Teknoloji Haberleri Siber saldırganlar en çok onları seviyor

Siber saldırganlar en çok onları seviyor

07.01.2020 - 11:43 | Son Güncellenme:

Hemen her cihazın hatta şehirlerin “akıllı” unvanını aldığı, “yapay zeka” kavramının her yere taşındığı ve IP tabanlı yaşamın hakim olduğu günümüz dünyasında teknolojideki çığır açan gelişmelerin olumsuz tarafı siber saldırılar oluyor. Bankacılık işlemlerinden sosyal paylaşımlara kadar herkesin onlarca hesabı, dolayısıyla onlarca şifresi bulunuyor. Zayıf şifre kullananlar, hacker’ların ekmeğine bal sürüyor. Durum böyle olunca güçlü şifre nasıl oluşturulur sorusu gündeme geliyor. Bakın, güçlü bir şifre oluşturmanın sırları neler.

Siber saldırganlar en çok onları seviyor

Erdal KAPLANSEREN
erdal@layka.com.tr
Twitter: @Kaplanseren 

Haberin Devamı

Kişisel hizmetler için kullanabileceğiniz kullanıcı adı ve şifre basit olduğunda hacker’ların hedefi haline gelmeniz an meselesi. Tüm hesaplar için aynı kullanıcı adı ve şifreyi kullanmak doğru olmadığı gibi birbirinden farklı şifreleri karıştırmamak da kolay değil. Peki, hacklenmesi kolay olmayacak güçlü kullanıcı adı ve şifre nasıl olmalı, güçlü parola oluşturma nasıl mümkün olur?

Her hesap için ayrı şifre

Şifreyi unutmamak için tercih edilen yöntem genellikle her hesap için aynı şifreyi kullanmak oluyor. Unutkanlık açısından bu oldukça etkili bir çözüm olabilir; fakat aynı şeyi güvenlik için söylemek mümkün değil. Çünkü kötü niyetli bir siber saldırgan bir hesabın şifresini kırdığında aynı şifrenin kullanıldığı diğer hesapları kırması “çocuk oyuncağı” gibi olur.

Haberin Devamı

Olabildiğince uzun bir şifre yapın

Güçlü şifre oluşturma teknikleri arasında en etkilisi, şifreyi sistemin izin verdiği maksimum uzunlukta belirlemek. Sistemler 8 karaktere kadar izin verebildiği gibi 16 veya 32 karaktere de izin verebiliyor. Çoğunlukla doğum tarihi, evlilik yıldönümü gibi kolay tahmin edilebilecek rakamlardan oluşan bir şifre veya hacker’ların çok sevdiği 1234 gibi oldukça basit şifreler belirleniyor. 1234 kadar kolay bir şifre yerine maksimum uzunlukta bir şifre belirlemek siber saldırganlardan korunmak için etkili olacaktır.

Yalnızca rakam ve semboller kullanmayın

Bir parola ne kadar kadar basit olursa hacklenmesi o kadar kolay olur. Güçlü şifre belirleme yöntemleri arasında sembol ve rakam kombinasyonu kullanmak bulunuyor. Sevdiğiniz bir filmin adını ya da eski kullandığınız telefon numarasını şifre olarak belirlemeniz uzunluğu ne olursa olsun güçlü olması için yeterli değil.  Şifrenin güçlü olması, etkili ve tahmin edilemez olması için rakamlar ve sembolleri bir arada kullanmak gerekiyor. Bir hacker 12345678 şeklindeki şifreyi denemeler yapıp kolayca kırabilirken A.G607?5 gibi bir şifreyi kırması imkansız olacaktır.

İki adımlı doğrulama yöntemi kullanın

Gmail veya Facebook hesabı iki adımlı doğrulama seçmek veri güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Cep telefonuna gönderilen kodu kullanarak hesaba giriş yapmak çok daha güvenli olacaktır.

Haberin Devamı

Mail:  erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren