The Others Ağlatan buluşma

Ağlatan buluşma

17.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ağlatan buluşma

Ağlatan buluşma


Yaşları ve cinsiyetleri farklı olduğu için ayrı çocuk yuvalarında barındırılan kimsesiz çocuklar için dün buluşma günüydü

Ümran Avcı İstanbul


İstanbul'un farklı çocuk yuvalarında koruma altına alınan ve yaşları 0 - 12 arasında değişen kardeşler, Bahçelievler Çocuk Yuvası'nda bir araya geldi. Geleneksel 'Kardeşlerin Buluşma Günü'nde hasret gideren çocuklar, duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.
Adları, yaşları ve cinsiyetleri farklı, ancak kaderleri aynı onlarca çocuk. Kiminin annesi ve babası ayrılınca yuvaları dağılmış, kimininki ölmüş, kimi de terk edilmiş. Şimdi hepsi İstanbul'un değişik yuvalarında korunma altına alınmış.
Kural gereği ortada kalan çocuklar, yaş ve cinsiyetlerine göre farklı yuvalara yerleştirilince de hemen hepsi kardeşlerinden ayrı kalmış. Yetiştirme yurtlarında kalan bu kardeşler dün 'Geleneksel üçüncü Kardeş Buluşma Günü'nde biraraya geldi.
Büyük çocuklar ellerinde hediyelerle geldi, kardeşlerini görmeye. İki, üç hatta dört kardeş olan çocuklar önce bol bol sarılıp öpüştü. Yaşları altıyı geçmeyen küçük abla ve ağabeyler anne - baba rolünü üstlendi. Kimi kardeşinin karnını doyurdu, kimi suyunu içirdi, kimi ayakkabılarını giydirdi. Yiyip içme faslı bitince de hepsi ait olduğu çocuk rolünü üstlenip oyuna daldı.
Mutlu saatler her zaman olduğu gibi çabuk geçti. Birkaç saatlik birliktelikten sonra kardeşler yine sarılıp öpüşerek vedalaştı, ancak ne de olsa onların hepsi çocuktu ve belki de bu yüzden zorlanmadılar ayrılırken.
10 yaşındaki küçük abla, bir anne edasıyla öpücük kondurdu kardeşinin yanağına ve aynı tavırla 'yaramazlık yapma' nasihatında bulundu. Sonra hep alışıldık manzara, bir el sallama ve bütün çocuklar kendi yuvasına..
Sekiz ayrı çocuk yuvasıyla iki yetiştirme yurdunda bakım gören kardeşlerin buluşma gününe katılan Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, amaçlarının çocuklara moral vermek olduğunu söyledi.

Çocuk davalarına Avrupa standardı

Türkiye, 18 yaşın altında çocukların yargı önündeki bazı haklarını korumayı amaçlayan "Çocuk Haklarının Uygulanması Avrupa Sözleşmesi"ni imzaladı.
Türkiye'nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alev Kılıç'ın 9 Haziran'da imzaladığı sözleşme, 25 Ocak 1996'da imzaya açıldı.
Sözleşme, velayet, ebeveyn sorumluluğunun uygulanması gibi aile hukukuyla ilgili davalarda çocukların yargı makamı önünde temsilinin sağlanması, davalara ilişkin bilgi edinmeleri ve davaya katılımlarının kolaylaştırılmasını öngörüyor.
Taraf ülkeler sözleşmeyi uygulayacakları aile hukuku alanına giren ihtilaf alanlarını önceden belirlemek zorunda olduklarından, Türkiye "boşanma davaları, çocukların velayetine ilişkin davalar, ebeveynle çocuk arasında ilişki kurulması ve babalığın mahkeme kararıyla tanınmasına ilişkin davalar"da sözleşmeye uyacağını bildirdi.
Sözleşme ayrıca, taraf ülke temsilcileriyle ilgili uluslararası kuruluş yetkililerinden oluşacak bir daimi komite kurulmasını öngörüyor.