Arkeoloji Tarihten sonra kazılara da damgasını vuruyor: Büyük İskenderler 2 bin yıl sonra uyandı

Tarihten sonra kazılara da damgasını vuruyor: Büyük İskenderler 2 bin yıl sonra uyandı

23.10.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Düzce Konuralp’te bulunan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde devam eden kazılarda tiyatronun üst kısmında Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu belirlenen portre başı bulundu.

Tarihten sonra kazılara da damgasını vuruyor: Büyük İskenderler 2 bin yıl sonra uyandı

Bartın’ın Amasra ilçesinde de Roma Dönemi’ne ait yapıdaki kazıda bir Büyük İskender başına ulaşıldı. Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde Düzce Belediyesi’nin desteği ile süren kazılarda önemli tarihi bulgulara erişilmeye devam ediliyor. Düzce Belediyesi arkeologları tarafından yılın 12 ayı boyunca kesintisiz sürdürülen kazılar kapsamında antik tiyatronun büyük bölümü gün yüzüne çıkarılırken üst kısımda yürütülen kazılarda, kentte daha önce bulunan Apollon ve Medusa başları gibi bir başa daha rastlandı. Tiyatro alanının üst kısmında toprak içinde bir buluntu saptayan arkeologlar, kazı çalışmalarını detaya indirerek portre başı olduğu anlaşılan buluntuyu zarar vermeden bulunduğu yerden çıkardı. Bulunan baş, konunun uzmanları tarafından incelenmesi amacıyla Konuralp Müzesi’ne gönderdi. Uzmanlar ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın istişaresi sonucunda bulunan portre başının Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

1900 yıllık

Konuralp Müzesi’nden yapılan açıklamada başın M.S. 2. yüzyıla tarihlendiği ve 23 cm büyüklüğünde olduğu belirtildi. Açıklamada “Mermerden yapılan derin ve yukarı doğru bakan gözler, göz bebeğinde matkap izleri, dişlerini pek ortaya çıkarmayan hafif açık ağzı ile tasvir edilmiştir. İki yana atılmış boyna kadar uzun kıvırcık saç modeli ve alnının ortasında arkaya ve yanlara doğru ayrılan iki tutam saçı (anastoli) bir aslanın yelesi gibidir. Bu tasvir Büyük İskender’e özgü bir saç tipidir” şeklinde bilgiler aktarıldı.

Amasra’da da bulundu

Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı Kum Mahallesi’nde de iki dönümlük arazide, iki yıldır kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarında Roma Dönemi’ne ait mimari yapıların yanı sıra sekiz sütun ile 250 sikke, taş seramik, pişmiş toprak, cam metal mozaik, mermer ve üç insan kemiği bulunarak, toplamda 350 materyal kayıt altına alındı. Sütunların bulunduğu alanın yakınında toprak içinde bir heykel başı olduğunun belirlenmesinin ardından arkeologlar tarafından titiz bir kazı yapıldı. Kazı alanından çıkarılan eserle ilgili tarih uzmanları ile Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan incelemede, heykel başının Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu tespit edildi. 20 santimetre büyüklüğündeki eserin M.S. 2. yüzyılda Roma Dönemi’ne ait olduğu belirlendi. Tarihi eser Amasra Müzesi’ne teslim edildi.