The Others 15 sismik boşluk belirlendi

15 sismik boşluk belirlendi

29.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

15 sismik boşluk belirlendi

15 sismik boşluk belirlendi


Afet İşleri Genel Müdürü Yılmaz, “İstanbul’da deprem beklentisi diğer bölgeleri unutturdu. Jeofizik mühendisleri: Tekirdağ’da önlemler artırılmalı


       Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürü Rüçhan Yılmaz, Türkiye’de 15 sismik boşluk bulunduğunu belirterek, bu bölgelerde deprem riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
       TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası’nın düzenlediği “Marmara’da Deprem ve Jeofizik" toplantısında konuşan Yılmaz, Türkiye’nin yüzde 42’sinin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyledi.
       Marmara Bölgesi dışında yaşayanların İstanbul depremi beklentisi yüzünden rahat davrandıklarına dikkat çeken Yılmaz, “Birinci derece deprem bölgesi olan her yerde büyük bir deprem olabilir. Türkiye’de 15 sismik boşluk var. Bu bölgelerde deprem riski daha yüksek. Bu nedenle devlet, belediyeler, bilim adamları ve vatandaşlar kurallara uygun davranmalı" dedi.

‘Konseyi kınıyorum’

       Deprem Konseyi’ni de eleştiren Yılmaz, “Deprem Konseyi’nde meslekler arasında reel ayrım yok. Afet İşleri ve Kandilli Rasathanesi Sismoloji Bölümü’nden kimse yok. Üstelik kurumlar da kullanıldı" diyerek, konseyin kurulma biçimini kınadığını ifade etti.
       Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan da, “Deprem bağıra bağıra geliyor. 1970’ten beri alınan kayıtlara göre Büyükçekmece ile Mürefte arasındaki fay kırılacak. Fay kırılmayacak diyen bilim adamlarını bağrımıza basmayalım" dedi.
       Vatandaşlardan toplanan deprem vergileriyle İstanbul’da neler yapıldığının sorgulanması gerektiğini de belirten Ercan, “Hayvanlar bile deprem öncesi yayılan elektromanyetik dalgalar sayesinde korkup tepelere kaçıyor. Hayvanlar bile tepelerin daha dayanıklı olduğunu bilirken, biz insanlar neden sahile yerleşip, yerleştiriliyoruz" diye konuştu.
       Toplantıya dinleyici olarak katılan Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de söz alarak, “Yapılan araştırmalar saklanmamalı. Kandilli Rasathanesi elde ettiği bilgileri 5 yıl sonra açıklayacaksa buna ihtiyacımız olmaz. Bilgiler paylaşılmalı" dedi.

‘Tekirdağ’a dikkat’

       İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Berkan Ecevitoğlu, beklenen depremin Tekirdağ’ın güney kısımlarında, 7.5 şiddetinin üzerinde olabileceğini ifade etti. Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içine doğru uzanan kolunun 7.4 şiddetindeki depremle kırıldığını hatırlatan Ecevitoğlu şunları söyledi:
       “Saroz’dan Büyükçekmece’nin güneyindeki sert zemine kadar uzanan doğu blokunda kırılma olursa daha uzun olur. Bu da büyük bir manyetik güç yaratır. Şiddeti 7.5’un üzerinde 7.7 olabilecek bu kırılmanın merkezi Tekirdağ’ın güney kısımları olabilir ve önümüzdeki yıllarda kırılabilir."
       Ecevitoğlu, söz konusu depremden İstanbul’un Gölcük depreminde etkilendiği kadar etkileneceğini de belirterek, “Deprem denizin ortasında ve odağa uzak olduğu için daha az etkilenir" dedi.