Teknoloji Nil Deltası'nda dünyanın en eski Neolitik köyü keşfedildi

Nil Deltası'nda dünyanın en eski Neolitik köyü keşfedildi

03.09.2018 - 14:51 | Son Güncellenme:

Mısırlı arkeologlar, Nil Deltası'nda son derece nadir rastlanan bir hazineyi ortaya çıkardı. Eski bir köyün kalıntıları, yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanıyor. Giza'daki piramitleri 2500 yıl öncesine kadar bölgedeki en eski keşiflerden biri.

Nil Deltasında dünyanın en eski Neolitik köyü keşfedildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Mısır Medeniyetleri Bakanlığı'na göre, Kahire'nin yaklaşık 140 kilometre güneyindeki verimli Tell el-Samara'da bulunan Neolitik alan, yaklaşık 7.000 yıllık tarihe ışık tutuyor.

Fransız ve Mısır kazı ekibi, bölgede yoğun miktarda hayvan kemiği, birçok sulama silosu ve toplumun yerleşik olduğunu gösteren taş çömlekler buldu.

Bu keşifler, efsanevi Kral Menes'in, Firavun hanedanlığının ilkini kurarak, Mısır'ın üst ve alt kısımlarını birleştirmesinden binlerce yıl önce Nil Deltası'nı işgal eden tarih öncesi toplulukları tanımlama ve öğrenme fırsatı yaratıyor.

Nil Deltasında dünyanın en eski Neolitik köyü keşfedildi

Mısır Eski Eserler Bakanlığı'ndan Nadia Khedr, "Keşfedilen biyolojik materyalin analiz edilmesi Delta'da, tarımın kökenine ve Mısır'daki çiftçiliğe adım atan ilk topluluklar hakkında daha net bir görüş sunacaktır." dedi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, köydeki tarım uygulamalarının ağır bir şekilde yağmur yağmasına bağlı olabileceğine inanıyor. Bu, Nil Deltası'nda binlerce yıl boyunca uygulanan sulama temelli çiftçiliğin gelişimine biraz ışık tutabilir.

Arkeologlar, 5.600 yıl önceden kalma olduğunu düşündükleri mumya kanıtı da buldu. Tell el-Samara sitesinde bulunan mumyalama söz konusu olmasa da, eski Mısır'ın erken yerleşimi hakkında daha fazla şey öğrenmek için potansiyel olarak paha biçilemez bir kaynak.

Sahadaki kazılar önümüzdeki sezon tamamlanacak, ardından keşiflerin tam bir analizi yapılacak.