Teknoloji Güvenlik kodu devrimi!

Güvenlik kodu devrimi!

05.01.2010 - 21:00 | Son Güncellenme:

Zar zor okunan güvenlik kodlarından bıktıysanız müjde: Kodlar artık daha "hareketli" olacak!

Güvenlik kodu devrimi

Yeni bir güvenlik sistemi interneti spamlere karşı koruyacak. Normalde dalgalı ve bozuk resimler şeklinde gösterilen güvenlik kodları, uzun süredir botları engellemek için yeterli geliyordu.

Şekil algılayan algoritmaların ve yeni botlarda yer alan yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, artık bu yöntemi aşmayı başarabiliyor. Buna karşılık olarak daha gelişmiş güvenlik önlemleri gerekiyor.

Geliştirilen en son güvenlik sistemi, botların güvenlik şifrelerini okumasını engellemek ama insanların hala okuyup anlayabilmesini sağlamak üzere tasarlanıyor. Bu sistem durağan bir görsel yerine video kullanıyor. Değişken görsellerdeki şifreyi yapay zeka okuyamıyor, ama insan rahatlıkla algılayabiliyor.

Nasıl çalışıyor?

Tel Aviv Üniversitesi'nden bilim adamlarının geliştirdiği bu sistem önümüzdeki birkaç yılda internetin spam çöplüğüne dönmesini engellemeyi amaçlıyor.

Profesör Danny Cohen-Or "İnsanların bilgisayar botlarının henüz taklit etmeyi beceremediği çok özel bir yeteneği var. Biz bilgisayar ekranında gösterilen ve sadece hareket ederken algılanabilen görselleri görebiliyoruz. Bu görüntüyü saniyeler içerisinde tanımlayabiliyoruz." diyor.

Bu sentez tekniği koşan bir adam ya da uçan bir helikopter gibi 3D görseller oluşturulmakta kullanılıyor. Böylece sonsuz sayıda animasyon elde edilebiliyor. Durağan halde anlamlı bir şekil olmadığı için de bu botların bu tekniğe karşı geliştirilmesinin oldukça uzun süreceği tahmin ediliyor.

Üzerinde çalışılan buna bağlı bir diğer metod ise doğal arka plan üzerinde gizli görseller oluşturma. Bir dağ manzarasında insan gözüne hareketli görünen bir kartal ya da aslan, bilgisayar tarafından algılanamayacak.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.