Teknoloji Haberleri Ödeme teknolojileri sayesinde seçenekler artıyor

Ödeme teknolojileri sayesinde seçenekler artıyor

10.01.2020 - 10:34 | Son Güncellenme:

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, bankacılık sisteminin gelenekselin dışına çıkması, fintek (finans teknolojileri) sektöründeki gelişmeler ödeme sistemlerindeki yenilikleri de beraberinde getirdi. Sanal pos, mobil ödeme, elektronik para gibi ödeme dijital ödeme yöntemleri hızla yaygınlaşıyor. Ödeme sistemlerine hakim olan kredi kartları olsa da teknolojinin finans sektörünü olan büyük etkisi, ödeme sistemlerinin gelecekte bambaşka boyut kazanacağını ortaya koyuyor. Araştırmalar da tüketicilerin güvenlik endişeleri nedeniyle biyometrik ödeme sistemlerine daha fazla ilgi duyduklarını ortaya koyuyor.

Ödeme teknolojileri sayesinde seçenekler artıyor

Erdal KAPLANSEREN

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren

Günümüzde ödeme sistemlerinde güvenlik şifre ve kısmen parmak izi gibi kısıtlı yöntemler ile sağlansa da yüksek güvenlik ve hızlı alışveriş vaat ediyor. Bu yöntemler gelecekte şekil değiştirecek ve  ticaret çok daha güvenli ve kolay hale gelecek. İşte, bazılarını yakından tanıdığımız bazılarıyla yakın gelecekte karşılaşmayı umduğumuz dijital ödeme sistemleri.

Haberin Devamı

Akıllı cihaz ile ödeme                           

Günümüzde bankaların ve finans kuruluşlarının geliştirdikleri uygulamalar sayesinde temassız ödeme işlemleri, akıllı telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Akıllı telefonlar, dijital cüzdan görevi görüyor. Bu yöntem şimdilerde çok yaygın kullanılmıyor olsa da geleceğin yaygın ödeme yöntemleri arasında gösteriliyor.

Giyilebilir cihazlar ile ödeme

Giyilebilir teknoloji ürünleri son dönemlerde oldukça ilgi görüyor. biyometrik veriler ile güvenliği artırılan bu ürünlerin taşınmasındaki kolaylığın da etkisiyle akıllı telefon ve kredi kartı gibi ödeme sistemlerinin yerini alması bekleniyor.

Parmak izi ile ödeme

Akıllı telefonlar ve otomobillerde parmak izi okuyucu güvenlik önlemi olarak yaygın olarak kullanılıyor. Çok eski bir kimlik teşhis yöntemi olan parmak izi yöntemi, teknolojideki gelişmeler sayesinde güvenlik doğrulama yöntemleri arasında başı çekiyor. Bu teknolojinin, ilave edilecek yeni tedbirler ile önemli bir ödeme yöntemi olması bekleniyor. Parmak izi ile ödeme sisteminin kısa zamanda ticaret dünyasında yerini alacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Avuç içi ödeme

Avuç içinin taranması ile yapılacak ödeme, parmak izi okuma sistemine göre daha maliyetli olacaktır; fakat güvenlik olarak daha üst seviyede olacaktır. Sağlık sektöründe hasta kayıt için kullanılan yöntemin gelecekte yaygın kullanılan bir dijital ödeme yöntemi olması bekleniyor.

Yüz tanıma ile ödeme

Yüz tanıma sistemleri, günümüzde yüksek güvenlik gerektiren bazı sektörlerde  kullanılıyor. Ekstra güvenlik sunan bu sistemin temassız ödeme sistemlerinin yerini alacağı ve hem fiziksel mağazalarda hem e-ticaret mağazalarında güvenle kullanılacağı tahmin ediliyor.

Ses tanıma ile ödeme

Yakın geleceğin dijital ödeme sistemleri arasında ses tanıma sistemi de bulunuyor. Ses tanıma isteminin ödeme yöntemi olarak kullanılmasında dezavantaj olabilecek hastalık gibi durumların ilerleyen teknoloji ile ortadan kaldırılması mümkün.

İris tanıma ile ödeme

Retina tanıma ve iris tanıma olarak ikiye ayrılan iris tanıma, iris tabakasındaki desenin dijital hâle dönüştürülmesi esasına dayanıyor. Bu yöntemin güven, hız ve oldukça kolay kullanım imkânı sayesinde iddialı ödeme sistemleri arasında yer alması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sosyal ödeme

Çocuklara harçlık vermek, arkadaştan borç almak sosyal ödeme yöntemi sayesinde basit bir işlem haline gelebilecektir. Geleceğin alternatif ödeme yöntemleri arasında bulunan bu yöntemde birbirini tanıyan insanlardan oluşan grupta para trafiği güvenlik çerçevesinde kolayca yönetilebilecektir.

Teknolojinin kazandığı ivme, finans alanında baş döndürücü gelişmelere yol açmaya devam edecek, listede bulunan yöntemler proje olmaktan çıkıp hayata geçirilebilecek ve yaygınlaşabilecektir.