Populer Bilim Kuzey Kore'den müthiş iddia!

Kuzey Kore'den müthiş iddia!

17.05.2010 - 21:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore, bilim dünyasının fenomenini gerçeğe dönüştürdüğünü söylüyor...

Kuzey Koreden müthiş iddia

Kuzey Kore'nin resmi medya kuruluşu, ülkenin başarılı bir şekilde nükleer füzyon gerçekleştirdiğini açıkladı. Nükleer füzyonu kontrol edebilmek demek temiz ve ucuz enerji kaynağı demek.

Doğal nükleer füzyon yıldızlarda oluşuyor. Yapay füzyon ise bilim dünyası tarafından gerçekleştirilmiş ancak herhangi bir enerji kaynağı olarak kontrol edilememişti. Kuzey Kore ise bu başarılarını "eşsiz bir termo-nükleer reaksiyon cihazı" oluşturarak elde ettiklerini söylüyor. Klasik nükleer reaktörler radyoaktif elemetlerin parçalanmasından yani fizyondan yararlanırken, füzyon reaktörleri hafif elementleri birleştirmeyi ve yapay güneş oluşturmayı amaçlıyor. Deneysel reaktörler var ama süre olarak henğz 1 saniye bile çalışamıyorlar.

Kuzey Kore'nin bu açıklamasına ise dünya basını biraz şüpheyle yaklaşıyor. BBC, Kuzey Kore'nin dünyanın en fakir ülkelerinden biri olduğunu ve ışıklandırma gibi günlük ihtiyaçlar için bile elektrik üretemediğini söyledi. Güney Koreli bir nükleer uzman ise yaptığı açıklamada bu olaya kesinlikle inanmadığını belirtti; "Yarın sabah iki güneş görürseniz, o zaman bu iddiaya inanabilirsiniz."

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.