Teknoloji İnternette ‘kaybolmak’ isteyenler için...

İnternette ‘kaybolmak’ isteyenler için...

06.09.2013 - 23:38 | Son Güncellenme:

Justdelete.me maziye sünger çekiyor: Bir zamanlar üye olduğunuz, ancak artık kullanmadığınız servislerden bıktıysanız, bir göz atın...

İnternette ‘kaybolmak’ isteyenler için...

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletlerle hayatımızın her anını “online” yaşıyoruz. Arkadaşlarımızla, ailemizle “Skype” üzerinden görüntülü konuşup, “Facebook” üzerinden mesajlaşıyor, en önemli işlerimiz için bile elektronik postaları kullanıyoruz.
Fotoğraflarımızı ve videolarımızı yüklediğimiz, paylaştığımız “ücretsiz” servislerin yanında, büyük boyutlu dosyalarımızı yüklemek ve saklamak için kullandığımız “bulut” hizmetleri de cabası.
Kısacası, işimize yarasın ya da yaramasın sürekli yeni sitelerde üyelik hesabı açıyor, parolalar, kullanıcı adları üretiyor, mail adreslerimizi paylaşıyoruz.
Tüm bu sitelere ve servislere kayıt olmak, devasa “üye olun” düğmeleri sayesinde çok kolay olsa da, bir kez üye olduktan sonra, üyeliğinizi sildirmek için kullanacağınız linki bulmak tam bir kâbusa dönüşebiliyor.
İdeal bir dünyada, “üye olun” düğmesinin hemen altında, “üyeliğinizi silin” düğmesi bulunurdu, ancak gerçekte durum ne yazık ki böyle değil.

“Beni sil” düğmesi!
Eğer internet üzerinde bu kadar çok bilgi paylaşmaktan, yıllar önce üye olduğunuz servisten hala e-posta almaktan, sörf yaparken arkanızda bu denli iz bırakmaktan rahatsızsanız, kurtuluşunuz http://justdelete.me/ sitesinde yatıyor olabilir.
Robb Lewis tarafından geliştirilen sitede, “9GAG”’den, “Yahoo!”ya yüzlerce internet sitesi ve servisinin “üyelik silme” kısayolları bulunuyor. Artık kullanmadığınız Facebook hesabını silmek isterseniz, tek yapmanız gereken http://justdelete.me/ adresine girip, Facebook kutusuna tıklamak. Böylece site sizi doğrudan “hesap silme” -hesabınızı askıya alma değil- sayfasına ulaştıracak.
Sitenin “içeriği” her gün daha da genişliyor. Ayrıca, eğer internet tarayıcısı olarak Chrome kullanıyorsanız, siteden justdelete.me Chrome geliştirmesini kurarak, işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Bu geliştirme yüklüyken ziyaret ettiğiniz sitenin “üyelik silme” linki, justdelete.me’nin veritabanındaysa, görüntülenen minik noktaya tıklayarak bahsedilen sayfaya ulaşabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

ATÖLYE

BIOS nasıl güncelleştirilir?

Bilgisayarınızın temel bileşeni olan ana kartınız, üzerindeki sabit disk ve ekran kartından, hafıza ve işlemciye kadar tüm donanımların “işletilmesinden” sorumlu. Üreticiler, anakartı satışa sunduklarında üzerinde bulunan yazılım zaman içinde yetersiz kalabiliyor. Bunu gidermek için, üreticiler yeni bir ana kart yazılımını (BIOS) derleyip kullanıcılara sunuyor.
Siz de ana kartınızın BIOS güncellemesini yapabilirsiniz. Öncelikle ana kart ya da bilgisayar üreticinizin sitesinden, kullanmakta olduğunuz ana kartın son BIOS güncellemesini bilgisayara yükleyin. Ancak çoğu üretici BIOS güncelleştirmeleri için özel bir yazılım hazırlar.Uygun yazılımı indirip, önceden “başlangıç diski” olarak formatladığınız bir USB belleğin ana dizinine yükleyin. Bu diskle bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Ekrandaki yönergeleri izleyerek yazılımı güncelleyin. Ancak unutmamanız gereken bir nokta, bu güncelleme sırasında bilgisayarınızı kapatmayın, fişten çekmeyin.

Haberin Devamı

Sorunlarınızı çözelim; Aletlerinizde yaşadığınız sorunları, işletim sisteminiz, donanım özellikleri, marka ve model gibi bilgilerle atolye@milliyet.com.tr adresine gönderin, çözelim...

GameX 2013’e rekor katılım

Dijital oyun dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan ve bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Dijital Oyun ve Eğlence Fuarı GameX 2013”, Lütfi Kırdar Fuar Merkezi’nde rekor katılımla başladı. Fuarın ilk gününde 20 binin üzerindeki katılımcı, açılış saatinden 3 saat öncesinde uzun kuyruklar oluşturdu. Gamex 2013, Nfinity Games’in 90 bin TL ödüllü 2. Ulusal Turnuvası’nın yanı sıra, dünyanın e-spor olimpiyatları olarak adlandırılan World Cyber Games’e de ev sahipliği yapıyor.
Aynı zamanda, oyun dünyasının en renkli karakterlerine bürünecek olan Cosplayer’lar da Pazar günü Gamex 2013 ana sahnesinde boy gösterecek. GameX 2013 için son gün 8 Eylül Pazar.

Yeni uygulamalar

Asphalt 8: Airborne (iOS/Android) 1 dolar
Konsol tadında yarış heyecanını yaşatan Asphalt serisinin yenisi, 47 araç, 9 farklı mekân ve 180 etkinlikle geri dönüyor.

Haberin Devamı

Mailbox (iOS) Ücretsiz
Gmail için mail okuma desteği veren uygulama, epostalarınızı mobil bir şekilde okumanızı sağlıyor.

İstanbul Polis (Android/iOS) Ücretsiz
Uygulamayla size en yakın emniyet güçlerine ulaşıp, ihbar gönderebilir, trafikten men edilen araçları sorgulayabilir veya çekici ücretlerini öğrenebilirsiniz.

Super Beam (Android) Ücretsiz
Super Beam ile büyük dosyalarınızı WiFi üzerinden kolay ve hızlıca paylaşabiliyorsunuz.

eDjing DJ (Android/iOS) Ücretsiz
Bu yazılımla parçalarınızı miksleyebilir, farklı ses efektleri verebilir ve sosyal ağlarda paylaşabilirsniz.

TEKNOLOJİ PAZARI

Seriye son üye

Huawei, suya ve toza dayanıklı 4.7 inç Honor 3 akıllı telefonunu duyurdu. Honor, dört çekirdekli 1.5GHz işlemci ve 2GB RAM’le destekleniyor. 13MP arka kameralı cihazın hafızası 8GB. Android 4.2 işletimli telefonun enerjisi 2230mAh bataryadan geliyor. Tahmini 300 dolar.

Step Scooter’ı

Step aletiyle Scooter karışımı Me-Mover, kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatacak. Özel bir dişli sistem kullanan araç, pedalların yukarı-aşağı hareket ettirilmesiyle ilerliyor. 20kg’lık alüminyum Me-Mover, 40km/s hız yapabiliyor. 1.600 dolar.

Haberin Devamı

Hayalet kulaklık

Turtle Beach, COD: Ghosts’a özel Earforce Phantom kulaklığını duyurdu. WiFi kulaklık, DD. Surround ses deneyimi sunuyor. Ghosts’la Bluetooth üzerinden telefon görüşmeleri de yapılabiliyor. 300 dolar.

Fujifilm’den “polaroid”

Fujifilm, anlık fotoğraf makinesi Instax Mini 90’ı tanıttı. Çift pozlama yapabilen kameranın lensi 60mm F/12. Modern polaroid makinede 1/400 programlanabilir deklanşör var. 3.4 inç baskı kağıdı kullanan Mini 90, şarj edilebilir pille geliyor. 210 dolar.