Teknoloji Haberleri Tekerlekler bilişim teknolojisi için dönüyor

Tekerlekler bilişim teknolojisi için dönüyor

17.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

NETSİS'in bilişim dünyasındaki yenilikleri, bu alanda KOSGEB'in verdiği destekleri organize sanayi bölgelerinde (OSB) anlatmak amacıyla 3 ay önce yollara düşen teknoloji TIR'ının tekerlekleri dönmeye devam ediyor.

Tekerlekler bilişim teknolojisi için dönüyor
Önümüzdeki yıl sonuna kadar Türkiye'de gidilmedik OSB kalmayacak. Yazılım alanında faaliyet gösteren Netsis'in OSB'leri dolaşan teknoloji TIR'ı ilk olarak Antalya'dan yola koyuldu. Ardından Antalya, Adana, İskenderun, Gaziantep'teki OSB'lerle buluştu. Son olarak Ege'ye geldi. Ege Bölgesi'nde Denizli, Aydın, Uşak, Manisa ve İzmir'de Kemalpaşa ile Atatürk Organize Sanayi Bölgeleri'ni ziyaret etti.

Ege Bölgesi'ndeki ziyaretlerinde COMPOTEK Bilişim ve İletişim Teknolojileri Fuarı'nın gönüllü tanıtım elçiliğini üstlendi. TIR, COMPOTEK'teki yerini de aldı. Netsis Satış Direktörü Tamer Efeçınar, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün 2002 yılı rakamlarına göre Türkiye'de bulunan 250 bin KOBİ'nin yaklaşık 60 bin kadarının KOSGEB'in bilişim teknolojileri üzerine verdiği desteklerden haberdar olduğunu söyledi. Özellikle şirketlere yazılım programı satmak için gittiklerinde bu durumla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Efeçınar,  “Program satmaya çalışırken finansal bir takım sorunlar çıktığında KOSGEB'in destekleri olduğunu, bundan yararlanabileceklerini söylediğimiz de firmaların bundan çok fazla haberdar olmadığına ilişkin çok hikayemiz var. Bir bakıma bizim aracılığımızla öğreniyorlar. Bu destekler aynı zamanda bizim program satmamızı kolaylaştıran bir unsur” dedi.

Haberin Devamı
Bu avantajları, aynı zamanda Netsis'i tanıtmak, büyük müşterilerde elde ettikleri tecrübeyi paylaşmak adına OSB'leri gezme fikrinin oluştuğunu ifade eden Efeçınar, “Her OSB'ye gidip salonlarında böyle bir organizasyon yapmak yerine bir teknoloji TIR'ı oluşturalım, içine donanım katalım dedik.  16 kişilik bir salonda sunum yapıyoruz. TIR 2008 sonuna kadar Türkiye'deki bütün OSB'leri dolaşacak. Üniversiteleri de programa alacağız. Bilişim teknolojileri üzerine yapılan fuarlara TIR ile katılacağız” dedi. Efeçınar, TIR'ın bu yılki son durağının Eskişehir olacağını, 2008 yılı Mart ayında Marmara Bölgesi'ndeki OSB'leri dolaşacağını kaydetti.

Yazılım firmaları Mısır'a saldırıyor

Tamer Efeçınar, KOSGEB'in AB'den aldığı fon aracılığıyla şirketlere yazılım ve donanım programları satın alımlarında hibe verdiğini söyledi. Hibe vermesine karşılık program satın alımlarında belli bir miktar yartı koyduğuna dikkat çeken Efeçınar, devletin bilişim sektörüne verdiği destek kapsamında Mısır'ı örnek gösterdi. Efeçınar, “Mısır, Dünya Bankası'ndan aldığı fonu dağıtıyor. Oldukça yüksek teşvikleri var. Gelişmekte olan şirketleri kendi içinde vizyon sahibi yapmak, karlılığını, verimliliğini daha anlamlı hale getirmek için bu desteği veriyor. Şirketlerin büyürse devletin de büyüyeceğini düşünerek bu fonlamayı yapıyor. Dünyadaki yazılım şirketleri Mısır'da bu fondan istifade etmek için saldırıyor” dedi.

2008 yılı dönüm noktası oalacak

Netsis'in 2008'de kullanıma sunacağı RedCode kod adlı yazılım programı ile ilgili konuşan Efeçınar, “2008 bizim için önemli bir yıl. RedCode dönüm noktamız olacak. Yeni bir teknoloji. ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) anlayışında farklı bir şeyler getiriyor. Öğrenen, akıllı bir ERP tasarladık. ERP, sizi anlayabiliyor, siz kullandıkça alışkanlarınızı alıp sonrasında, sizin alışkanlarınız doğrultusunda sizi yönlendirebilecek. Siz kullandıkça sizin işinizi algılayıp üretim yaparken örneğin 'Hava sıcaklığı şu dereceye ulaştı. Dolayısıyla su satın almasına gidebilirsin' gibi yönlendirmelerde bulunabilecek. Bilgisayara ne verirseniz alabileceğiniz şeyin aldığınız kısmı raporun ötesine gidecek. Yönlendirmeleriyle işleri kolaylaştıracak. İnternetten finansal imkanları kontrol edip bilgilendirerek, rapor verecek” dedi.