgesi haline gelen kule, yenilenen çehresi ile İstanbul Boğazı’nı süsleyen bir anıt müze haline getirilmiştir. 1 Haziran tarihine kadar ücretsiz olarak ziyarete açılan ve çok yoğun bir ilgi ile karşılanan Kız Kulesi’ni, haziran itibariyle tüm Türk vatandaşları MüzeKart ile gezilebilmektedir.

Haberin Devamı

İlgi artacak

İkonik bir yapı olan Kız Kulesi restore edilirken Anadolu Yakası’nın turizmden hak ettiği payı almasına önemli katkılar yapacağı göz önünde bulundurularak işlevi değiştirilmiştir. Yenilenen yapı ve restorasyon sonrası elde edilen etkileyici sonuçların hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekeceği tahmin edilmektedir. Bu zamana kadar yabancı ziyaretçilerin, klasik tur güzergâhları dışında kalması sebebiyle ilgisini çekememiş olan Kız Kulesi’nin, yenilenen görünümü ile İstanbul manzarasını seyretmek, geçmişin izlerini hissetmek ve Boğaz’ın eşsiz güzelliğini keşfetmek için ziyaretçilerin ilgisini çekmesi en büyük arzumuzdur. Ancak ziyaretçi sayısının artmasıyla birlikte koruma ve sürdürülebilirlik önlemlerinin de alınması gerekmektedir. Kız Kulesi’nin korunması, gelecek nesillerin de bu eşsiz yapıyı keşfetmesine olanak sağlamak için önemlidir. Ziyaretçilerin yapıyı koruma bilinciyle hareket etmeleri ve restorasyon sonrası yapılan yeniliklere saygı göstermeleri büyük bir önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Teknelerle ulaşım

Haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında MüzeKart’ınız ile ziyaret edebileceğiniz Kız Kulesi’ne Salacak’tan veya Galataport’tan kalkan teknelerle ulaşabilir, Galata Kulesi ile olan aşkına akşamları düzenlenen ışık gösterileri ile şahitlik edebilirsiniz.