The Others Alem seyahat

Alem seyahat

09.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Alem seyahat

Alem seyahat

Ankara'da sefere çıkarken sarhoş olarak yakalanan Pamukkale şirketi şoförünün yerine gönderilen de alkollü çıktı

HERGÜN trafik kazalarına çok sayıda kurban veren Türkiye'de, yapılan denetimler, Türk insanının olaylardan ders çıkarmadığını ve alınan önlemlerin daha da sıkılaştırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nin (AŞTİ) trafik çıkış noktasında önceki gece yapılan denetimlerde, yolcusuyla birlikte sefere çıkmak üzere olan Pamukkale firması şoförlerinden Arif Yüksel'in alkollü olduğu tesbit edildi. Trafik ekiplerinin Yüksel'in yola çıkmasına izin vermemesi üzerine, Pamukkale şirketi tarafından gönderilen ikinci şöför de alkollü çıktı.
AŞTİ trafik çıkış noktasında görevli Başkomiser Hakkı Cidalcıoğlu, alkollü iki şoförünün, yaptıkları samimi itirafta, "Hostesle birlikte alem yaptık dediklerini" belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatı üzerine Şube Müdür Yardımcısı Akın Kılavuz'un yönetiminde önceki gece AŞTİ'den çıkacak araçlar üzerinde alkol muayenesi yapan trafik ekipleri, saat 22.00 sıralarında Pamukkale firmasına ait 34 UDT 80 plakalı yolcu otobüsünün şoförü Arif Yüksel'i alkol muayenesine tabi tuttu.
Muayene sırasında alkolmetre cihazı yüzde 195 promil düzeyini gösterdi. Bunun üzerine, ilk kez alkollü araç kullanırken yakalanan Yüksel'in ehliyetine 3 ay el konurken, kendisini trafiğe çıkmaktan men edildi. Yüksel, işlediği suçla ilgili tutanağa imza atmazken, Pamukkale yetkilileri, aynı aracı yola çıkarması için Kadir Savi adlı ikinci şoförü otobüsün başına getirdi.
İkinci şoförün davranışlarından da şüphelenen ekipler, bu kez de Savi'ye alkol testi yaptı. Cihaz bu kez de yüzde 45 promil düzeyini gösterdi. İkinci şoförün de ehliyetine el koyan trafikçiler, Savi'yi otobüsten indirip, dinlenmeye gönderdi.

Ekiplerin denetimi sırasında aynı saatlerde bu kez de Yozgat Zafer firmasının 66 AR 007 plakalı aracını kullanan Faik Taşdemir de alkollü yakalandı. Diğer iki şoför gibi dolu otobüsle yola çıkmak üzere yakalanan Taşdemir'in alkol derecesi yüzde 55 promil olarak belirlendi. Denetim sırasında Taşdemir'in bir gece önce alkol aldığını ve uyuduktan sonra yola hazırlandğını söylediği öğrenildi.
Trafik Denetleme Şube Müdürü Himmet Oktan, alkollü araç kullanmak için yola çıkan araç şoförlerine 7 milyon 200 bin para cezası ile birlikte 3 ay ehliyetin alıkonulması ve araçların trafikten men edilmesi cezası verildiğini söyledi. Oktan, dünden itibaren tutanakların bilgisayara geçildiğini ve otobüs firmaları ile sürücüler için sicil tutulacağını bildirdi.

Otobüsler dahil tüm ticari araç sürücülerinin alkol oranı sıfır olması gerekirken özel araç sürücüleri için bu değer yüzde 0 - 50 arasında normal kabul ediliyor.
Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nin, trafik çıkış noktasındaki denetimlerde, Pamukkale firması şoförlerinden Arif Yüksel'in yüzde 195, Kadir Savi'nin yüzde 45, Yozgat Zafer firması şoförlerinden Faik Taşdemir'in yüzde 55 promil değer oranında alkollü olduğu saptandı.