Teknoloji NASA Astronotu 1 Yıl Sonra Dünyada

NASA Astronotu 1 Yıl Sonra Dünyada

02.03.2016 - 14:06 | Son Güncellenme:

NASA astronotu Scott Kelly geçtiğimiz akşam başarılı bir şekilde Kazakistan’a iniş yaptı.

NASA Astronotu 1 Yıl Sonra Dünyada

Astronot Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği yaklaşık bir yıllık sürenin ardından dünyaya geri döndü. Rus yapımı Soyuz kapsülü Scott Kelly‘i ve iki Rus kozmonot arkadaşını yedi saatlik bir yolculuk ile dünyaya getirdi. Scott Kelly, NASA’nın One-Year Mission görevi kapsamında inceleme altına alınacak. NASA bu görev kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda ve uzayda bir yıl geçiren birinin vücudunda gelen değişiklikleri inceleyecek.

Haberin Devamı

Soyuz kapsülü ile dünyaya gelen üç astronot için de küçük bir kutlama yapılacak. Daha sonra Scott Kelly ve diğer One-Year Mission katılımcısı kozmonot Michail Kornienko yakında saha testlerine başlayacak. Bu testler ikilinin dünyaya döndüklerinde nasıl olduklarını anlamak için uygulanacak. Düşük yer çekiminde altı aydan daha fazla yaşamak vücutta olan dolaşımı değiştiriyor ve insanın denge hissini rahatsız ediyor bu yüzden ikili için tekrardan dünyanın yer çekimine alışmak oldukça zor olacak.

Dünyanın En Büyük Teleskobu İçin 9000 Kişi Tayin Ediliyor

Saha testleri boyunca NASA ve Rus uzay ajansı Roscosmos astronotların aktivitelerini inceleyecek. Bu aktivitelerin arasında merdiven çıkma ve oturur pozisyonda durma gibi kolay gözüken ancak uzayda bu denli uzun süre geçirmiş insanlar için oldukça zorlayıcı aktiviteler yer alıyor. Scott Kelly yakında Houston, Teksas’a dönecek ve One-Year Mission testlerine orada devam edecek. NASA, Scott Kelly‘i uzaya göndermeden önce vücudundan bazı örnekler almıştı. Ayrıca astronotun kendisi de UUİ’de kendisinden örnekler topladı. Ayrıca araştırmacılar Scott Kelly’den bir yıl boyunca örnek alıp vücudun dünyaya tekrardan nasıl alıştığını inceleyecek.