Teknoloji Alışverişlerde ücretsiz poşet verilmesi yasaklanıyor

Alışverişlerde ücretsiz poşet verilmesi yasaklanıyor

06.08.2018 - 16:08 | Son Güncellenme:

Ekim ayından itibaren alışverişlerde ücretsiz plastik torba verilmesi yasaklanacak. 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmesi beklenen uygulama süresi 1 yıl uzatılan plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik düzenlemede takvim bir kez daha değişti.

Alışverişlerde ücretsiz poşet verilmesi yasaklanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük eylem planında plastik poşetlerin çevre koruma faaliyetleri kapsamında ücretlendirilmesi de yer aldı. Eylem planın açıklanmasıyla birlikte plastik poşetler için öngörülen takvim de erkene alınarak ücretlendirme işleminin ekim ayı sonuna kadar başlatılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Ekim ayı sonuna kadar yürürlüğe girmesi beklenen yasa değişikliğine göre, plastik poşetlerin fiyatı bakanlık tarafından belirlenecek ve ücretsiz plastik poşet talep edilemeyecek. Poşetlere ücret uygulaması yapılmaması durumunda yerel yönetimler ve bakanlık çalışanları tarafından denetimlerle ceza kesilecek.

Yeni yönetmeliğe göre plastik torbalar, mesafeli sözleşmelerle yapılan satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek ve ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilemeyecek. 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacak. Bu kalınlığın altında veya üstünde olan poşetler, eskiden olduğu gibi ücretsiz verilmeye devam edecek.

Haberin Devamı

Poşete ücret uygulaması yerel yönetimler ve bakanlık personeli tarafından denetlenecek.