Populer Bilim Domuz hücreleri şeker hastalarına umut olacak

Domuz hücreleri şeker hastalarına umut olacak

20.02.2006 - 12:26 | Son Güncellenme:

Domuzlardan alınacak insülin üreten hücrelerin şeker hastası insanlar için umut ışığı yarattığı bildirildi

Domuz hücreleri şeker hastalarına umut olacak
İngiltere ve Amerika’da devam eden çalışmaların olumlu sonuç vermesi halinde 3 yıl içinde insanlar üzerinde çalışmalara başlanabileceği ve 10 yıl sonra da bu tedavinin bütün hastalarda kullanılabileceği ifade edildi.

BBC’nin haberine göre söz konusu araştırma, Birinci Tip diyabetler için ciddi bir iyileşme vaadediyor. Haberde, uygulamanan maymunlar üzerinde olumlu sonuçlar verdiği dile getirildi.

10 yıl sonra hazır olabilir
Araştırmanın başında olan Profesör Bernhard Hering, İnglitere’de insanlar üzerinde klinik denemelerin 3 yıl içinde başlayabileceğini, bunun 10 yıl sonra bu uygulamanın tedavide kullanılabileceği anlamına geldiğini söyledi. Amerika’da bulunan Minnesota Üniversitesi de 2009 yılında insan testlerine başlayabileceklerini duyurdu.

Hücreler doğrudan ciğere enjekte edilecek
Projeye göre, domuzlardan elde edilecek hücrelerin, hasta insanların ciğerlerine doğrudan enjekte edilmesi hedefleniyor. Uygulamanın başarılı olması halinde, şeker hastalarının, aynen sağlıklı insanlarda olduğu gibi kendi kendilerine insülin üretebileceği kaydedildi. Ancak projeyi yürüten uzmanlar, çalışmaların büyük avantajlar vaadetmesine rağmen hala katedilmesi gereken büyük yollar olduğunun altını çizdi.