The Others Akın Birdal’a Suikast

Akın Birdal’a Suikast

13.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Akın Birdal’a Suikast

Akın Birdal’a Suikast

       Olayı Ankara Cumhuriyet Savcılarından Hamza Uçar el koyarak olay yerinde incelemelerde bulundu. Uçar eldeki delillerin yetersiz olduğu için bir değerlendirme yapmalarının mümkün olmadığını, delillerin toplanmasına devam edildiğini kaydetti.
       Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre de olay yerinde yapılan inceleme ve araştırmalar sırasında 9 milimetre çapında 7 boş kovan 6 mermi çekirdeği bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvar Dairesi'nde yapılan incelemeler sonucu saldırıda kullanılan silahların sabıkasız olduğunun ortaya çıktığı öğrenildi.
       Birdal'a saldırıda, biri koltuk altı, 3 göğüs bölgesi ikisi de sağ bacağa olmak üzere 6 kurşun isabet etti. UBA Haber Müdürü Veli Özdemir tarafından Sevgi Hastanesi'ne kaldırılan Birdal, ameliyata alındı.
       Kalp Cerrahı Prof Dr. İlhan Paşaoğlu, Prof. Dr. Kamil İnanoğlu ve ortopedist Sabri Dokuzoğlu tarafından ameliyata alınan Birdal'ın sağlık durumu ile ilgili ilk açıklamayı, Sevgi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Ali Küçükbaş şunları söyledi:
       "12.40 geldi. Tansiyonu yoktu nabzı çok zayıftı. Kalp cerrahi, genel cerrahi, beyin cerrahi ve ordopedisten oluşan ekip Birdal'ı ameliyata aldı. Sağ göğüse saplanan bir kurşun kola giden damarı parçalamış. Sol bacaktada kurşuna bağlı yaralanma var. Kalp akciğer ve karında yaralanma yok. Kan kaybı nedeniyle kalp böbrek ve beyninde ciddi hasar var. Foksiyonu ve vücut foksiyonları kontrol altına alındı. Halen hayati tehlike sürüyor. Bilinci kapalı şimdiye kadar 10 ünite kan verdik."
       Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu ile Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral hastaneye gelerek Birdal'ın sağlık durumu ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra hastaneye İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu geldi. Başesgioğlu'nun gelişi sırasında arbede yaşandı. Hastane önünde biriken kalabalık, Başeşgioğlu'nun üzerine yürümeye kalktı ve "katil devlet", "Çatlı'nın itleri yıldıramaz bizleri" sloganı attı. Başesgioğlu'nun ardından hastane'ye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de benzeri sloganlarla ve yuh sesleriyle karşılandı. Hastaneye sırasıyla İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, CHP İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş, FP Grup Başkanı Recai Kutan ile İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Ateş geldi. Hastane önünde bekleyen kalabalık, Türk, Kutan ve Ateş'in gelişi sırasında da "yuh" sesleri çıkararak olayı protesto etti.
       İHD Genel Sekreteri Nazmi Gür, hastanede yaptığı açıklamada, "Bu saldırıyı devlet yapmıştır" derken İHD Ankara Temsilcisi Yıldız Temirtürkan da İHD hakkında uzun süredir bir kampanya yürütüldüğünü, belirterek, saldırıdan güvenlik kuvvetlerinin sorumlu olduğunu ileri sürdü.

       DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, Birdal'a yönelik saldırıyı kınarken "Türkiye bilinçli olarak bir çatışma ortamına itiliyor" dedi.
       Tokmak yazılı açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
       "Bir süredir Türkiye bilinçli bir politikaya sahne olmaktadır. Ülkenin çeşitli yerlerinde faşist odaklar tarafından yönlendirilen saldırılarla toplum üzerinde bir baskı oluşturulmaktadır. Bu gidişe dur demenin tek yolu tüm toplumu demokrasi ve hukuk temeli üzerinde ortak bir noktada güçlerini birleştirmekten geçmektedir. DİSK olarak Birdal'a yapılan saldırıyı lanetliyoruz."
       * Liman - İş: "Birdal'a yapılan saldırı aynı zamanda insan haklarına yapılan bir saldırı. Son aylarda Birdal hedef gösteriliyor ve adeta saldırının zemini hazırlanıyordu. Anlaşılan zamanın geldiğini düşünen 'kimliği belirsiz kişiler' bugün görevlerinin yerine getirdiler. O kimliği belirsiz kişilerin kim olduğunu bu ülkede yaşayan her aklı başında insan bilmektedir. Birdal'a saldırının tek sorumlusu ve faili kontrgerilladır."
       * Tüm Emekliler Sendikası: "Ülkenin bugününe alınterlerini katmış emekliler faillerin derhal bulunmasını ve ülkenin demokratikleşmesinin önünde birinci engel olan ve Susurluk'la ipuçları gün ışığına çıkmış bulunan çetelerin üzerine gidilmeden geleceğe yönelik karabasanın ortadan kaldırılamayacağına inanmaktadır."
       * Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç: "Türkiye'de şiddetin artması sağlıksızlığın göstergesidir. Şiddet eylemleri içerisinde bulunan insanlar toplumun ne kadar sağlıksız olduğunu gösteriyor. İçişleri Bakanı'nı göreve davet ediyorum."

       İÇİŞLERİ Bakanı Murat Başesgioğlu, silahlı saldırıya uğrayan İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ın herhangi bir koruma talebi olmadığını belirterek "Özellikle araştırdım. Gerek Ankara, gerek istanbul gerekse Genel Müdürlük düzeyinde korumaya ilişkin bir talep yok" dedi.
       Birdal'ın sağlık durumu ve saldırıyla ilgili olarak TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başesgioğlu şöyle konuştu:
       "Saat 12.00 sıralarında İHD binasına gelen iki kişi, bir süre Birdal'la konuştuktan sonra saldırı olayı gerçekleşmiş. İki adet sağ akciğerinde, iki adet de bacaklarında kurşun yarası var. Olay mahallinde 13 adet boş kovan bulunmuş."
       Görgü tanığı olan sekreter ve çaycının ifadelerinin alındığını belirten Başesgioğlu şunları söyledi:
       "İfadelere göre saldırganların eşkali belirleniyor. Ankara emniyeti, konuyla ilgili her türlü ihtimali değerlendirerek büyük çaplı bir soruşturma başlatmış durumda. Şu ana kadar herhangi bir örgüt üstlenmiş değil. Verilecek ifadeler doğrultusunda eşkal de belirlendikten sonra herhangi bir örgüt bağlantısı var mıdır, ferdi bir olay mıdır bütün ihtimaller değerlendirilerek çalışmalar sürecek. Umarım en kısa sürede güvenlik güçlerimiz saldırganları yakalayacaktır."

       Suç delillerinin titizlikle saptandığını ve teknik incelemelerin sürdüğünü belirten Başesgioğlu, saldırıda kullanılan silah sayısı konusundaki soruyu "Arkadaşların verdiği bilgiye göre tek silah kullanılmış. Boş kovanlar ve mermi çekirdekleri konusundaki tespit tek silahla ateş edildiği noktasında" diye yanıtladı.
       Başesgioğlu, Birdal'ın koruma talebi olup almadığını yönündeki soruya ise şu karrşılığı verdi:
       "Herhangi bir koruma talebi yok. Avukat bir arkadaşımız açıklama yaptı. Bunun üzerine önceden müraacatları var mıdır diye araştırdım. Gerek Ankara, gerek İstanbul gerekse Genel Müdürlük düzeyinde korumaya ilişkin bir talep yok. Özellikle araştırdım. Korunmasına ilişkin resmi herhangi bir talep yok."