Teknoloji Turkcell ‘.com’ şirketi oluyor, Gebze’de üs kuruyor

Turkcell ‘.com’ şirketi oluyor, Gebze’de üs kuruyor

21.11.2010 - 23:21 | Son Güncellenme:

Turkcell internet servis şirketine dönüşümün temelini Gebze’de kuracağı veri merkeziyle atıyor. 100 milyon liranın üzerinde yatırım gündemde. Turkcell CEO’su Ciliv, Türkiye ve bölgeye hizmet vereceklerini söylüyor

Turkcell ‘.com’ şirketi oluyor, Gebze’de üs kuruyor

Cep telefonu operatörü Turkcell'in CEO'su Süreyya Ciliv, Gebze'de Türkiye'nin en büyük veri merkezini (data center) kuracaklarını açıkladı. Yatırımın büyüklüğü 100 milyon lirayı aşıyor. Burada bulut bilişime (cloud computing) yatırım yapacak olan Turkcell, şirketlerin işlerini internet üzerinden yapmasına aracılık edecek. Bu işte en büyük pasta Google’ın elinde bulunuyor. Türkiye'de ise Türk Telekom bu işe ciddi yatırım yapıyor.
Bulut teknolojisi adlı sistemle şirketler artık donanım ve sunucu satın almak zorunda kalmayacak. Kiralayacakları yazılımlarla milyonlarca dolarlık yatırım yapma derdinden de kurtulacak. Donanım yatırımı ve işletimi gibi masraflardan kurtulan yazılım geliştiriciler ise sadece kendi işlerine odaklanacak ve şirketlere çözüm satmaya çalışacak.

Dev e-posta sunucuları
Bu yatırımın önemli bir ayağı daha var. O da yazılım devi Microsoft'la masaya yatırılan işbirliği fırsatı. Turkcell veri merkezini kurduktan sonra Microsoft'un dünyadaki data merkezlerinden biri olabilir. Bu yatırımın hayata geçmesinin ardından ABD'li yazılım deviyle bu yönde bir işbirliğinin mesajını veren eski Microsoft yöneticisi Süreyya Ciliv, bu projedeki hedefin bölgedeki diğer ülkelere de hizmet vermek olduğunu açıkladı.
Ciliv bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Düşünün Azerbaycan'daki bir işi Ankara'daki veri merkezinde çözüyorsunuz. Biz bu veri merkezinde kurumsal müşterilerin ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Bütün bu konularda üstün bir hizmet kuracağız. Büyük e-posta sunucuları olacak. Burası yeni yatırmla sürekli büyüyecek bir yer olacak."

Haberin Devamı

‘ABONE KAYBINA TAHAMMÜL YOK, İYİ MÜŞTERİ ŞART...’
Pazarda yoğun rekabet yaşandığı, bu ortamda Turkcell'in son bir yılda abone kaybı yaşadığı hatırlatıldığında Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv farklı bir noktaya dikkat çekiyor. Açıklanan abone sayılarının SIM kartlara karşılık geldiğini, gerçek abone olmadığını ifade eden Ciliv, kendilerinin aktif aboneye yoğunlaştığı bilgisini veriyor. "Turkcell'in abone kaybına tahammülü yok" diyen Süreyya Ciliv, kârlılıktan da asla vazgeçmeyeceklerinin altını çiziyor.
Süreyya Ciliv bu konuda şöyle konuşuyor: "Rakamlar başarılı olduğumuzu gösteriyor. Avrupa'nın en büyük üçüncü GSM operatörü Turkcell. Herkesin pazar payı kaybetmemizi beklediği bir ortamda biz çok küçük miktarda kayıp yaşadık. İyi müşteriyi tutmak için belli bir süre kârdan taviz verebiliriz. Bizim hedefimizde iyi müşteriye ulaşmak var. Turkcell'in sunduğu kaliteli servis maliyetinin üstündeki makul kârı ödemeyi kabul eden müşteri iyi müşteridir. Kulelerin maliyeti artıyor. Kiralar artıyor. İşçilik maliyeti artıyor. Bunun bir yerden karşılanması lazım. Biz bunu ödemeyi kabul eden müşteriye hak ettiği kaliteyi sonuna kadar veriyoruz."

Haberin Devamı

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in “rakamlar başarılı olduğumuzu gösteriyor” açıklamasının ardında yatan bilgilere bakıldığında öne çıkan noktalar şöyle sıralanıyor...
- 2010 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre cep pazarında toplam 63.7 milyon abone bulunuyor. Bunun 33.9 milyonu Turkcell'de.
- Turkcell cep pazarının yüzde 54.8'ini elinde bulunduruyor.
- Şirket bu dönemde net kârını yüzde 11.7 artırdı, gelirde ise 2.32 milyar TL rakamını yakaladı.
Bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre abone tarafında sektörde bir küçülme yaşandı. Ortalamalara bakıldığında bu rakam yüzde 2.9'luk küçülmeyi gösteriyor. Turkcell'deki küçülme ise yüzde 5.8'e işaret ediyor.
- İlgili dönemde yaşanan abone kaybına karşılık cep operatörü Turkcell, sektörde “değerli-iyi abone” olarak adlandırılan faturalı hat tarafında 800 bin artıda. Son bir yıllık dönemde faturalı abone sayısını 9.1 milyondan, 9.9 milyona çıkarmış durumda.
- Abone başına gelir ve kârlılıkta önemli gösterge olan FAVÖK marjı (Faiz amortisman vergi öncesi kâr) tarafına bakıldığında Turkcell'in oldukça iyi durumda olduğu görülüyor.
- Abone başı gelirde aylık ortalama 19.7 liralık gelirle üç operatör içinde en yüksek rakamı yakalayan Turkcell, FAVÖK'te de yüzde 39 ile (BTK'nın açıkladığı veri) en yakın rakibini ikiye katlıyor.

Haberin Devamı

Son çeyrek kârı 577 milyon TL
- 33.9 milyon abonesi var
- 9.9 milyonu faturalı
- Pazar payı yüzde 54.8
- 2010 3. çeyrek geliri 2.32 milyar TL
- 2010 3. çeyrek kârı 577 milyon TL

‘İnternette sınırsız tarife olmaz’
3G'yle birlikte mobil internette Türkiye'de kullanım oranları ciddi anlamda büyüyor. Bununla birlikte operatörler sınırsız internet tarifeleri de vermeye başladı. Buna karşılık Turkcell 'sınırsız' uygulamasına gitmedi ve belli kotalarla tarifelerini açıkladı.
Mobil internette sınırsız tarifelerin gerçekçi olmadığının tecrübeyle (ABD'de AT&T örneği-şebeke çökmüştü) ortaya çıktığını ifade eden Süreyya Ciliv, şunları söylüyor: "Operatörler sınırsız tarifelerini kaldırıyor. Dünyada iş 'ne kadar ekmek o kadar köfte'ye doğru gidiyor. Normal ihtiyacına yetecek kadar internet erişimi kullananların hakkı, hizmeti suistimal edenler tarafından aksatılmamalı. Bu yüzden adil kullanım sınırı çizgisinin olması şu anki teknolojilerle bir zorunluluk."

Haberin Devamı

Tartışmalar performansı etkilemedi
Turkcell’de son aylarda üç ortak (Çukurova grubu, İskandinav TeliaSonera, Rus Alfa) arasında yaşanan yönetimi kapma savaşının şirketi olumsuz yönde etkilemediğini belirten Süreyya Ciliv, yönetim kurulunun kendisi ve tüm yönetim takımı üzerinde denetim mekanizması olduğunu, ortaklar arasındaki gelişmelerin ayrı bir konu olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyor.
Süreyya Ciliv ayrıca, "Türkçe'de yönetim kurulundaki tartışma 'yönetim krizi' şeklinde algılanıyor. Bu doğru değil" diyor.

Suriye ve İran'a yatırım planı yapıyor
Uzun süreden bu yana başta İran olmak üzere Ortadoğu bölgesinde yatırım isteği olan Turkcell'de bu konudaki son gelişmeleri Süreyya Ciliv şu sözlerle anlatıyor: "Turkcell bölgede önemli güç haline geldi. Biz olgun bir şirketiz. Biz işimizi, bilgimizi başka ülkelere de taşıyabiliriz. Ancak doğru yatırım yapmak için ince ince çalışıyoruz. Ukrayna'da, Belarus'ta, Almanya'da bunu yaptık. Vizelerin kalktığı ülke Suriye'de yatırım için istekliyiz. Libya'da benzer durum sözkonusu. İran'da haksız bir durum olmuştu. Dava süreci yaşanıyor. Bu konu çözülürse oraya da yeniden yatırımı gündeme alırız."

Haberin Devamı

‘.com’ şirketi ne anlama geliyor?
Gelirlerini internetten yaptığı işlerle elde eden firmalara ‘yeni ekonomi’ bir diğer ifadeyle ‘.com’ (dot-com) şirketi deniliyor.