The Others Adapazarı ikiye ayrılıyor

Adapazarı ikiye ayrılıyor

22.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adapazarı ikiye ayrılıyor

Adapazarı ikiye ayrılıyor


Önder Yılmaz Ankara


       Deprem bölgesinde incelemelerini sürdüren Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) Adapazarı dışında toplu yerleşim yeri bulunmadığını tespit etti. Bu nedenle hükümet, yeni ve eski Adapazarı olarak şehri bölerek iki ayrı yerleşim birimi oluşturmayı planladı. Hükümet, Adapazarı'nı kentin 5 - 6 km Kuzeydoğu ve Kuzeybatısındaki alanda kurmayı kararlaştırdı.
       Bakanlar Kurulu, MTA'nın deprem bölgesinde yaptığı etüdlerin sonuçları karşısında şaşkınlık geçirdi. MTA raporunda, Adapazarı dışında özellikle Yalova bölgesinde yerleşime açılacak alan bulunmadığı ifade edildi.
       Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı'nın kurulda sağlam zeminli bölgelerin dağınık yerlerde bulunduğunu, bu bölgelerin de çoğunlukla şahıs ve orman arazileri olduğunu dile getirdiği öğrenildi.

Adana modeli

       Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, deprem bölgesindeki yeni yerleşim birimleri için yer sıkıntısı çekildiğini kaydederek, "Yer bulacağız. İstimlaka başvuracağız. Hazine arazisi sıkıntısı çekiyoruz. Terkedilen orman arazileri, meraları ve şahıs arazilerini değişik yollarla biraraya getirip yerleşime açacağız. Bu konudaki Kanun Hükmünde Kararname imzaya açıldı. 50 trilyon liraya yakın parayla istimlakı gerçekleştireceğiz" dedi.
       Yer sıkıntısı çekilmeyen bölgenin sadece Adapazarı olduğunu belirten Aydın, şehrin kuzeyinde bulunan iki büyük alanın yerleşime açılacağını kaydetti. Aydın, yeni Adapazarı'nın şehrin kuzeydoğusunda ve kuzeybatısındaki 5 - 6 km uzaklıkta bulunan alana yapılacağını ve Adana modelinin uygulanacağını belirtti. Aydın, Milliyet'e şunları söyledi:
       "Adapazarı'nda sıkıntı yok. Kocaeli'nde de yer bulabiliriz ama asıl sıkıntı Yalova'da. Sağlam zeminden vazgeçtik, yer bulamıyoruz. Yalova'da arazi sıkıntısı bulunuyor. MTA etüdlerinde Adapazarı'nda iki büyük alan tespit edildi. Şehrin kuzeydoğu'sunda ve kuzeybatısı'nda 5 - 6 km uzaklıkta. Yeni şehri buraya kuracağız. Ve Adana modelini uygulayacağız. Yeni Adana, eski Adana gibi Adapazarı, eski Adapazarı yerinden taşınmayacak. Ancak yeni şehir de bu belirlenen iki bölgeye kurulmaya başlanacak. Bu konudaki çalışmalar en kısa sürede uygulamaya sokulacak."