Tatil Çıldır Gölü Ardahan İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Çıldır Gölü Ardahan İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 12:35 | Son Güncellenme:

Çıldır Gölü ismini Oğuzhan'ın tabi olduğu boydan almıştır. Çavuldur veya Çaldur olarak bilinen bu boy bu bölgeye ismini vermiştir. Daha sonra Çavuldur Çıldır olmuştur. Bu bölgedeki göl de Çıldır Gölü olarak anılmaktadır. İşte, Çıldır Gölü hakkında merak edilenler.

Çıldır Gölü Ardahan İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Ardahan'a 44 kilometre uzaklıkta olan bu göl 12.350 metrekare yüzeye sahiptir. Gölün ortalama derinliği 1962 metre civarındadır. Doğu Anadolu'da Ermenistan ile Türkiye arasında yer alan bir bölgede oluşmuştur. Balık türlerinin yaşadığı bu göl tatlı su özelliğine sahiptir. Göl deniz seviyesinden 1959 metre yüksekte yer almaktadır. Gölün uzunluğu 18 kilometredir.

Çıldır Gölü Nerede?

Doğu Anadolu’nun ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü, Kısır Dağı ile Akbaba Dağı arasında bulunmaktadır. Tektonik özelliklere sahiptir. Çevredeki dağlardan akan sularla ve pınarlarla beslenir. Derinliği en fazla 49 metreye kadar çıkmaktadır. Arpaçay ve Telek çayı yolu ile boşalır. Kuzey batısında bataklık bulunmaktadır. Bu bölümdeki çayırlar ve bataklıklar birçok kuş türüne yuva olmuştur. Bu bölümün üzerinden yol geçmektedir. Güneyde küçük bir göl bulunur. Bu göle Lavas gölü denir.

Çıldır Gölüne Nasıl Gidilir?

Çıldır gölüne gitmek için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Otomobille gidilebileceği gibi, otobüs, uçak ve doğu ekspresi ile Kars'a gidebilirsiniz. Kars'a ulaştıktan sonra özel araçla yaklaşık olarak 45 dakika gibi bir sürede Çıldır Gölüne gidilmektedir. Göl Ardahan ve Kars sınırları içerisinde yer almaktadır.

Çıldır Gölü Adası

Çaldır Gölünde 4 ada bulunmaktadır. En büyüğü Akçakale bölgesine yakın olan adadır. Gölde bulunan Van Gölü martısı, angıt, pelikan ve kadife ördek gibi kuş türleri bulunmaktadır. Bu kuş türleri sayesinde bu bölge koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Genellikle çevresinde hayvancılık yapılmaktadır.

Çıldır Gölü Balıkçılık Faaliyetleri

Bu gölde balıkçılık en popüler meslektir. Kış aylarında Çıldır Gölü yüzeyi donar ve balıkçılar yüzeyde açtıkları deliklerden balık avlar. Kuzey kutbunu anımsatan bu görüntüler bölgenin kış aylarında çok soğuk olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yüksek olması ve Kuzeyden gelen soğuk hava dalgalarını ilk karşılayan bölge olması kutup soğuklarını beraberinde getirmiştir. Bu soğuk hava dalgası kış aylarında gölün donmasına neden olmuştur. Bu bölgede karasal iklim hakimdir.

Çıldır Gölü'ndeki Baraj

1978 yılında gölün güneyinde kurulan baraj 50 Gwh/yıl elektrik üretmektedir. Doğu Anadolu’nun büyük barajlarından biridir.

Gölün etrafında fabrikalaşma veya şehirleşme yoktur. Bu nedenle gölün etrafı doğal görünümünü korumuştur. Pelikanların insan varlığı nedeniyle yeniden üremediği tahmin edilmektedir. Bu nedenle otelcilik konularında titiz hareket edilmektedir.