Populer Bilim Uzay aracı, Jüpiter'i tramplen gibi kullandı

Uzay aracı, Jüpiter'i tramplen gibi kullandı

28.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

NASA, Plüton’un keşfi için tam bir yıl önce uzaya gönderdiği "New Horizons" (Yeni Ufuklar) aracı Jüpiter’e doğru yönelerek, yolculuğunun kalan kısmında bu gaz devi gezegenin yörüngesinin itici etkisini tramplen gibi kullandı.

Uzay aracı, Jüpiteri tramplen gibi kullandı
Şimdiye dek gönderilen en hızlı uzay aracı olan ve TSİ 07.43’te Jüpiter’i geçmesinden sonra hızı saatte 14 bin 500 km daha artan Yeni Ufuklar’ın hızı böylece saatte 84 bin km hıza ulaştı.
Bir merminin hızının 15 katına yakın bir hıza ulaşacak Yeni Ufuklar’ın katedeceği yol böylece en az 3 yıl kısalacak. Uzay aracının Temmuz 2015’te Plüton’a ulaşması bekleniyor.

Jüpiter’e, 1995’te gönderilen Galileo uzay aracından sonra ilk kez yakınlaşan Yeni Ufuklar, Jovian Sistemi’ne (Jüpiter benzeri gazlardan oluşmuş, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün gezegenleri) de böylece son bir bakış fırlatacak.

Bu geçiş ayrıca yer kontrol ekibine de uzay aracının sistemlerini deneme ve Plüton’a ulaşma hedefinden önce bilimsel gereçlerini kullanma fırsatı sunarken, Jüpiter ve dört büyük uydusu üzerinde Hazirana kadar 700’den fazla gözlem yapacak Yeni Ufuklar, çektiği fotoğrafları bu ay sonundan itibaren göndermeye başlayacak.

19 Ocak 2006’da uzaya fırlatılan 700 milyon dolar değerindeki uzay aracı 'Yeni Ufuklar' ayrıca, Jüpiter’in uydusu Io’daki volkanik faaliyeti yakından inceleyecek ve Jüpiter’in güneyindeki "ünlü kırmızı noktaya" yakından bakacak.

Plüton’u hedefleyen uzay aracının Jüpiter görevinin kendileri için önemli bir test olduğunu söyleyen NASA mühendisleri, böylece uzay aracının sınırlarını ve yeteneklerini görebileceklerini belirttiler.

Bilim adamları, Yeni Ufuklar’ın göndereceği bilgilerin ilk sonuçlarının nisan ayında alınmasını bekliyorlar.

Yakıtı plütonyum

On yıl sürecek yolculuğuna 60 metre boyundaki Atlas-5 roketiyle çıkan Yeni Ufuklar, uzun yolculuğunda radyoaktif plütonyum yakıtını kullanıyor.

700 milyon dolarlık aracın hedefi Plüton, Dünya’ya ortalama 5,7 milyar kilometre uzakta bulunuyor.

Ay büyüklüğündeki Plüton’da sıcaklık eksi 2 dereceye kadar düşebiliyor. Yani atom hareketinin durduğu mutlak 0’dan (-273) 20 derece eksiğine kadar.

New Horizons aracı, İlk Çağ yeraltı tanrısından adını alan Plüton’un, 1978’den beri bilinen tek uydusu olan ve adı "ölü taşıyıcı" anlamına gelen Charon’u da yakından inceleme olanağı sağlayacak. Son 30 yıllık hesaplara göre 2274 kilometrelik çapıyla Ay büyüklüğüne yakın olan Plüton’un uydusu Charon’un
çapı, 1180 kilometre.

Amerikalı astronom Clyde Tombaugh, 75 yıl önce Arizona eyaletinde Flagstaff-Lowell Gözlemevi sayesinde Plüton’u keşfetti. Uydu Charon’u ise yine Amerikalı astronomlar James Christy ile Robert Harrington 1978 yılında buldu.

Rosetta da ayı yöntemi kullanmıştı

Kuyruklu yıldıza inmek üzere uzaya gönderilen AB’nin uzay çalışmalarının amiral gemisi Rosetta uzay aracı da yolculuğunu sürdürmek için hafta sonunda Mars’ın çekim gücünü bir tramplen gibi kullanmıştı.

2014’te "67P/Churyumov-Gerasimenko" adlı kuyruklu yıldıza inmesi planlanan Rosetta uzay aracının, Kızıl Gezegen’in yörüngesinde yaklaşık 250 kilometrelik irtifada yaptığı ikinci kritik manevra ile kuyruklu yıldızı yakalayabilmek için yeterli hıza ulaşmıştı.

Rosetta uzay aracının 2014’te ulaşmayı planladığı kuyrukluyıldıza varıncaya dek 2 kez daha Dünya yakınında yerçekimi manevrası yapması planlanıyor.