The Others Acınacak haldeler

Acınacak haldeler

27.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Acınacak haldeler

Acınacak haldeler


Terör harcamalarının önemli ölçüde azaldığını belirten Korgeneral Yılmaz: Yakalanan teröristlere bakınca acıyorum. Beslenmeleri, temizlikleri çok kötü.


       Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Kemal Yılmaz, PKK'nın acınacak halde olduğunu belirtirken bölgedeki HADEP'li belediye başkanlarından yakındı.
       "Kolordu'nun bulunduğu Van'da ilk kez 19 Mayıs'ta belediye başkanının elini sıktım" diyen Yılmaz, "Şehrin pis olduğunu ve temizlenmesi gerektiğini söyledim. Bir kere görüştük. Pek yardım etmiyorlar. Köy destek uygulamalarımıza da çok fazla yardım etmiyorlar" dedi.
       Vatandaşların köye destek programında memnun olduğunu, resmi nikah kıyıldıktan sonra kadınların gözlerinin içi güldüğünü, parasızlıktan sünnet olamayanların sevindiğini belirten Yılmaz, köye dönüş projesiyle ilgili şunları söyledi:
       "Görmeçli adlı köy bir süre önce çığ nedeniyle boşaltıldı. Aynı yere yeni evler yapıldı. Dönün diyoruz, 'Biz Şırnak'a yerleştik. Görmeçli çok uzak' deyip dönmüyorlar."

"Harcamalar azaldı"

       Hakkari, Van, Şırnak ve Siirt'in güvenliğinden sorumlu olan, Yılmaz, PKK'nın acınacak halde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
       "Terörün bitme aşamasına gelmesiyle askeri harcamalarda da önemli bir azalma oldu. Biz mücadeleye hazırız. Halkın güvenliği için buradayız. Yakalanan teröristlere bakınca durumlarına acıyorum. Beslenmeleri, temizlikleri çok kötü. Dışarıdaki 5 bin kişilik grubun liderleri Osman Öcalan ve Cemil Bayık. Kuzey Irak'ta da Talabani bölgesinde destek buluyor. Talabani PKK'yla görüşüyor."
       PKK terörünün bitme noktasına geldiğini istatistiklerle anlatan askeri yetkililer, "PKK şu anda 1984'teki başlangıç noktasındaki gücünde" dedi. Terörün 1994'te zirveye ulaştığını kaydeden yetkililer, bu yıldan itibaren terörist eylemlerin azalışını şöyle sıraladılar:
       1994: 3 bin 300 olay, 1995: bin 436 olay, 1996: bin 512 olay, 1997: 919 olay, 1998: 589 olay, 1999: 488 olay, 2000 (ilk 5 ay): 18 olay.

Psikolojik harekat

       Gazetecilere dağıtılan kitapçıkta bölgede yapılan uygulamaların amacı şöyle açıklandı:
       "PKK'nın etkinliğini kaybettiği dönemde bölge halkının devletin yanında yer almasını sağlayacak psikolojik harekat (PH) faaliyetleri çok önemlidir. Gelecekte terör örgütlerinin bölge halkını yeniden istismarını önlemek için bölgedeki insanlardan maksimumuna ulaşılarak başta Türkiye Cumhuriyeti'nin ideolojik eğitimi olmak üzere bölge halkının eğitimine ağırlık verilmektedir."
       Halkı devletin yanına çekmek için başlatılan ve birçoğu iki gün süresince 65 kişilik medya kafilesine de tanıtılan psikolojik harekat faaliyetleri arasında şu uygulamalar organize olarak gerçekleştiriliyor:
       * Mehmetçik dershaneleri. Lise öğrencileri ile mezunlarını üniversite sınavına hazırlamak için yedek subayların kurs verdiği dershaneler açıldı.
       * Okul açılışları: Eğitim öğretim yılı açılışları nedeniyle bölgedeki tüm okullara gönderilen subay ve astsubaylar, öğrencilere kırtasiye yardımı yapıyor.
       * Her okula Atatürk büstü dağıtılıyor.
       * Öğrenci gezileri: Gelecek nesillerin Cumhuriyete gönülden bağlanması için 29 Ekim, 23 Nisan ve 19 Mayıs'ta bölgedeki köy okullarından toplanan öğrenciler Ankara, İstanbul, İzmir gibi Batı'daki illere düzenlenen kısa süreli gezilere gönderiliyor.
       * Okuma - yazma kursları: Yedek subaylar ve subay eşleri, yetişkinlere okuma - yazma öğretiyor.
       * Burslar: Fakir ama okumaya hevesli çocuklar tespit edilip, eğitimlerine devam edebilmeleri için burs veriliyor.
       * Telin mitingleri: PKK'yı kınamak için halk kitlelerinin desteğiyle düzenlenen mitinglerde terör lanetliyor.
       * Sünnet şölenleri: "Kirvem Mehmetçik olsun" adı altında başlatılan kampanyada bölge köylerindeki fakir aile çocukları parasız sünnet ettiriliyor.
       * Toplu nikahlar: "Nikah şahidim Mehmetçik olsun" adı altındaki kampanya ile resmi nikahı olmayan çiftlerin resmi nikahı yaptırılıyor.
       * Sağlık taramaları: Özellikle köylerde düzenli sağlık taramalarının yanısıra, yardıma muhtaç olanlara ilaç verilmekte, kadınlara da aile planlaması konusunda bilgi aktarılmakta.

12 askeri radyo

       Psikolojik harekat kapsamında 4 ilde 12 askeri radyo da sürekli yayınlarla halka, "ortak kültür değerlerini" aktarıyor. Radyoların bazılarının isimleri şöyle:
       Sümbül FM, Derecik FM, Çukurcanın Sesi, Ayyıldız FM, Türkiyem FM.

Soyağacını asker çıkarıyor

       Psikolojik harekat kapsamında, yörede bulunan aşiret yapılanmasını ortadan kaldırmak için birlikler bulundukları bölgede soyağacı çalışması yürütüyor. Örneğin, Şırnak'a bağlı Çalışkan'daki Bersuva aşireti bu tür bir çalışma ile 44 aileye dönüştürüldü.