Tatil Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor! 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor! 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

24.08.2022 - 06:42 | Son Güncellenme:

Emekli hemşire Yıldız Can, 5 metrekarelik karavanıyla 8 yıldır Türkiye’de seyahat ediyor. Aynı zamanda 'Kadın Karavancılar' grubunun da kurucusu olan Can, seyahat halindeki kadınların birbirlerine destek olması için onları bir çatı altında buluşturuyor.

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Yıldız Can’ın karavan tutkusu çocukluk zamanlarına kadar uzanıyor. Kalabalık ve seyahati seven bir ailede büyüyen Can, o günleri özlemle andığını belirterek, "Babam bizi her fırsatta gezmeye götürürdü. O zamanlar yola gidilecek aracın kapasitesine göre doluşur giderdik. Bazen seçilen araç küçük olur, bazılarımız geride kalırdık. İşte o zamanlarda ben çok üzülür, 'Büyüyünce kocaman bir araba alacağım. Herkesi içine alıp gezdireceğim' diye düşünür hayaller kurardım. Yıllar sonra bu hayalime uyan seyahat aracının karavan diye adlandırıldığını öğrendim. Bu hayatı deneyimleyince de asla vazgeçemedim" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

GRUBA SADECE KADINLAR GİREBİLİYOR

8 yıldır yollarda olan Can, "Kadın Karavancılar" isminde bir oluşumun da kurucularından. Seyahatleri sırasında nerede olduğunu merak eden arkadaşları için kurulan grup zamanla öylesine büyüdü ki, şimdilerde 54 binden fazla üyeye sahip. Kadın Karavancılar grubu; karavan, çadır ve her türden seyahatle ilgili bilgi, görgü ve deneyimlerin samimiyetle paylaşıldığı bir ortam. Yıldız Can, kurucusu olduğu topluluk için, "Burada ömür boyu sürecek dostluklar yaşanıyor" dedi.

KARAVAN KAMPINDA TANIŞIP EVLENEN BİLE VAR

Can, "Yolculukları sırasında birbiriyle tanışan üyelerimiz dostluklarını özel yaşantılarında da sürdürüyorlar. Karavanda yaşarken hamileliği devam eden, doğum yapan, bebeğini karavanda büyüten, karavan kampı sırasında tanışıp evlenen, üyelerin verdiği cesaretle ehliyet alıp karavan sahibi olan, her yaştan yüzlerce üyemiz var" bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

'KONAKLAMA YAPARKEN GÜVENLİK GÜÇLERİNE HABER VERİN'

13 metreküp bir panelvanı karavanı dönüştüren Yıldız Can, yapım aşamasını takip ederek bazı düzenlemeleri de kendi yaptı. Bu şekilde de karavanını 84 bin TL’ye mal etti. Kendisine en sık sorulan sorularsan biri belki de güvenlik. Karavanda güvenliğini nasıl sağladığını sorusuna karşılık Yıldız Can, seyahat eden her insan gibi alınması gereken temel önlemlere ek önlem ihtiyacı da duyduğunu dile getirdi.

Kamp alanlarına girmeden yol almayı sevdiğini söyleyen Can, aldığı önlemlere dikkat çekerek, "Öncelikle hedefinize hava kararmadan varmalısınız. Gittiğiniz yer bir yerleşim merkeziyse en işlek yerlerde bulunan park alanlarında, hastane önlerinde, polise yakın bölgelerde, büyük AVM otoparklarında, ana yol üstündeki ceplerde, okul bahçelerinde, kısaca kameraların olduğu işlek yerlerde konaklayın" uyarısında bulundu.

Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

Yıldız Can yolda olanlara, büyük petrol istasyonlarında ya da yollardaki restoran otoparklarında konaklayabilecekleri önerisinde bulundu. Hatta kaldığınız yerdeki işletme sahibine kadın karavancı olduğunuzu söylerseniz, bunun hem sizin kim olduğunuza dair bilgi vereceğini hem de konaklayacağınız yer hakkında sizin de bilgi sahibi olabileceğinize vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Peki ıssız bir noktada konaklamak zorunda kalırsak ne yapmalıyız? Can, “O zaman da lambalarınızı erkenden söndürerek aracınızın uzaktan görünmesini engelleyin. O bölgeye bakan güvenlik güçlerine haber verin. Telefonunuzun şarjını hep dolu tutun. Konumu kapatmayın. Yakınlarınıza sık sık nerede olduğunuzu haber verin. Gece aracınızın alarmını açın. Dış kamera varsa açık olduğundan emin olun" şeklinde cevap verdi.

'KARAVAN EVİN ÖNÜNDE YATACAKSA OLDUKÇA PAHALI BİR HOBİ'

Şimdiye kadar gittiği her yerden farklı şekillerde etkilendiğini dile getiren Yıldız Can, "Kiminin insanından, kültüründen kiminin coğrafi yapısından, ören yerlerinden" dedi.

Yıldız Can rotasını belirlerken mevsim koşullarını göz önünde bulundurarak seyahatler gerçekleştiriyor, görmediği ya da görmeye doyamadığı yerler varsa önceliği oralara veriyor. Can, "Seyahatlerimin süresi, hedeflediğim yerin mesafesine ve imkânlarıma göre değişiyor" diyerek, “Örneğin Karadeniz bölgesinin tamamını, Gürcistan Batumi bölgesini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bir kısmını, Akdeniz’in, İç Anadolu’nun bazı şehirlerini gezdiğim seyahatim 5 ay kadar sürmüştü. Diğerleri daha kısa. Aslına bakarsanız kısa veya uzun fark etmez; ben yolda olmayı, gittiğim yerleri yaşamayı seviyorum" sözleriyle duygularını dile getirdi.

Haberin Devamı

Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

Karavan maliyetlerinin en büyük giderinin yakıt olduğunu söyleyen Can, yeni karavan sahibi olacaklara unutmamaları gereken tavsiyelerde de bulundu. Can, “Karavanlar her yıl muayeneye girmek zorunda. Muayene ve sigorta ücretleri diğer araçlara göre fazla. Bir de amortisman giderlerini eklediğimizde masraflar artıyor. Karavanınız evin önünde yatacaksa veya hafta sonu kullanacaksanız oldukça pahalı bir hobi. Ancak üç aydan daha uzun bir süre yolda olacaksanız tatil masraflarınızla kıyaslandığında ucuza gelen bir seyahat şekli” diye konuştu.

'ESKİDEN EMEKLİLERLE KARŞILAŞIYORDUM, ŞİMDİ KARŞIMA GENÇLER ÇIKIYOR'

Haberin Devamı

Seyahatleri sırasında pek çok karavancıyla karşılaşan Can, son zamanlarda karavan kullanıcısı profillerinde değişim olduğundan söz etti.

Bu gruba sadece kadınlar girebiliyor 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

Yıldız Can, “Seyahatlerim sırasında pek çok karavancıyla karşılaşıyorum. Son yıllara kadar genellikle emekli çiftler veya çocuklu ailelerle karşılaşıyordum. Ancak pandemi başından bu yana karşıma genç çiftler, küçük çocuklu aileler, yalnız seyahat eden kadınlar ve erkekler daha çok çıkıyor" diyerek sözlerini noktaladı.