Teknoloji Haberleri Türk mühendislerden internet antikoru

Türk mühendislerden internet antikoru

03.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mersin’de bilişimci 3 Türk mühendisin "Ağ güvenliği ve ağ yönetimi" üzerine geliştirdiği "Antikor" sistemi, işletmelerin bilgisayar sistemlerini güvence altına alıyor.

Türk mühendislerden internet antikoru


    
Bilgisayar Mühendisleri Kutluhan Kibrit (36) ile Nasır Can Kırık (25) ve Elektrik Elektronik Mühendisi Özkan Kırık’ın (24), Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (TeknoScope) "Antikor Projesi" ile başvurarak geliştirdikleri sistem sayesinde, bilişim sektöründe yurt dışına bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
    
Üretici şirketin genel müdürü Özkan Kırık, ürettikleri sistem ile savunmasız haldeki işletmelerin bilişim güvenliği ihtiyacına cevap veren ve ağ yönetimi sağlayan bir ürün ortaya koyduklarını
söyledi.
    
Sistemin şu anda bir çok kurum ve kuruluşta kullanılmaya başlandığını ifade eden Kırık, şunları kaydetti: "Antikor antivirüs geçidi, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ)
için geliştirilen ve internet hattının önüne monte edilerek ağda bulunan bilgisayarları internet ortamından gelen saldırılara karşı koruyan bir cihaz.

Cihaz ile bilgisayar internetten aklınıza gelebilecek her türlü saldırılara karşı korunurken, sistem sayesinde yönetici, bağlı bütün bilgisayarları kontrol edebiliyor.
    
Blacklist (kara liste) olarak tanımlanan 120 binin üzerindeki sayfaya erişim kısıtlanabiliyor. İstenildiği takdirde girilecek anahtar kelimelerle herhangi bir siteye erişim engellenebiliyor. Bununla birlikte geliştirilen bir çok özellik aynı modülde toplanabiliyor."
    
Her uygulamanın Türkiye ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirildiğini vurgulayan Kırık, şöyle devam etti: "Sistem ile işletmelerin virüs sorununa çözüm bulurken, bilinçsiz internet
kullanımıyla güvenliği zayıf kalan KOBİ’lere savunma sağlanıyor.

Yasa dışı ve uygunsuz web sitelerine girişi engelleyen sistem sayesinde ayrıca, internet trafiği etkin bir şekilde yönetilerek, etkin kullanım sağlanabiliyor. Yani bir iş yerindeki hangi kullanıcının ne yaptığını, çalışıp çalışmadığını, hangi sitelere
ne zaman girdiğini rapor halinde görebiliyorsunuz."

Türk bilişim sektörüne katkı

Kırık, sistem ile internet güvenliği alanında yurt dışı bağımlılığını
azaltırken, Türk bilişim sektörünü, tüketen bir sektör olmaktan uzaklaştırıp, üreten sektör haline getirmeyi amaçladıklarını da bildirdi.
    
Şirketin kuruluş aşamasındaki sermayeyi, birikimleri ve çevrelerinin desteği ile karşıladıklarını anlatan Kırık, "Projemizin geçen yıl temmuz ayında kabul edilmesiyle başlayan sürecin ardından kasım ayında e-Pati Bilişim Teknolojileri kimliğini kazandık" dedi.
    
Genel olarak dışarıya bağımlı olunan bilişim güvenliği ile sunucu
yazılımları ve elektronik ihtiyaçları karşılamak, kolay kullanılabilir, kaliteli ve tamamen yerel kaynaklar kullanarak üretilen çözümler ortaya koymak amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Kırık, teknolojiyi katma değere dönüştüren, hizmet
ve bilgi teknolojileri alanında değişime yön veren bir Ar-Ge şirketi olmayı hedeflediklerini belirtti.
    
Hızla artan bilişim suçları, gelişen e-devlet uygulamaları ve Elektronik İmza Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilişim güvenliğinin son derece önem kazandığını vurgulayan Kırık, "2004 yılında fikrini ortaya attığımız proje, başlangıç aşamasında sadece firewall olarak geliştirildi. Ancak, ulusal güvenlik
ihtiyaçları doğrultusunda antivirüs, saldırı tespit ve önleme sistemleri gibi birçok modülün de Ar-Ge çalışmalarına başladık" diye konuştu.