Teknoloji En İyi Web Tarayıcısı Hangisi?

En İyi Web Tarayıcısı Hangisi?

22.03.2013 - 12:18 | Son Güncellenme:

Bakın en hızlısı hangisi çıktı

En İyi Web Tarayıcısı Hangisi

Web tarayıcılar arasında yaşanan kıyasıya bir savaş var. Hatta Yandex arama motoru kendi web tarayıcısını kullananlar arasında yapılacak çekilişle bir adet süper lüks araba veriyor. Araba veriyor fakat bu durum Yandex’ i gerçekten reklamdaki araba kadar hızlı yapabiliyor mu?

Haberin Devamı

Bunu testimizin sonuçlarında görebileceğiz. En çok kullanılan 5 adet tarayıcı ile yaptığımız testlerin yorumlamasını ise şu şekilde özetleyebiliriz.

Yapılan testler içinde Internet Explorer 10, PeaceKeeper testini “HTML videos encoded with the H264-4 AVC Codec” bulunamadığı için başarılı bir şekilde bitirmeyi başaramadı. Her test için önbellekler temizlenerek ve Bilgisayar tekrar başlatılarak daha stabil bir test noktası oluşturulmuştur.

Testin yapıldığı PC’ nin özellikleri

İşlemci: i5 – 3330 (3,0 GHZ)
Ekran Kartı: Asus GTX-650
Ram: Kingston 8 GB 4×2 1600 Mhz
HDD: Western Digital 500 GB 32 MB cache
Ekran Çözünürlüğü: 1920×1080

Test sonuçlarında görüldüğü üzere burada en yavaş browser; Opera oldu. Her ne kadar SunSpider testinden en iyi skoru alsa da Internet Explorer 10 bu testin 2. en yavaş tarayıcısı oluyor. Ardından bence bir efsane olan FireFox geliyor, bu tarayıcı ilk çıktığı zamanlarda milyonlarca indirmeyle IE’a en büyük rakip olarak görülüyordu. Zaman içersinde aldığı güncellemeler ile daha hızlanması beklenen tarayıcı maalesef bekleneni veremedi.

Haberin Devamı

En hızlı 2. tarayıcı ise müthiş bir reklam ve Türkiye’ de şimdiye kadar verilmeyen bir promosyonla sektöre giriş yapan Rus arama motoru Yandex oldu. Yandex, Google gibi bir strateji benimsiyor ve bence en iyisini yapıyor. Önümüzdeki yıllarda mobil sektör için bir işletim sistemi de yapmayı düşünen firmanın web tarayıcısı, bir Lamborghini kadar olmasa da çok iyi bir performans veriyor.

Sıra geldi şampiyona, Yıllar geçtikçe her güncelleme ile tarayıcısını daha ileriye taşıyan Google, mobil platformda en hızlı olmayı başaramasa da PC’de en hızlı tarayıcı olmayı başarıyor. Tüm tarayıcılardan ortalama %25 oranında daha hızlı olan Chrome şu anda kullanılabilecek en iyi web tarayıcısı olarak testimizin şampiyonu oluyor.

Yapılan tüm testlerde rakiplerine fark atan Chrome, özellikle HTML 5 konusunda çok ileride. Yakın zaman sonra HTML üzerinden Crysis gibi oyunları bile oynayacağımız düşünülünce Chrome, bize vaat edilenden çok daha fazlasını veriyor…