Teknoloji Facebook kabusunuz olmasın

Facebook kabusunuz olmasın

26.11.2010 - 11:15 | Son Güncellenme:

Facebook üzerinde sizi rahatsız eden sanal takipçilerinizden korunmanın en kolay yolları...

Facebook kabusunuz olmasın

Facebook hemen her açıdan çok faydalı bir site ama beraberinde getirdiği bazı sorunlarda var. Bu sorunların başında dostlarınızla paylaşımlarınızın, sizi internet üzerinde takip ve rahatsız edebilecek kişiler tarafından da kolaylıkta izlenebilmesi geliyor. Sizi de Facebook üzerinden takip eden sanal takipçileriniz, sapıklarınız, tacizcileriniz varsa bu basit adımlarla kendinizi koruyabilirsiniz.

Hesap > Gizlilik Ayarları yolunu izlediğinizde karşınıza gelen sayfada "Engellenenler Listeleri"ni göreceksiniz. Bu bağlantıya tıklayın ve sizi rahatsız eden kişinin adını veya e-posta adresini yazın. Ayrıca bu sayfadan sizi rahatsız eden etkinlik ve uygulama davetlerini de kişi bazlı olarak engelleyebilirsiniz.

Ayrıca Facebook üzerindeki herkesin profil sayfasında bir engelleme bağlantısı yer alıyor. Sizi rahatsız eden kişinin profil sayfasına girdiğinizde sol alt bölümde yer alan "Bu kişiyi şikayet et/engelle" bağlantısını kullanarak kişiyi kolaylıkla engelleyebilirsiniz.


Gelişmiş gizlilik ayarları

Eğer sanal takipçiniz sizi sürekli gönderdiği mesajlarla rahatsız ediyorsa, diğer yöntemlerle uğraşmadan direk gelen bir mesajı yardımıyla o kişiyi engellemeniz de mümkün. Bunun için mesaj ekranının üst bölümde yer alan "Spamı Şikayet Et" düğmesini kullanabilirsiniz. Benzer şekilde mesajı gönderen kişinin adının hemen yanında yer alan "Şikayet Et" bağlantısına tıklayıp, gerekçesini de seçerek kişiyi engellemeniz mümkün.

Tüm bu önlemler istemediğiniz kişilerin sizi rahatsız etmelerinin önüne geçecektir. Fakat Facebook üzerinde paylaştığınız pek çok bilgi hala istenmeyen kişilerin eline geçebilir. Bunu engellemek için gizlilik ayarlarınıza göz atmanız gerekiyor. Hesap > Gizlilik Ayarları yolunu izledikten sonra sayfanın en üstünde "Facebook'ta bağlantı kurma" seçeneğini göreceksiniz. Buna tıklayarak Facebook üzerinden sizi kimlerin arayabileceğini, kimlerin mesaj gönderebileceğini, arkadaş listeniz ve diğer bilgilerinizi kimlerin görebileceğini kendiniz belirleyebilirsiniz.

Facebook'ta sizinle kimlerin ne şekilde bağlantı kurabileceklerini ayarlamanın ötesinde gizlilik ayarları ile daha fazla gizlilik de sağlamanız mümkün. Bunun için Hesap > Gizlilik Ayarları yolunu izledikten sonra karşınıza gelen sayfanın sol alt kısmında "Ayarları Özelleştir" bağlantısını takip edin. Burada görebileceğiniz tüm seçenekleri yine kişilere göre uygun gördüğünüz şekilde ayarlayarak, kişisel gizliliğinizi sağlayabilir ve bilgilerinizi istenmeyen kişiler tarafından görünmesinin önüne geçebilirsiniz.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.