Siyaset TBMM Başkanlığı’na yine Kahraman aday

TBMM Başkanlığı’na yine Kahraman aday

14.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’de TBMM Başkanlığı’na yeniden Kahraman aday oldu. Ak Parti kurmayları, “Kahraman’ın sağlık sorunu ihtimaline karşı, bir Ak Partilinin seçilmesini garantilemek için ikinci bir aday daha çıkabilir” dedi...

TBMM Başkanlığı’na yine Kahraman aday

Ak Parti’nin merakla beklenen TBMM Başkan adayı halen bu görevi yürüten İsmail Kahraman oldu. Ak Parti’nin TBMM Başkan adayına ilişkin muamma İsmail Kahraman’ın adaylığını ilan etmesine rağmen dün de sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkan adaylığı konusunda parti yetkili kurulları ve milletvekilleri ile istişare toplantısında renk vermemesi nedeniyle gözler Pazar günü İstanbul’da grup başkanvekilleriyle yapacağı görüşmeye çevrilmişti. Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın bir televizyon kanalındaki “Pazar günü adayın netleşip, açıklama yapılabileceğine” ilişkin ifadesine karşın Ak Parti önceki gün de bu konuda sessizliğini korudu. Bu durum parti kulislerindeki “Değişim sürecinin Meclis yönetimine yansıyacağı” beklentisini de doruğa çıkardı. Ancak gruptaki beklentinin aksine dün sabah Ak Parti’nin adayının Kahraman olduğu bilgisi yansıdı.

Haberin Devamı

‘Başvurun’ telefonu

Milliyet’in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, sabah saatlerinde Kahraman aranarak “adaylık için başvurun” mesajı iletildi. Kahraman da, uzun bir aradan sonra ilk kez partilerin Genel Kurul gündemine ilişkin önerilerini sundukları Meclis Danışma Kurulu’na katılarak başkanlık etti. Kahraman toplantıda Meclis Başkanlığı’na yeniden aday olduğunu ilan etti. Danışma Kurulu’na katılan parti temsilcilerinin “Hayırlı olsun” dileklerini kabul etti.

Rusya’ya gitmeden önce Erdoğan’ın havaaalanında düzenlediği basın toplantısında Kahraman’ın adaylığı konusunda yaptığı açıklama ise kulisleri yeniden dalgalandırdı.

Erdoğan, Başkan adaylığı için Kahraman’ın tekrar aday gösterileceğinin açıklandığına ilişkin soru üzerine “Meclis Başkanlığı’na adaylık hususu her milletvekilinin kendi tercihidir. İsmail Bey’in bu kararını ben de sizler gibi yeni öğrenmiş bulunuyorum. Bana düşen hayırlı olsun demektir. Çünkü benim oy hakkım da yok” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın, Pazar günü grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmeye ve bu toplantıdan çıkan karar doğrultusunda Kahraman’a adaylık başvurusunu yapması için mesaj gönderilmesine karşın “İsmail Bey’in kararını ben de sizler gibi yeni öğrenmiş bulunuyorum” demesi ve “TBMM Başkanlığı’na adaylık hususu her milletvekilinin kendi tercihidir” ifadesi parti kulislerinde farklı değerlendirmelere yol açtı.

2. aday iddiası

Kulislerde, Cumhurbaşkanı’nın, Meclis Başkanlığı’nda değişim istemesine karşın Kahraman’ı kıramadığı mesajını vermek için bu ifadeleri kullanmış olabileceği yorumları yapılırken, bazı milletvekilleri Erdoğan’ın “milletvekilinin kendi tercihidir” sözleriyle başka adaylara “yeşil ışık” yaktığı iddiasında bulundu. Bu nedenle dün gözler yıllardır Meclis Başkanlığı hayali kuran İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’ya çevrildi. Kulislerde de Ak Parti’den 2. bir aday çıkabileceği iddiası konuşuldu.

Milliyet’in sorularını yanıtlayan parti kurmayları ise, “Adayımız Sayın Kahraman’dır. Sağlık sorunu ihtimaline karşı, bir Ak Partili’nin Meclis Başkanı seçilmesini garantilemek için belki ikinci bir aday daha çıkabilir. Fakat seçilecek olan Kahraman’dır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ak Parti, TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanlığı seçim turlarını 20 Kasım Pazartesi günü yaptırmayı planlıyor. Gizli oyla yapılacak seçimlerde ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Grupta seçim yapılacak

Erdoğan’ın Ak Parti’nin Meclis yönetiminin seçimi konusunda sürecin daha fazla uzatılmaması talimatı doğrultusunda, iktidar grubunun bugünkü toplantısında Grup Başkanı ve Grup Başkanvekillikleri için seçim yapılacağı öğrenildi. Başbakan Binali Yıldırım’ın yeniden Grup Başkanlığı’na seçileceği ifade edilirken, grup başkanvekillerinin de yerlerini korumaları bekleniyor. AK Parti’nin TBMM Başkanlık Divanı üyeleri de grupta belirlenebileceği ifade edildi.

‘Cumhurbaşkanımız destekler inşallah’

Kahraman, saat 17.00 sularında adaylığına ilişkin başvuru dilekçesini, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na teslim etti. Kahraman’a hiçbir Ak Partili’nin eşlik etmemesi dikkat çekti. Kahraman, “Karar almadan önce Erdoğan’la bir istişareniz oldu mu?” sorusu üzernie şunları kaydetti:

“Erdoğan Rusya’da, beyanını dinlediniz. Milletvekillerinin münferit kararı olarak ortaya konuyor. Zannediyorum Cumhurbaşkanımız da döndüğünde bu mevzuda desteğini gösterir ama bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız partiler üstü bir hüviyete sahiptir. Bir parti genel başkanıdır ama bu tip münferit hadiselerde, milletvekillerinin kendi şahsi iradesine ait olan hadiselerde bir müessiriyeti olmaz, temennisi olabilir. İnşallah temennisi de destek yönünde olabilir diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Altay: TBMM’ye bir ‘Temizel’ gerekli

CHP TBMM Başkanlığı için CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’i aday gösterdi. Adaylık dilekçesini TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na veren CHP Grup Başkanveki Engin Altay “TBMM’ye bir ‘Temizel’ gerekli” dedi. TBMM Başkanlığı için CHP’nin kriterlerinin sorulması üzerine Altay, “TBMM Başkanlığının kriterleri belli. Bu Meclisi kuranlara saygı ve sadakat önemli bir kriterdir. İsraftan kaçınmak önemli bir kriterdir. Bu Meclisin fonksiyonel olması, yürütmenin tahakkümünden kurtulması önemli bir kriterdir” dedi.

Haberin Devamı