Ekonomi Enflasyona et darbesi

Enflasyona et darbesi

07.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, “Mayıs ayı yurtiçi üretici fiyatlarında, mobilya ve tüketici elektroniğindeki fiyat gelişmeleri öne çıkarken, dayanıksız tüketim mallarında ise et ürünleri, meyve ve sebzeler ile unlu mamuller gibi gıda kalemleri belirleyici oldu” açıklamasını yaptı.

Enflasyona  et darbesi

Merkez Bankası’nın, mayıs enflasyonuna ilişkin “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporu yayınlandı. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.45 artttığına ve yıllık enflasyon 0.15 puan azalarak yüzde 11.72 olarak açıklandığına işaret edilen raporda, şu konuların altı çizildi:

“Belediyelerce belirlenen şebeke suyu fiyatlarındaki artış eğilimi devam etti. Bu dönemde gıda enflasyonundaki yukarı yönlü seyir devam etti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları mayıs ayında önemli bir oranda arttı ve bunda özellikle kırmızı et fiyatlarındaki yüzde 3.46 gibi güçlü yükselişin etkisi dikkat çekti. Bu dönemde yıllık enflasyon taze meyvelerde yatay seyrederken sebze grubunda yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Alt gruplar bazında ekmek ve alkolsüz içecek kalemlerindeki yüksek fiyat artışları öne çıktı. Bu doğrultuda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu kademeli yükselişini mayıs ayında da sürdürdü.”

TMO’dan emanet alımı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üreticilerin depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla emanet alımlarına başladığını bildirdi.

Üreticilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı üretim miktarının tamamını randevu almak suretiyle TMO işyerlerine emanete bırakabileceklerini vurgulayan Çelik, isteyen üreticilerin emanete bıraktığı ürün karşılığında geçen yılki müdahale alım fiyatı üzerinden yüzde 30 avans kullanabileceklerini bildirdi. Çelik, emanete bırakılan ürünlerden, fiyat açıklanıncaya kadar depo kira ücreti alınmayacağını belirterek, “Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler yüzde 2 stopaj ve SGK kesintisinden muaf tutulacak, ürününü teminat göstererek ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar kredi kullanabilecek ve bu krediye ait faizin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacaktır” dedi.

Yazarlar