Teknoloji İnternet bağımlıları 'postal kampı’na!

İnternet bağımlıları 'postal kampı’na!

27.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güney Kore'de internet bağımlılarını tedavi eden bir reahbilitasyon merkezi açılmış.

İnternet bağımlıları postal kampı’na

Menderes Özel

New York Times’ın haberine göre; Güney Kore’nin Mockheon kentinde dünyanın dört bir yanındaki internet bağımlılarını tedavi eden bir rehabilitasyon merkezi açılmış. Buraya kadar her şey normal; bazı Avrupa ülkelerinde de bu tip klinikler var. Ancak Kore’deki rehabilitasyon merkezinin bir farkı var. Merkezin önemli bir bölümü askeri kampı andırıyor. Burada ''bağımlılar''a içinden halatlar geçen, bol bol tırmanma, uzun atlama gibi eylemler içeren zorlu görevler veriliyor. Rehabilitasyon Merkezinin adı da şu: Zıpla Internet’ten Kurtarma Okulu.

Dünyanın en ''online'' toplumunun yaşadığı Güney Kore’de evlerin yüzde 90’u ucuz, yüksek hızda, geniş bant internet erişimine sahip. ''Online oyun'' ise adeta bir hayat tarzı ve profesyonel bir spor. Her sokağın bir köşesinde ''internet satıcıları'' mevcut; sosyal hayat bu dükkanlarda işliyor. Bu derece kolay internetin bedeli de var elbet; takıntılı veya bağımlı kitlelerin monitör karşısından kalkamaması gibi.

Ağır vakalar kampa

ABD’de dahil bazı ülkelerde Kompülsif Internet adıyla bir hastalık adı tanımlanmış. Ancak Güney Kore’deki durum bir salgını işaret ediyor. Konu, 2-3 yıl önce online bir oyunu bitirmek için monitör başında günlerini geçiren birkaç gencin ölmesinin ardından ulusal sorun olarak algılanmaya başladı. Çocuklar, online kalabilmek için okullarını bile kırıyordu, ki bu durum dünyada başa güreşen Güney Kore için yok edici bir eğilimdi. Bir devlet araştırmasına göre 18 yaş altındaki Korelilerin yüzde 30’u ya da 2.4 milyon çocuk internet bağımlılığının eşiğindeydi.
Harekete geçen Güney Kore yönetimi 140 merkezden oluşan bir internet bağımlılığı rehberlik ağı kurdu, yüze yakın hastanede klinik açtı. En son geçen yaz da internet kurtarma kampını hizmete soktular.

Tamamen bir devlet girişimi olan kamp ormanlık bir alanda yer alıyor. En ağır vakaların kabul edildiği ücretsiz kampta bilgisayar yok. Bağımlılar cep telefonlarını günde yalnızca bir kez, bir saat, sadece konuşmak için kullanabiliyor. ''Postal kampı'' dediğime bakmayın, kampta binicilik dahil çok eğlenceli aktiviteler var. Bağımlılara grup etkinliklerinde halat, duvar tırmanışları gibi görevler veriliyor. Bu sayede onların sanal dünyayı bırakarak gerçek dünyayla duygusal bir bağ kurması sağlanıyor; işin özü bu.

'İkinci Yaşam’da uyum sorununa son!

Sanal dünya ''Second Life - İkinci Yaşam''da acemiler, ya avatarlarından ya da beceriksizce dolanıp durmalarından, objelere çarpmalarından hemen anlaşılır. Gerçek dünyayla, klavyenin yön verdiği sanal dünya arasındaki çelişkiden kaynaklanan bu uyum sorununun ilacı sonunda bulundu. Japonya’dan gelen yeni bir teknoloji, Second Life sakinlerinin, gerçek dünyada klavyeyle boğuşmadan, vücutlarını kullanarak ikinci yaşamlarını sürmesine imkan tanıyor. Yeni bir pozisyon izleme sistemi ve kameradan oluşan düzenek sayesinde kişinin yaptığı eylemleri avatarı da yerine getiriyor. Sistemi Tokyo Üniversitesi geliştirmiş.

Ödüllü ev sinema sistemi 999 YTL

Samsung’un EISA ödüllü ev sinema sistemi HT-X100 999 YTL’ye satılıyor. Ev yaşamını düzene sokan kablosuz sistem, şık tasarımıyla övgüyü hak ediyor. HDMI çıkışlı USB Host’lu HT-X100, her tür medya formatını okuyabiliyor. 500 Watt’lık çıkış gücüne sahip ses sistemi bir merkez ve dört uydu hoparlörden oluşuyor; gerçek surround sistem, filmlerdeki tüm sesleri ev ortamına taşıyor.

Türkçe iVillage

27 milyon kadının kullandığı popüler ama İngilizce kadın sitesi iVillage Türkçe içerikle de yayına girdi. Türkiye’de Mynet bünyesinde olan iVillage’da zinde yaşam, diyet, fitnes, güzellik, stil, aşk, cinsellik, fal gibi konu başlıkları bulunuyor.

Yazarlar