Teknoloji AMD ve Samsung yeni bir mobil işlemci geliştiriyor

AMD ve Samsung yeni bir mobil işlemci geliştiriyor

03.06.2021 - 11:12 | Son Güncellenme:

AMD ve Samsung, ışın izleme özellikli yeni bir Exynos işlemcisi geliştiriyor.

AMD ve Samsung yeni bir mobil işlemci geliştiriyor

Çip kıtlığı devam ederken bir yandan yeni özelliklerde mobil işlemciler de geliştiriliyor. Samsung ve AMD'nin el sıkıştığı ışın izleme özellikli yeni Exynos işlemcisi, yeni nesil telefonlarda kullanılacak. 

Haberin Devamı

SAMSUNG VE AMD İŞ BİRLİĞİ YAPTI

Nvidia’nın RTX 2000 serisi grafik kartlarıyla hayatımıza giren ‘ışın izleme teknolojisi’ yalnızca RTX’le sınırlı değil. GTX kartların da 'kısmen' desteklediği bu yeni ışık tekniği, yeni ve pahalı kartların ‘kaldırabileceği’ bir teknoloji olsa da birçok Nvidia grafik kartının bu teknolojiyi destekleyeceği biliniyor. Öte yandan mobil çiplerde ilk kez bu teknoloji kullanılacak. 

Çipin kendisi ve uygulanacağı ürünler hakkında henüz pek fazla ayrıntı ortaya çıkmamış olsa da AMD, çipten "yeni nesil Exynos SoC" olarak bahsediyor ve Samsung'un bu yılın sonuna kadadr ek bilgiler sunacağı belirtiliyor. Artık GPU'nun AMD'nin RDNA 2 mimarisini kullanacağını ve ışın izleme ve değişken oranlı gölgeleme gibi özelliklere yol açacağını biliyoruz. AMD, çipi amiral gemisi mobil cihazlara kurmayı planlıyor.

Haberin Devamı

AMD ve Samsung yeni bir mobil işlemci geliştiriyor

İki şirket de her yönüyle daha yüksek performans için mobil ürün pazarında grafik inovasyonunu hızlandırmayı hedefliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve diğer çeşitli pazarlarda, Samsung'un amiral gemisi Galaxy telefonları, Qualcomm'un Snapdragon SoC'leriyle birlikte geliyor ve dünyanın geri kalanı Samsung telefonlarını Exynos çipleriyle kullanıyor.

Exynos modellerinin tarihsel olarak Qualcomm benzerlerinden daha düşük performans gösterdiği düşünülürken, Samsung beklenmedik bir şekilde kendi iç pazarı Güney Kore'de Galaxy S20'nin Snapdragon alternatifine geçti. AMD'nin Qualcomm'un Adreno GPU'larına göre potansiyel avantajları henüz belirlenmemiş olsa da, ışın izleme ve en son RDNA 2 mimarisinin kullanımı gibi yetenekler kesinlikle bazı yüksek beklentileri beraberinde getiriyor.