Teknoloji 15. yılında PlayStation!

15. yılında PlayStation!

11.01.2010 - 00:30 | Son Güncellenme:

Sony PlayStation serisi 15 yılını doldurdu. İşte PS1'den PS3'e Sony'nin PlayStation macerası...

15. yılında PlayStation

Sony Playstation... Dünya genelinde milyonlarca adet satmayı başaran ve geçtiğimiz ay itibariyle 15. yılını dolduran Playstation, son serisiyle kullanıcıların gönlünü fethederken, PlayStation 4 için de çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.

1994 yılının Aralık ayında ilk kez kullanıcıların karşısına çıkan Sony, yaklaşık 600 dolarlık fiyat etiketiyle Japonya'da oyun konsolunu kullanıcılarına ulaştırmıştı. Oyunlar CD ile satılırken, Nintendo ve Sega'nın karşısına çıkan PlayStation'ın satışlarında adeta patlama yaşandı.

Resmi rakamlara göre bugüne kadar 269.7 milyon adet satmayı başaran PlayStation'ın 140.7 milyonunu PS2 konsolu oluştururken, 27 milyonluk satış rakamı ise PS3'e ait. İşin bir diğer noktası da son 15 senede 2.632 milyar PlayStation oyununun satılmış olması.


Ve PlayStation 2 karşınızda...

Satışa sunulan ilk PlayStation olan PS1, 1994 yılında kullanıcılarıyla buluşurken, 10 yıllık bir ömrü olan PS1'i hafızalara kazıyan en önemli oyunlar Gran Turismo, Ridge Racer ve WipEout oldu.

PlayStation'la büyük sükse yapmayı başaran Sony, ardından PlayStation 2, PlayStation 2 Slimline ve PSX ile yine dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Şimdi isterseniz bu üç konsolu fiyat ve tarih itibariyle karşılaştıralım:

PlayStation 2, 2000 yılının Kasım ayında satışa sunulurken, 600 dolarlık bir fiyat etiketiyle dikkat çekmişti. PlayStation 2 Slimline 2004 yılının Eylül ayında satışa çıkarken, fiyatı 300 doların üzerinde değildi. Son olarak PSX ise 2003 yılının Aralık ayında satışa çıkmıştı.

Satışa sunuldukları günden bu yana 138 milyon adet satan bu PlayStation serilerinin en büyük rakipleri ise Sega Dreamcast, Nintendo game Cube ve Microsoft Xbox'tu. PS2'nin dikkat çeken oyunlarının başında ise 17 milyon adet satmayı başaran Grand Theft Auto: San Andreas geliyordu. Sony'den yapılan açıklamaya göre PlayStation 2 serisine olan destek 2012 yılına kadar devam edecek.


Favori oyunlar

PlayStation'la birlikte satışlarında adeta patlama yaşanan ve hafızalara kazınan oyunlara gelince... Listenin başında 17 milyonluk satış rakamına ulaşan GTA: San Andreas gelirken, oyunun PC sürümündeki satışları da oldukça başarılı oldu.

GTA serisini yakından tanıyan kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği GTA: San Andreas, oyun tutkunlarını adeta gecelerce uykusuz bıraktı ve birçok kişinin PS2'yi GTA sayesinde satın almasına bir nevi aracılık etti.

Diğer popüler oyunlar ise Virtua Tennis 2, Tiger Woods Golf, Eye Toy, God of War ve Burnout 2... Bunun dışında Ico, Metal Gear Solid 2, Timesplitters 2 de dikkat çeken diğer oyunlardı.



PlayStation 3 ve PS3 Slim

Şimdi isterseniz Sony'nin en yeni oyun konsolları olan PS3 ve PS3 Slim'i karşılaştıralım.

Öncelikle 2007 yılının Mart ayında satışa sunulan PS3, yaklaşık 1000 liralık fiyat etiketiyle kullanıcılarına ulaştı. PS3'ün konsol pazarına inmesiyle birlikte en büyük rakipleri ise Nintendo Wii ve Microsoft Xbox 360 idi.

Satışa sunulduğu 2007 yılından bu yana 24 milyon adet satmayı başaran PS3'ün ardından Sony, PS3 Slim ile boy gösterdi.

Sony PlayStation 3 2007'de piyasaya çıktığında rakiplerinde olmayan fonksiyonlarla ikna etmeyi başarmıştı. O zamanlar başka hiçbir cihaz Blu-ray çaları, oyun konsolunu ve eğlence merkezini şık bir kasanın içinde birleştirmeyi başaramamıştı. Fakat üst düzey teknoloji kutusu beraberinde devasa elektrik tüketimini de getirdiği için çok eleştiri aldı. 2007'nin sonuna doğru Sony, 40 GB'lık model ile bu eleştirilere yanıt verdi ve bir dereceye kadar daha az enerji tüketen ve daha sessiz olan bir konsol sürümü sundu. Fakat bu adımla tüketiciler PlayStation 2 oyunlarıyla olan geri uyumdan, kart okuyucudan ve iki USB girişinden feragat etmek zorunda kalmıştı.

"Slim" modeliyle raflardaki yerini alan PS3'ün en önemli özellikleri ise daha ufak, daha sessiz ve daha az elektrik tüketecek olması denilebilir.



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.