The Others 10 Baybaşin cezaevinde

10 Baybaşin cezaevinde

21.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

10 Baybaşin cezaevinde

10 Baybaşin cezaevinde


GÜNTAN MAVİGÖZLÜ İstanbul


       Uyuşturucu kaçakçılığında her taşın altından Baybaşin ailesi çıkıyor. Uyuşturucu kaçakçılığının önde gelen isimlerinden Hüseyin Baybaşin, Hollanda'da yakalanmasından sonra 10 aile ferdi de Avrupa'nın birçok ülkesinde ele geçirildi. Baybaşin ailesinden son olarak amcaoğlu Mahmut Baybaşin, İspanya'da hafta içinde evinde 10 kilo eroin, sahte belgeler ve 250 milyar lira değerinde dövizle yakalandı.

Hüseyin Baybaşin başı çekti

       Bir dönem devlet adına çalıştığını ileri süren, ancak İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar ile bazı bürokratlar aleyhine konuşunca cezaevlerinin müdavimi olan Hüseyin Baybaşin, uyuşturucu kaçakçılarının önde gelenlerinden. Halen Hollanda'da tutuklu bulunan Hüseyin Baybaşin, 1999 yılı sonunda cezaevi şartları ağır olduğu gerekçesiyle bir süre açlık grevi yaptı ve şartların iyileştirilmesini istedi. 3.5 ton baz morfin yüklü Kısmetim 1 gemisinin Akdeniz'de polislerce yakalanacağının anlaşılması üzerine mürettebatı tarafından batırılması, Lucky S gemisinin 14 ton uyuşturucu yüküyle yakalanması ve Osman Ayanoğlu'nun öldürülmesi olaylarından sorumlu tutulan Baybaşin, Türkiye'den yurt dışına kaçarken, adını da uyuşturucu kaçakçılığında zirveye yazdırdı.

Aile boyu uyuşturucu

       Uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle Baybaşin ailesinin üyeleri kırmızı bültenle aranırken, 28 Mart 1998'de aynı anda interpol tarafından düzenlenen operasyonlarda Gıyasettin Hollanda'da, Nizamettin Almanya'da Abdullah ve Mehmet Şirin Baybaşin İngiltere'de yakalandı.
       Uyuşturucu kaçakçılığında şebeke başı olarak yakalanan ve Bonn Ağır Ceza Mahkemesi'nde ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan amcaoğlu Nizamettin Baybaşin'in 750 kilo eroin satışından 20 milyon mark kazanç sağladığı kanıtlandı.
       Amca Mehmet Emin Baybaşin ise son 10 yılda 6 kez uyuşturucu kaçakçılığı iddiasıyla tutuklandı. Avusturya'da yakanan Mehmet Şerif Baybaşin 13 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Musa Baybaşin İngiltere'de tutuklandı. Kardeşleri Abdullah, Mehmet Şirin ve Mesut Baybaşin'de Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yakalandı.
       Bu arada Baybaşin'in Hollanda da tutuklu bulunması nedeniyle Türkiye'deki işlerini yürüten amcaoğlu Naif Yavuztürk'de Küçükçekmece'de bir yıl önce yakalandı. Yavuztürk'ün Baybaşin soyadının tanınmış olması nedeniyle adını mahkeme kararıyla değiştirdiği öğrenildi.