The Others ‘Af, bayrama yetişir’

‘Af, bayrama yetişir’

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Af, bayrama yetişir’

‘Af, bayrama yetişir’


Adalet Bakanı Türk: Çete suçları kapsam dışında kalacak. Liderlere mektup yazmıştım. Bahçeli, ‘Evet af çıksın’ demişti


       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yakında affın çıkacağına ilişkin açıklama yapmasını “uzlaşma" olarak değerlendirerek, “Yasanın gecikmesine neden olan görüş ayrılıklarının çözüleceğine inanıyorum. Ramazan Bayramı’na kadar yetişmesini umuyorum" dedi.
       Adli Tıp Kurumu’nu ziyaret eden Türk, Adalet Bakanlığı ve bağlı kurumlarının maddi imkansızlıklar nedeniyle görevlerini tam olarak yerine getiremediklerini söyledi. Türk, genel bütçeden en fazla payın Milli Savunma Bakanlığı’na verildiğini ifade ederek, “Devletin güçlü olması ve barışın sağlanmasında adalet de milli savunma kadar önemlidir" diye konuştu.
       Türk, basın mensuplarının af konusundaki soruları üzerine, TBMM’nin yetkisinde olan affın gecikmesine neden olan görüş ayrılıklarının giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Af takviminin belli olmadığını vurgulayan Adalet Bakanı, “Ama Ramazan Bayramı’na yetişmesini umuyorum" dedi.

       Bahçeli’ye yazdım, ‘Olur’ dedi
       Türk, Haluk Kırcı ve Eşber Yağmurdereli’nin af kapsamı içerisinde yer alıp almayacağına ilişkin soruları ise, çete suçundan ceza alanların af kapsamına alınmadığını anımsatarak, “Bu konuları kişilere bağlarsak genele ulaşamayız" diye yanıtladı. Devlet Bahçeli’nin affın Ramazan Bayram’ı öncesi çıkacağı yönündeki açıklamasını, 57. hükümetteki bir uzlaşma örneği olarak değerlendiren Türk, “Koalisyon liderlerine yazdığım mektuplara Bahçeli’den de yanıt gelmişti. Verdiği yanıtta affın çıkması gerektiğini söylemişti. Af konusunda da bir uzlaşmaya varacaklarına inanıyorum" dedi. Türk, F tipi cezaevleri içinde “Yasa gereğidir. Yapımı hiçbir şekilde engellenemez" diye konuştu.

       Teröriste, ırza geçene af yok
       MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, affın siyasi karar olduğunu ve buna hükümetin karar vereceğini belirterek hükümetin vereceği talimatın ardından Meclis’ten bir iki gün içinde affın çıkabileceğini bildirdi.
       “Bir defa af telaffuz edilmiştir. Ok yaydan çıkmıştır. Bunu derhal gündemden kaldırmalıyız" diyen Köse şunları söyledi:
       “Bu af kapsamında (Abdullah Öcalan) diye bir konu yok. Olamaz da zaten. Çünkü af kapsamında Devlete karşı işlenen suçlar yok. Yolsuzluk, hırsızlık yapanlar yok, ırza geçenler de yok. Bunun altını çiziyorum.
       Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik terör suçlarıyla ilgili herhangi bir af söz konusu değildir. Buna MHP’nin (Evet) demesi de mümkün değildir. Hırsızlık ve yolsuzlukla devlete zarar verenler, kesinlikle af kapsamı dışındadır. Irza geçme suçlarından mahkum olanlarda bu affın kapsamı dışındadır. Burada adi suç dediğimiz, tamamen TCK’nın kişilerle ilgili suçlar, af kapsamında vardır."

       Terörü de kapsamalı
       ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, af yasasının ramazan ayı içinde çıkarılacağını bildirerek “Af yasası, terör ve siyasi suçları da kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir" dedi.
       Yıldırım, dünkü basın toplantısında, afla ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Yasanın altyapısının iyi hazırlanması gerektiğini kaydeden Yıldırım, yetkililerin ve siyasilerin, yasanın çıkması konusunda aynı noktada buluştuklarını söyledi.
       Ramazan ayı içinde af yasasının çıkacağını bildiren Salih Yıldırım, bu yasadan 32 bin tutuklu ve hükümlünün, 300 bin tutuksuz yargılanan kişinin ve 500 bin ailenin yararlanacağını kaydetti. Yıldırım, bir milyon dava dosyasının af kapsamında olacağını anlatarak, yasa hazırlanırken, “objektiflik" ve “hukuki altyapı" ilkelerine uyulmasını istedi.
       Yıldırım, af yasasının terör ve siyasi suçları da kapsayacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğini ifade ederek, yasanın TBMM’den bu şekilde geçeceğini umduğunu söyledi.

       Af yetkisi
       sınırsız olmalı
       FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, affın içeriğinin genişletilmesi için önce Anayasa’nın “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı suçları" af kapsamı dışında bırakan 87. maddesinin değiştirilerek TBMM’ye sınırsız af yetkisi verilmesini istedi.
       Affın Ramazan Bayramı’ndan önce çıkacağının açıklandığını kaydeden Arınç, “Geç kalmış bir tarih. Tasarı hazırlanmış ve siyasi partilere iletilip tartışmaya açılmış olsun isterdik" dedi. Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: “Af, basın yoluyla işlenen suçlara getirilen suç ve ceza ertelemesine ilişkin iki tasarı birlikte ele alınarak içerik genişletilmeli. TBMM’ye, af yetkisi sınırsız olarak tanınmalı. TBMM, oluşacak konsensüse göre hangi suçları affedeceğine, hangi suçları affetmeyeceğine özgürce karar verebilmeli. “

       Bin kerede de af çıksa işe yaramaz
       DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, af konusunun Türkiye’de “kanayan bir yara" haline getirildiğini belirterek, hükümeti konuyu savsaklamakla suçladı. Söylemez, hükümetin konuyu geçen yıl toplumun gündemine soktuğunu, bu nedenle beklenti yaratıldığını ve bunun sonucunda da cezaevlerinde kargaşa ortamı oluştuğunu ileri sürdü. Söylemez, “Hiç gündemde değilken af konusunu gündeme getirdikten sonra bir yıl bu konuyu savsaklayanlar, gereksiz yere umut tacirliği yapanlar ve cezaevlerinde hayal kırıklığı yaşayan mahkumları kavga ve isyana sevkedenler bugünkü iktidar sahipleridir. Ne yapmak istediklerini anlamış değiliz. Yaptıkları cezaevlerinde anarşi çıkarmak" diye konuştu. Söylemez, Türkiye’de adalet reformu yapılmadığı sürece bin kere de af çıkarılsa sonuçta yine aynı noktaya gelineceğini ifade etti.