Teknoloji Haberleri Eşkâller bilgisayarda

Eşkâller bilgisayarda

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da başlatılan projeyle görgü tanıkları suçluları tespitte bilgisayar kayıtlarını kullanacak. Sistemde 610 bin suçlunun kaydı var.

Eşkâller bilgisayarda

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Eşkâller bilgisayarda

Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen ve dün kapılarını ziyaretçilere açan Bilişim Fuarı’nda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Kimlik eşkâl tespit projesi’ bundan böyle suçluları tespitte bilgisayardaki kayıtlara bakılarak eşkâlin belirlenmesini sağlayacak. Emniyet Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen proje, şu an itibariyle İstanbul’daki 13 emniyet müdürlüğünde uygulanmaya başladı.

Yakında toplam 32 merkezde aynı projenin kullanılır hale gelmesi planlanıyor. Yeni uygulamayla bu merkezlere gelen görgü tanıkları, sistemdeki 20 başlık altındaki 124 kriter arasından suçluyu tanımlayabilecek. Kriterler arasında yaş, boy, kilo, konuşma yapısı, şive, saç rengi, saç şekli, ten rengi, göz yapısı ve göz rengi gibi ayırt edici özellikler yer alıyor.

13 merkezde kullanılıyor

Fuarda yer alan standlarında yeni proje hakkında bilgi aldığımız İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, şu an itibariyle 610 bin kişinin kayıtlarının bilgisayara girilmiş durumda olduğunu söyledi. Üsküdar, Kadıköy, Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Gayrettepe Asayiş ve Atatürk Havalimanı dahil olmak üzere toplam 13 merkezde sistemin hali hazırda çalışır durumda olduğunu belirten yetkililer, bu sayede, geçmişte tek bir merkezdeki binlerce dosya arasından seçilmesi oldukça zor olan suçlu eşkâllerinin, bilgisayara aranılan kişinin fiziksel bilgilerinin girilerek kolaylıkla bulunabileceğini belirttiler. Projenin tanıtımı fuardaki e - devlet bölümünde gerçekleştiriliyor.

Beş teknoloji bir arada
Elektronik üreticilerinin fuarda tanıttığı birbirinden küçük ürünler arasında Mustek firmasının tanıttığı ürün, birbirinden farklı beş özelliği içerisinde bulunduruyor. Yeni model ürün dijital fotoğraf makinesi, dijital video kamera, dijital ses kayıt cihazı, PC kamera ve MP3 çalar olarak kullanılabiliyor. İçerisindeki 16 MB hafızanın tüm bu özellikler için oldukça küçük olduğu cihaz bilgisayarlar ile USB çıkışı sayesinde veri transferi yapabiliyor.

Formula 1 teste geldi
Fuarın ilk gününde en hareketli salon mobil iletişim firmalarının yer aldığı 7 numaralı salon oldu. 7 numaralı salonda cep telefonu üreticileri Nokia, Siemens Mobile, Sony Ericsson ve Samsung gibi cep telefonu üreticileri ve cep operatörü Turkcell’in standları var. Siemens Mobile yeni model cep telefonlarını tanıttığı alanda Almanya’dan getirttiği Formula 1 otomobilini de tanıtıyor.