Tatil Türkiye'nin gül bahçesi

Türkiye'nin gül bahçesi

25.05.2010 - 09:40 | Son Güncellenme:

Sabahın erken saatlerinde gül toplayan annelere sırtlarında uyuyan bebekleri eşlik ediyor; Ispartalı çocuklar gül bahçelerinde büyüyor.

Türkiyenin gül bahçesi

Doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri ile "Türkiye’nin gül bahçesi" olarak nitelendirilen Isparta’da ulusal çapta bir tanıtım atağı başlatıldı.

Isparta Valiliği’nin organizasyonuyla ulusal medya mensuplarını ağırlayan Isparta, keşfedilmemiş doğasıyla ilgi odağı haline geldi.

Göl ve akarsuları, dağ ve ormanları, yayla ve ovaları, tabiat parklarıyl her türlü turizm aktivitesinin yapılabileceği bir şehir olan Isparta, Antalya’ya bir buçuk saat uzaklıkta, Batı Akdeniz’in cennetten bir köşesi.

Antalya’ya 100 kilometre yakınlığıyla deniz ve kayak turizmini aynı anda sunma imkanına sahip Isparta, serin havası, buz gibi sularıyla ziyaretçilerini yaz aylarında da serinletiyor.

Akdeniz'in incisi

Her köşesinde doğa sporlarının yapılabildiği Isparta’nın güneydoğusundaki Davraz Dağı, 2635 metre rakımı ve aralık ayı sonundan nisan ortalarına kadar kar bulunan elverişli coğrafyası, ideal pistleriyle kayak tutkunlarını ağırlıyor.

Davraz Dağı kayak tutkunlarına Akdeniz Bölgesinde o keyfi yaşatıyor. Davraz Dağı- Karlıyayla Kış Sporları Turizm merkezi sadece Türkiye’den değil, Avrupa, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve çeşitli ülkelerden yoğun ilgi görmeye başladı. Çığ ve kaybolma tehlikesi olmayan ve her seviyede kayakçıya hitap eden Davraz, hem Alp hem Kuzey disiplini kayak yapılabilen nadir yerlerden biri.

8 kilometreye kadar kayak yapma imkanı sunan parkurlara sahip Davraz’da konaklamak için 4 yıldızlı 280 yatak kapasiteli bir otel, Süleyman Demirel Üniversitesine (SDÜ) ait üç yıldızlı 84 yataklı bir başka otel ile 62 yataklı bir dağ evi bulunuyor. Kayak merkezine 8 kilometre mesafedeki Çobanisa köyünde toplam 24 yataklı doğaya uygun olarak inşa edilmiş pansiyonlar da doğa tutkunluklarına
hizmet veriyor.

Davraz’da yaz mevsiminde de futbol, dağcılık, dağ bisikleti, trekking, yamaç paraşütü, cip safari gibi spor dallarında kamp ve aktiviteler yapılabiliyor.

Uygun coğrafi ve iklim şartlarıyla Davraz, Türkiye’nin profesyonel ve amatör futbol takımlarının yanı sıra, yurt dışından birinci lig takımları
tarafından da kamp merkezi olarak tercih ediliyor.

Trabzonspor, Ankaragücü, Eskişehirspor ile İsrail, Azerbaycan ve Romanya birinci liglerinden takımları ağırlayan Davraz’da elverişli iklim ve yüksekliğe sahip kamp merkezinde futbol takımları kamp süresince yüksek performans için enerji depoluyor.

1800’lü yıllarda Gülcü İsmail Efendi tarafından getirilen bir gül fidanı şimdi Ispartalıların geçim kaynağını oluşturuyor. Isparta ve Ispartalılar için söylenen "Gül alırlar, gül satarlar/ Gülü gül ile tartarlar/ Gülden terazi tutarlar/ Çarşı pazarı güldür gül" şiirini şehirdeki gül yetiştiriciliğinin yaygınlığı ve gülden elde edilen gelir doğrular nitelikte. Isparta’nın gülleri, sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir değer taşıyor. Kozmetik sektörü için önemli bir ham madde olan gül yağının dünyadaki üretiminin yüzde 65’ini Isparta gerçekleştiriyor.

Isparta’da 8 bin aile yaklaşık 8 bin ton gül çiçeği elde ediyor. Sabahın erken saatlerinde gül toplayan annelere sırtlarında uyuyan bebekleri ve çocukları da eşlik ediyor. Ispartalı çocuklar gül bahçelerinde büyüyor. Gül bahçesinde büyüyen çocukların ise gül yüzlü olacağına inanılıyor.

Devlet başkanları gibi önemli konukların ziyaretlerinde sokakları gül suyu ile yıkanan Isparta’da her yıl düzenlenen Gül Festivali’nde Isparta sokakları gül kokuyor, gül yapraklarıyla bezeniyor. Gül ve Gül Ürünleri Kooperatifi (Gülbirlik) adı altında birleşen Ispartalı gül üreticileri şampuanından parfümüne, duş jelinden güneş kremine kadar çeşitli kozmetik ürünleri ile gül lokumu ve gül suyu üretiyor.

Kabe’nin gül suyu ile yıkandığına, camilerin gül koktuğuna işaret eden Isparta Valisi Ali Haydar Öner, "Isparta bu güzellikleri Türkiye’ye, bu güzel kokuyu dünyaya yayıyor" ifadesini kullanıyor.

Devamı: Hekimlerin ilacı, saraylı kadınların güzellik sırrı

Hekimlerin ilacı, saraylı kadınların güzellik sırrı

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer’in verdiği bilgiye göre, Isparta dünyaca ünlü markaların parfümlerinin kalıcılığı sağlayan en önemli ham maddesi gülyağını dünyaya ihraç ediyor.

Dünyanın yıllık 3 ton gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini gerçekleştiren Isparta’da gül üreticileri, yılda 10 milyon dolar gelir sağlıyor. Isparta’da
Gülbirlik gül yağı ve gül suyu üretim tesisinin dışında dünyaca ünlü Fransız kozmetik şirketleri de bulunuyor. Gülbirlik tesislerine gelen her 3,5 ton gül çiçeğinden 4 bin 500 avro değerinde toplam 1 kilogram yağ üretiliyor. Gülbirlik, gül yağının sadece üretimini yapmakla kalmıyor. Kozmetik alanında Rosense markasıyla 40 dalda 120 çeşit ürünü sunarak dünya markaları arasında yerini alıyor.

Isparta Davraz mahallesindeki paketleme merkezinde üretilen ve paketlenen kozmetik ürünleri 11 ülkede satışa sunuluyor. Gülbirlik’in ürünleri ise Fransa, Almanya, İsviçre, ve Kanada’da bayiler kanalıyla satılıyor. Bolat Tamer, "Gül yağı esansı ile bugün dünya Isparta gülü kokuyor" diye açıklamada bulunuyor.

Gül, sadece kozmetik alanında değil, sağlık alanında da isminden söz ettiriyor. Vali Öner tarafından da çiçeklerin ’şahı’ olarak nitelendirilen gül, Osmanlı döneminde olduğu gibi bugün de şifa niyetine kullanılıyor. Gül suyunun ateşli hastalıklara, boğaz tahrişlerine iyi geldiği belirtilirken, gül ve gül ürünlerinin tedavi edici özelliğinin de bulunduğu vurgulanıyor. Ayrıca Bolat Tamer, gülü "Hekimlerin ilacı, saraylı kadınların güzellik sırrı" olarak da nitelendiriyor.

Kayalıklar arasında saklı nehir: Yazılı Kanyon

Isparta’nın doğa tutkunlarının vazgeçemeyeceği bir başka yeri ise Sütçüler ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Yazılı Kanyon Tabiat Parkı. Park M.S. 50. yüzyılda yaşamış filozof Epiktetos’un "Hür insan" şiiri kitabesi burada yer aldığı için "Yazılı" ismiyle anılıyor.

St. Paul’ün Antiokheia’ya gelişinde geçtiğine inanılan Yazılı Kanyon’da bugün de yürüyüş yapılıyor. St. Paul Yolu ise Aziz Paul’ün Anadolu’da Hristiyanlığı yaymak için kat ettiğine inanılan, Antalya’dan başlayıp Isparta Yalvaç’a kadar devam eden Türkiye’nin en uzun yürüyüş yollarından biri.

Yeşildere ve Göksu’nun oluşturduğu kanyonda bulunan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edildi.Zengin bitki örtüsüne sahip parkta kızılçam, kızılağaç, saçlımeşe, çınar, ardıç, ceviz, keçiboynuzu, akçakesme, defne, sandal, sakız, alıç, zakkum gibi bitki türleri kartal, keklik, tavşan, sincap, yaban keçisi ve tilki gibi yabani hayvanlar bulunuyor.

Kanyonda akan suya ayaklarını sokarak serinleme keyfi yaşatan gezinin ardından ziyaretçileri, Baysallar veya Canlar alabalık lokantalarında alabalık ziyafeti bekliyor. Sütçüler Çandır’da havuzlarda Karacaören baraj gölünde ise kafeslerde yetişen alabalıklar Avrupa’nın en kaliteli alabalıkları olarak nitelendiriliyor.

Çandır Huzur Vadisi

Antalya Isparta arasında Torosların sırtında çam ormanlarının ortasında Karacaören-1 baraj gölünün kenarındaki Çandır Vadisi, cennetten bir köşe arayanlar için kaçırılmayacak bir fırsat.

Vadideki huzuru aşılamayı hedefleyen Merkez Bilgi Alanı Vakfı Kurucu Başkanı Nurettin Ersoy, Çandır Reiki Huzur Vadisi’nde düzenlediği seminerlere katılanlara iç dünyası ile ilgili bilgiler sunuyor. 60 kişinin kalabildiği Reiki Huzur Vadisi, iç dünyasının gerçekliğini açığa çıkarmak ve kişisel gelişim amacına uygun olarak hizmet veriyor.

Şehrin en büyük ve ilk alışveriş merkezi IYAŞ, ziyaretçilere Türkiye’nin ve dünyanın ünlü markalarından alışveriş ve 6 salonu ile sinema keyfi sunuyor. Buz pateni pisti ile de alışveriş ayrı bir renk katıyor.

2