Teknoloji Iot Nedir? Iot Uygulama Alanları Ve Örnekleri Nelerdir?

Iot Nedir? Iot Uygulama Alanları Ve Örnekleri Nelerdir?

01.03.2021 - 05:33 | Son Güncellenme:

IoT nesnelerin interneti ismi ile de bilinmektedir. Bu terim sürekli duyulmaktadır. Ancak anlamı pek az kişi tarafından bilinir. Bu sebeple IoT kavramının ne anlama geldiği insanlar tarafından merak edilmektedir. IoT nedir? IoT uygulama alanları ve örnekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Iot Nedir Iot Uygulama Alanları Ve Örnekleri Nelerdir

IoT nesnelerin interneti ismi ile bilinir. Bu durum internet erişimi olan tüm nesneler için kullanılabilir. Bu tür internete bağlanan nesnelere akıllı cihaz ismi de verilmektedir. IoT, Internet of Things kelimelerinin kısaltılmış halidir. İlk defa 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılmıştır.

IoT Nedir?

İlk defa kullanımının ardından pek çok IoT konseptli ürünler piyasaya sürülmeye başlanmıştır. Günümüzde teknoloji sürekli gelişip değiştiği için pek çok IoT konseptli ürün piyasaya sürülmeye devam etmektedir. Günümüzde yaklaşık olarak 25-50 milyar arasında nesne internet sayesinde birbirine bağlı konumdadır. Bu pazarın 2027 yılına gelindiğinde yaklaşık 2.7 milyon dolara kadar yükseleceği düşünülmektedir.

Akıllı cihazlar günümüzde pek çok alanda sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Akıllı saat, akıllı gözlük, akıllı bileklik, ev otomasyon sistemleri, akıllı araba gibi günlük yaşamda pek çok akıllı cihaz kullanılmaktadır. Özellikle 2020 yılında hayatımıza giren ve küresel bir salgına sebep olan Covid-19 nedeniyle okul ve iş yaşamında akıllı cihazlar çok büyük bir öneme sahip olmuştur.

IoT Uygulama Alanları ve Örnekleri Nelerdir?

Günümüzde pek çok akıllı cihaz, robotlar, yapay zeka, giyilebilir cihazlar hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Üretimi yapılan pek çok nesne artık kolaylıkla internete bağlanabilmektedir. IoT uygulamalarına şu örnekler verilebilir;

Haberin Devamı

Evcil hayvan besleme cihazları

Akıllı prizler

Akıllı Klima

Akıllı Protez

Akıllı şehir

Akıllı trafik lambaları

Çeşitli ev asistanları

Akıllı bavul

Akıllı kemer

Akıllı mağaza

Akıllı kayak gözlükleri

Örnekler genişletilebilir. Bu ürünlerin tamamı kolaylıkla internete bağlanabilmektedir. Teknolojinin geldiği son nokta sayesinde günümüzde IoT nesneler insan hayatını oldukça kolay hale getirmektedir.