Tatil Uzak bir diyar: Moğolistan

Uzak bir diyar: Moğolistan

18.04.2013 - 13:50 | Son Güncellenme:

Moğolistan'da köylüler geçimlerini evcilleştirdikleri kartal ve akbabalarla sağlıyor.

Uzak bir diyar: Moğolistan

Türk tarihine ait en eski yazıtlara ev sahipliği yapan Moğolistan, otantik gezi tutkunları için adeta biçilmiş kaftan. Uçsuz bucaksız bozkırın ortasında, kendi halinde yayılan koyun ve yak sürüleri, özgürce koşuşturan atlar, ülkedeki sıradan görüntülerden.

Üç milyon nüfusun, Türkiye'nin 3 katı büyüklüğündeki Orta Asya bozkırlarına dağıldığı Moğolistan'da, kişi başına 3 kilometrekare toprak ve 13 at düşüyor.

Ortalama yüksekliği 2 bin metre olan ve yılın yaklaşık 250 gününü sıfırın altında sıcaklıkla geçiren Moğolistan'da, neredeyse hiç tarım yapılamıyor.

Yırtıcı kuşlara en çok ilgi Araplardan

Coğrafyası, kültürü, insanlarının yaşam tarzıyla Asya'nın ortasındaki ülke, farklı yerler görmek isteyen turistlerin ilgisini çekiyor.

Moğol köylüler, Ulan Batur'a 80 kilometre mesafede Bayan Tsogt bölgesindeki Tonyukuk Yazıtları'na giden yolun kenarında ticaret yapıyor. Turistleri, evcilleştirdikleri kartal ve akbabalarla karşılayan köylüler, para karşılığında fotoğraf çektiriyor.

"Golden eagle" cinsi kartallar ve en büyük kanatlı olarak bilinen kara akbabalarla fotoğraf çektirmenin bedeli, yaklaşık 50 bin tügrükü, yani yaklaşık 7 lira.

Kartal ve kara akbabalarının yavrularını, yüksek dağlardaki yuvalarından alıp evcilleştirdiklerini anlatan Moğol köylüleri, bu kuşlarla günde ortalama 80 bin-100 bin tügrük kazandıklarını ifade ediyorlar.

Moğolistan'ın turizm sezonu, Nisan'da başlıyor, Sonbahar'a kadar sürüyor.