Teknoloji Yapay Zeka İş Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Yapay Zeka İş Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

23.01.2020 - 15:20 | Son Güncellenme:

Yapay zeka günümüzün en popüler konuları arasında yer alıyor. Teknoloji ve özellikle de yapay zeka teknolojisi alanındaki gelişmeler heyecanla takip ediliyor. Ancak bir yandan da bu teknolojinin gelecekteki iş hayatımıza yönelik etkisi konusunda bazı endişeler duyuruyor. Peki yapay zeka iş hayatımıza nasıl yön verecek? Mesleklerimizi nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

Yapay Zeka İş Hayatımızı Nasıl Etkileyecek

Moblobi.com

Haberin Devamı

Sosyal medya: @Moblobi

Gelecekte Hangi Mesleklere İhtiyaç Olmayacak?

Yapay zeka teknolojileri bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken; bir yandan da bazı mesleklerin gelecekteki varlığını tartışmalı hale getiriyor. Robot teknolojilerindeki ve yapay zeka alanındaki gelişmeler ile düşünebilen makinelerin ortaya çıkmasının; gelecek yıllarda bazı mesleklerdeki insan gücüne olan ihtiyacı yok edeceği öngörülüyor. Son teknoloji ile birlikte yeni iş olanakları hayatımıza girerken; mesleklerde de elbette ki değişimler olacak. Bazı meslekler tamamen yok olurken; bazıları ise gelişen teknoloji ile birlikte önemli dönüşümler yaşayacak.

Özellikle son 20 yılda teknoloji dünyasında yaşanan değişimler ve yenilikler kariyer planlarımızı da etkiledi. Artık doktorluk, mühendislik gibi klasik mesleklerin yanı sıra nano teknolojiler veya yapay zeka gibi farklı alanların da yer aldığı yeni mesleklere yöneliyoruz. Hatta bu yeni mesleklere yönelik üniversiteler dahi kuruldu. Örneğin ilk Yapay Zeka Üniversitesi'nin 2020 yılında Abu Dabi de kurulması bekleniyor.

Haberin Devamı

Hayatımıza Girecek Yeni Meslekler Hangileri?

Gelecekte şu an pek çoğumuzun ismini dahi duymadığı meslekler önemli hale gelecek. Yapay zeka ürün yöneticisi, yapay zeka mimarlığı, veri bilimci, yapay zeka ahlak bilimcisi gibi yeni meslekler hayatımızda olacak. Örneğin yapay zekanın yaratacağı ahlaki ve sosyal etkilerle birlikte, mesleki ahlak kurallarını bir araya getirme görevini üstlenecek olan yapay zeka ahlak bilimcileri önemli hale gelecek. Bunun yanı sıra her geçen gün artan veri yığınlarının anlamlı hale getirilmesi için veri bilimciler çalışıyor olacak.

Mesleklerin teknoloji ile birlikte hayatımıza girmesinin yanısıra; mevcut mesleklerde ve bu meslekleri yapan kişilerde de bazı değişiklikler olacak. Örneğin artık sağlık sektöründe pek çok alanda nano teknolojiler kullanılacağı için tıpçıların da bu teknolojiyi kullanılacak yeterliliklere sahip olması gerekecek.  Yine bunun gibi, yapay zekanın insan kaynakları departmanında kullanılması için bu departmanda çalışan kişilerin, bu konuda eğitimli olması gerekecek.

Haberin Devamı

Ara Kademe Yöneticiler Neden Yok Olacak?

Yapay zeka fabrikalarda ve otonom sistemlerde de kullanılacak. Bu durum ise önemli ölçüde verimlilik ve maliyet avantajı sağlayacak. Hatta pek çok angarya ve rutin işi de  yapay zeka teknolojisi üzerimizden alacak.

Yapay zekanın iş hayatında önemli bir etkisi de ara kademe yöneticiler için gerçekleşecek. Üst yönetimden aldıkları talimatları ve hedefleri alt hiyerarşide yer alan bireylere iletmekle görevli olan alt kademe yöneticilerin işlerini, artık sanal yöneticiler devralacak. Sanal yöneticiler karar alma mekanizmalarını daha hızlı hale getirecek ve aradaki hiyerarşiyi de hafifletecek. Bu sayede çalışanların performansları da gerçek zamanlı olarak takip edilebilecek.

İş hayatında gerçekleşecek tüm bu yeniliklerin ise insanları olumsuz etkilemeyeceği öngörülüyor. Çünkü insanlar bu sayede artık çok daha değerli işleri yapmak için görevlendiriliyor olacaklar. Teknik konularda eğitimli olan kişiler bu sistemleri geliştirirken; diğer birimler ise yapay zekanın yapamayacağı ve insanın emek, bilgi ve deneyiminin gerektiği çok daha değerli işleri üstlenebilecekler.