Tatil Veba salgını Seyşeller'e sıçradı

Veba salgını Seyşeller'e sıçradı

31.10.2017 - 14:56 | Son Güncellenme:

Veba korkusu tüm dünyayı sardı. İlk olarak Afrika kıtasında etkisini göstermeye başlayan veba salgını Hint Okyanusu'ndaki Seyşeller'e de sıçradı. Afrika'da ortaya çıkan Kara Veba salgını, şu ana kadar yaklaşık 133 kişinin ölümüne neden oldu.

Veba salgını Seyşellere sıçradı

Veba korkusu tüm dünyayı yeniden tehdit ediyor. Madagaskar'da 133 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan veba salgını Seyşeller'e de sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde Madagaskar'dan yayılmaya başlayan veba salgını için dokuz ülkeyi uyarmıştı.

Haberin Devamı

Aralarında Seyşeller'in de bulunduğu Kenya, Tanzanya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Mauritius, Etiyopya ve La Reunion gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarılmıştı. Aradan geçen zamanda Seyşeller'de veba vakaları görülmeye başlandı.

Ağustos'ta Madagaskar'dan yayılmaya başlayan ve pirelerle taşınan hastalık, Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşeller'de on kişinin veba şüphesiyle gözetim altına alınmasına neden oldu. Eylül ayındaHastalardan alınan örnekler, Paris'te bulunan Pasteur Enstitüsü'ne gönderilmişti.

Ancak Ekim ayının son haftasında bin kişi Seyşeller'deki hastanelere veba şüphesiyle yatırılmış durumda. Seyşeller Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre şu anda 1223 kişi, veba şüphesiyle gözetim altında.

Haberin Devamı

KARA VEBA NEDİR?

Yersinia Pestis adlı bakterinin sebep olduğu bu hastalık aslında kemirgenlerde ortaya çıkar ve insanlara ya taşıyıcı hayvan ya da ondan beslenen pirelerin ısırmasıyla yayılır. Buna karşılık insandan insana geçmez. Hastalığa yakalanan kişide, hıyarcık ya da bubo diye adlandırılan acılı şişler halinde lenf düğümleri ortaya çıkar. Hastalığa hıyarcıklı veba ya da bubonik veba denmesinin nedeni de bunlar.

Hastada ateş, baş ağrısı, üşüme ve halsizlik görülür. Erken teşhis halinde tedavisi mümkün olan hastalık aksi halde öldürücü olabilir. 1994'de ve 2002'de Hindistan'da, 1997'de Endonezya, ve 2003 yılında Cezayir'de salgınlar yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre son ciddi veba salgını Peru'da 2010 yılında yaşandı ve 12 kişi hastalığa yakalandı.

AVRUPA NÜFUSUNUN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİ ÖLDÜ

Bilinen bütün büyük salgınlardan ve savaşlardan daha fazla can aldığı düşünülen salgında Fransız tarihçi Jean Froissart'ın saptamasına göre; Avrupa nüfusunun yaklaşık üçte biri öldü.

Salgın, Ortadoğu, Hindistan ve Çin de olmak üzere olmak üzere yaklaşık 75 milyon kişinin ölümüyle sonuçlandı. Tarihin en büyük facialarından biri olarak bu hastalık 1347-1348 yılları arasında Venedik nüfusunu 130 binden 70 bine düşürmüştür.

14. yüzyılda "kara ölüm" olarak kayıtlara geçen salgının etkileri 1700'lü yıllara kadar devam etmiştir. Bunların arasında 1629-1631 yıllarında gerçekleşen İtalya salgını, Büyük Londra Salgını, Büyük Viyana Salgını, Büyük Marsilya Salgını ve son olarak da 1771 Moskova salgını bulunur. Salgının tanımı üzerine birçok tartışma bulunmaktadır, ancak Avrupa'da 19. yüzyılda ortadan kalkmasına rağmen Asya ve Afrika kıtalarının bazı bölgelerinde halen görülüyor.