Ekonomi Telekonferansta dev hedef: 2 milyar dolar

Telekonferansta dev hedef: 2 milyar dolar

19.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela lideri Maduro arasında telekonferans yöntemiyle yapılan görüşmede, geçen yıl iki ülke arasında 154 milyon dolar olan ticaret hacmini bu yıl 2 milyar dolara çıkarma hedefi belirlendi.

Telekonferansta dev hedef: 2 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Venezuela ile 2016’da 83 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ticaret hacmimizin 2017 yılında 154 milyon dolara ulaşması olumlu bir gelişme. 2018’in ilk 3 ayında ise ticaret hacmimizin yarım milyar doları geçmesinden büyük memnuniyet duydum. İnanıyorum ki, bu rakam yıl sonuna kadar 2 milyar doları bulacaktır” dedi. Erdoğan, önceki gece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, telekonferans yöntemiyle, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştü.

Haberin Devamı

İki ülke ilişkilerinin ekonomiden ticarete, tarımdan madenciliğe, enerjiden kültür ve eğitime pek çok alanda gelişiyor olmasından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Şu anda dışişleri ve ekonomi bakanlarım yanımda. Ekonomi bakanlarımızın huzurunda imzalayacağımız Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması ikili ticaretin artırılması bakımından önem taşıyor. Bu anlaşmanın en kısa sürede kapsamının daha da geliştirilerek serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesini hedefliyoruz. Venezuela ile madencilik, savunma sanayi, sivil havacılık alanlarında iş birliğine ilgi duyuyoruz.

Bu alanlarda ortak girişim, ortaklaşa üretim ve teknoloji transferi dahil karşılıklı iş birliğini her yönden geliştirmeyi arzu ediyoruz.”

Haberin Devamı

Venezuela’ya gidecek

Erdoğan, seçimleri başarıyla tamamlamalarının ardından ilk işlerinden birinin Venezuela’yı ziyaret etmek olacağını vurguladı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise ikili ilişkileri sağlamlaştırmak için çaba sarf ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bizler beraberce aramızdaki stratejik anlaşmaları, özellikle ekonomik konularda olan anlaşmaları daha iyi şekilde ilerletmeye gayret etmeliyiz. Aramızdaki teknolojik, ekonomik, iş birliği anlaşmalarını daha iyi şekilde takip ederek ilerletme durumunda olmamız gerekiyor. Zannediyorum aramızdaki bu telekonferans, önümüzdeki günlerde yapacağımız yeni anlaşmaların daha iyi şekilde ilerlemesine yardımcı olacaktır.”

Maduro ‘Diriliş Ertuğrul’ hayranı...

TRT’nin beğeniyle izlenen dizisi ‘Diriliş Ertuğrul’un yapımcı ve senaristi Mehmet Bozdağ, sosyal medya hesabından, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun börk ve Kayı Boyu bayrağı ile çektirdiği fotoğrafları paylaştı. AA’nın haberine göre Maduro, ülkesinin Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla dizinin yapımcı şirketine Kayı Boyu bayrağı, börk ve yüzüklü fotoğraflarını iletti.

Telekonferansta dev hedef: 2 milyar dolar

Mehmet Bozdağ da sosyal medya hesabından, “Diriliş Ertuğrul’u hayranlıkla takip eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bizlere selam göndermiş. Sayın Maduro’ya bu nezaketi için teşekkür ederim” ifadeleri ile yandaki fotoğrafları paylaştı.

Haberin Devamı

Telekonferansta dev hedef: 2 milyar dolar

THY’den doping etkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “THY’nin tam olarak Venezuela’ya yerleşmesini ben de teşvik ediyorum. Bundan hiç endişeniz olmasın. İstanbul’daki 3. Havalimanı biter bitmez bu seferler çok daha hızlanarak devam edecek. İki kardeş ülke olarak bu konuda her türlü sıkıntıları gidereceğiz” dedi.

Telekonferansta dev hedef: 2 milyar dolar

Maduro ise THY’nin, Caracas - İstanbul seferlerinin ikili ilişkileri daha da geliştireceğini söyledi. Türkiye’nin Venezuela’ya verdiği destek için teşekkür eden Maduro, “THY ile olan ilişlerimiz şu anda iyi ama daha iyi olabilir, buna çalışmamız, bunu daha faal duruma getirmemiz lazım” dedi.