Tatil Bursa'nın sembolü Yeşil Türbe

Bursa'nın sembolü Yeşil Türbe

16.02.2012 - 13:06 | Son Güncellenme:

Yıldırım Bayezid’in oğlu sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılan Yeşil Türbe’nin mimari Hacı İvaz Paşa’dır.

Bursanın sembolü Yeşil Türbe

Bursa’nın sembolü haline gelen bu yapı şehrin her yerinden görülebilecek bir konumdadır. I. Mehmet Çelebi türbeyi yaptırdıktan 40 gün sonra vefat etmiştir.Osmanlı mimarisinde tüm duvarlarının çini ile kaplı olduğu tek türbe Yeşil Türbe’dir.

Haberin Devamı


Yeşil Türbe’nin içerisinde Çelebi Sultan Mehmet ile oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 8 sanduka bulunmaktadır. Her yıl binlerce inanan buraya gelerek hem mimarisini gezmekte hem de yatan büyükler için dua etmektedir.

Dışarıdan bakıldığında tek katlı görünen türbe, sandukaların bulunduğu salon ve bunun altında yer alan beşik tonuzlu mezar odasıyla beraber iki katlıdır. Dış duvarlar turkuaz çinilerle kaplıdır. Türbenin içi, sandukalar, mihrab, duvarlar, cümle kapısı ile cephe kaplamaları da çiniden yapılmıştır. Kıbleye bakan mihrabı bir sanat eseridir. Buradaki çiniler İznik çiniciliğinin şaheser örnekleridir.