Teknoloji Bilgisayar Ağı Nedir, Neden Kullanılır? Bilgisayar Ağları Türleri Nelerdir?

Bilgisayar Ağı Nedir, Neden Kullanılır? Bilgisayar Ağları Türleri Nelerdir?

25.04.2021 - 05:56 | Son Güncellenme:

Bilgisayar Ağı terimi günlük yaşamımızda sıklıkla duyduğumuz terimler arasında yer almaktadır. Çoğu kişi bu terimin anlamını bilmediği için internette bilgisayar ağı ile ilgili araştırma yapmaktadır. Bilgisayar ağı nedir, neden kullanılır? Bilgisayar ağları türleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Bilgisayar Ağı Nedir, Neden Kullanılır Bilgisayar Ağları Türleri Nelerdir


LAN ve WAN terimleri günlük yaşantımızda sıklıkla duyduğumuz terimlerden. Ancak bunların bilgisayar ağı terimi olduğu çoğu insan tarafından bilinmemektedir. Bilgisayar ağları birbirine bağlı olan verilerin paylaşılması amacı ile çeşitli iletim protokollerini barındıran ara bağlantı olarak ifade edilebilir.

Bilgisayar Ağı Nedir, Neden Kullanılır?

Bilgisayar ağları temelde, bilgisayarlar arasında iletişimi sağlamak amacı ile oluşturulan iletişim ortamlarının genel ismidir. İhtiyaçlara göre iki ya da daha fazla olacak şekilde bu ağları tasarlamak mümkündür. İki bilgisayar arasında ağ oluşturulması "ad hoc" olarak isimlendirilmektedir.

Eğer bu ağ çok fazla mesafeyi kapsayacak bir şekilde kurulursa o zaman WAN yani geniş alan ağı olarak isimlendirilmektedir. Bilgisayar ağları; kapalı ağ ya da açık ağ şeklinde kurulabilmektedir. Kapalı ağların internet erişimleri yoktur. Ancak açık olan ağlarda internet iletişimi bulunmaktadır.

Bilgisayar ağlarında genellikle dosya paylaşımı, etki alanı, uzak masaüstü, e-posta gibi hizmetler faaliyet göstermektedir. Bu sebeple ağlar kurulmadan önce ihtiyaçlar belirlenip buna göre çalışma yapmak gerekmektedir.

Bilgisayar Ağları Türleri Nelerdir?

Haberin Devamı

PAN (Kişisel Alan Ağı): Bu bilgisayar ağları farklı cihazlar arasında kurulan küçük alan ağlarına verilen isimdir. PAN ağları 10 metrelik bir alanda yazıcı, mobil cihaz, bilgisayar arasında kablolu ya da kablosuz olacak şekilde kurulabilmektedir.

LAN ( Yerel Alan Ağı): LAN ağları kısıtlı alanlarda kullanılır. Okul, iş yeri, ev gibi ortamlar örnek olarak verilebilir. En fazla 2 kilometrelik bir alanda kurulabilir.

HAN (Ev Alan Ağı): Bu ağlar ev ortamında kullanılan çapları küçük LAN ağlarına verilen isimdir. HAN bağlantılarında iletişim protokolü ethernet ile sağlanmaktadır.