Teknoloji Çocuklarınızı Dijital Dünyada Korumanın Yolları!

Çocuklarınızı Dijital Dünyada Korumanın Yolları!

23.01.2020 - 15:18 | Son Güncellenme:

Teknoloji dünyasının içine doğan çocuklar karşılaşabileceği tehlikelerden çoğunlukla habersiz. Anne ve babalar ise bu tehlikelerden çocuklarını korumak için çeşitli yollara başvuruyorlar. Genellikle de en sık yapılan hata teknolojik cihazlar ile çocuklarının bağlantısını tamamen koparmak yönünde oluyor. Ancak bu günümüz dünyasına uyum sağlamak zorunda olan ve geleceğin teknoloji dünyasında birer yetişkin olacak olan çocuklarımız için çok doğru bir yaklaşım değil. Uzmanlar bu konuda çocukları bilinçlendirmenin ve belirli sınırlamalar getirmenin doğru bir yol olduğunu söylüyorlar. Peki teknoloji ve dijital dünyadaki tehliklerden çocuklarınızı nasıl koruyabilirsiniz? İşte size birkaç ipucu...

Çocuklarınızı Dijital Dünyada Korumanın Yolları

Moblobi.com

Haberin Devamı

Sosyal medya: @Moblobi

1- Çocuklarınızla Konuşun:

Yapmanız gereken en önemli şey; teknoloji ve dijital dünyanın yararları ve zararları konusunda çocuklarınızla konuşmaktır. Kullandıkları uygulamalar, oynadıkları oyunlar, sosyal medyada edindikleri arkadaşlıklar, girdikleri internet siteleri ve dijitalde kişisel güvenlikleri konusunda, onları incitmeden, kırmadan ve yargılamadan bilgilendirin. Endişelerinizi dile getirin. Koyduğunuz tüm kurallar, sınırlamalar ve gözlemleri neden yaptığınızı onlara açıklayın.

2- Çocuklarınızı Kontrol Edin:

Belirli periyodlarda çocuklarınızın kullandıkları cihazlardaki internet tarayıcılarından girdikleri siteleri, yükledikleri uygulamaları, maruz kaldıkları içerikleri kontrol edin. Yaşına uygun olmayan zararlı içeriklere erişip erişmediğini denetleyin.

Haberin Devamı

3- Zaman Sınırı Koyun:

Çocuklarınızın cihaz kullanım sürelerine mutlaka sınırlama getirin. Yemek yerken, uyumadan önce veya ders çalışırken; oyun oynamalarına veya sosyal medyada vakit geçirmelerine izin vermeyin. Günün belirli saatlerinde cihazları kullanmalarını sağlayın.

4- Sosyal Medyada Arkadaşları Olun:

Çocuklarınızın sosyal medya hesaplarında onların arkadaşları olun. Böylece yaptıkları paylaşımları, edindikleri yeni arkadaşları daha rahat gözlemleyebilirsiniz. Çocuklarınızın çevrimiçi ortamlarda ve sosyal medya sitelerindeki arkadaşlarını gerçek hayatta tanıyıp tanımadığınızdan emin olun.

5- İndirdikleri Uygulamalara Dikkat Edin:

Çocuklarınızın cihazlarına indirdikleri uygulamalar konusunda dikkatli olun. Çünkü bazı uygulamalar fotoğraflarına, rehber veya özel kişisel bilgilerine erişim sağlayabilir. Bu sebeple indirdiği uygulamaları mutlaka App Store veya Google Play Store’dan indirmesi gerektiği konusunda onu uyarın. Hatta mümkünse tüm uygulamaları mutlaka birlikte yükleyin.

6- E-Postalar Konusunda Uyarın:

Çocuğunuzu tanımadıkları kişilerden eğelen e-postaları açmamaları konusunda onları uyarın. Özellikle e-postalar aracılığıyla yapılan bilgi hırsızlıkları konusunda dikkatli olmalarını belirtin. Herhangi bir şekilde e-postalar yoluyla gelen bağlantılara tıklamamalarını; bilgi paylaşımında bulunmamalarını mutlaka paylaşın.

Haberin Devamı

7- Kameralara Dikkat Edin:

Bilgisayar veya mobil cihazlardaki kameralara erişmek isteyen uygulamalardan uzak durması konusunda uyarıda bulunun. Özellikle kameraya erişimi gerekmeyen bazı uygulamaların eğer böyle bir isteği olursa şüphe ile yaklaşması konusunda onu uyarın.

8- Gizlilik Ayarlarını Düzenleyin:

Çocuğunuzun kullandığı cihazlardaki gizlilik ayarlarını mutlaka düzenleyin. Ayrıca kullandığı sosyal medya hesapları ve uygulamalardaki gizlilik ayarlarını da mutlaka yapın. Çocuğunuzun paylaştığı içerikleri veya maruz kalacağı içerikleri düzenleyin. Hesaplarının gizliliğini sağlayın.