The Others ANKARA Leeds’e taşınıyor

ANKARA Leeds’e taşınıyor

15.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA Leeds’e taşınıyor

ANKARA Leeds’e taşınıyor


UEFA’nın ırkçı kararı Ankara’ya sinirlendirdi. Beş bakan ve her partiden bir milletvekili 20 Nisan’da maçı izlemeye gidiyor


       Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, UEFA’nın kararını “İngiltere’ye de, Leeds’e de yakışmadı" diye yorumlarken, beşi Devlet Bakanı 10 milletvekiliyle maça gideceklerini söyledi. DYP Giresun Milletvekili Rasim Zaimoğlu’nun “Leeds’e gidelim" çağrısına uyan çok sayıda siyasi de 20 Nisan’da İngiltere’ye gitmeye hazırlanıyor.
       Ünlü, kararın GS’li futbolcularda hiçbir moral bozukluğu yaratmayacağına ve maçın kazanılacağına inandığını belirterek, İngiltere’nin de yaptığı yanlışı anlayacağını söyledi. Kararın, “tahrik unsuru" olarak tarihe geçeceğini söyleyen Ünlü şöyle konuştu:
       “İki ingilizin ölmesinden biz de büyük üzüntü duyuyoruz. Ama bundan avantaj sağlama girişimini, İngiltere’ye de Leeds’e de yakıştıramadık. Sokakta olan bir olayla GS seyircisinin ne ilgisi var?"
       Ünlü’nün yanı sıra, Devlet Bakanları Mehmet Ali İrtemçelik ve Edip Safder Gaydalı’nın da maça gitmesi kesinleşti. Ünlü, siyasi partilerin Meclis grup yöneticilerine de başvurarak, her partiyi temsilen birer kişinin maça götürüleceğini belirtti, isim kaydettirilmesini istedi. ANAP Grubu maça gitmek için Veysel Atasoy’u bildirirken, diğer gruplar henüz isim belirlemediler.

"Ne yapacaklar göreceğiz"

       UEFA’nın kararından günler önce milletvekillerine “Galatasaray’ı desteklemek için Leeds’e gitme" çağrısı yapan Zaimoğlu’na çok sayıda siyasi “gelirim" yanıtı verdi. Zaimoğlu, “Karar verdik, yolumuzdan dönmeyeceğiz. Kapıya kadar gideceğiz. Ne yapacaklar göreceğiz" diye konuştu.

ATA Cimbom için uçacak

       Galatasaray'a destek için İngiltere'ye gitmek isteyen bakan ve milletvekilleri Başbakanlığa bağlı ATA uçağıyla gönderilecek.
       Koyu Galatasaray taraftarı olan ANAP lideri Mesut Yılmaz, "yoğun siyasi gelişmeler dolayısıyla maça gidemeyeceğin söyledi. Yılmaz, Başbakan Ecevit'in ATA uçağını bakan ve milletvekililerin maça gitmesi tahsis edeceğini söyledi.

'Sahada kazanıp masada kaybettik'

       ERHAN TELLİ
       UEFA'nın Leeds maçıyla ilgili verdiği karara tepki gösteren Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, "Ben, buna klasik Türk diplomasisi diyorum. Sahada kazanıp, masada kaybettik" dedi
       Terim, UEFA'nın bildirdiği kararda çok ilginç maddeler olduğunu da ekledi ve şöyle konuştu:
       "Mesela 'Oyuncularınızı ve teknik kadronuzu taşkınlıktan alıkoyun' denmiş. Yani diyelim ki gol attınız, sevinmeniz yasak. 80 kişi ayırmışlar ve böyle bir karar almışlar. Ama uyardım. Çok sabrettim, dayanamayıp yine konuştum. Leeds'i tebrik ediyorum. Bizim üzerimizde nasıl bir baskı istiyorsa, onu da sağladı. UEFA, kararlarıyla çelişen bir maddeler zincirini de sonuna eklemiş. Yok işte Ali Sami Yen'de olay çıkartmadığınız için tebrik ediyoruz, güvenlik mükemmeldi ve benzeri şeyler. Yine ilginç bir madde, 'Elimizden geldiği kadar korunmanızı sağlamaya çalışacağız'. Ve 'Bu itiraz kabul etmeyen nihai bir karardır' denmiş. Bu karar İngiliz seyircisi için ödüldür. Ben sağduyulu İngilizlerin bu holiganlardan nefret ettiğini de biliyorum. Ama maalesef İngiliz basınında da bazı gazeteler onları destekliyor. Oraya gidince basın toplantısında bize 'hayvanlar' diye yazanları ayıklayacağım ve onları kendi toplantıma almayacağım. İsterse UEFA ceza versin."
       Fatih Terim, hayatın devam ettiği gibi futbolun da devam ettiğini belirtti, şu şekilde devam etti:
       "Biz yine enayi denilene kadar centilmenliğimizi ve efendiliğimizi sürdüreceğiz. Bize Büyük Britanya'da ne olabilir ki? Ne arenalar gördük. Öyle bir köprüdeyiz ki, bir ayağımızı kaydırmaya çalışıyorlar. Onlar istedi, özerk denilen kurul da istediklerini verdi. İnşallah bundan sonra da canı sıkılan, 'Yok ben şu seyirciyi istemiyorum, yok bunu istemiyorum' demez."

Milletvekilleri sıraya girdi

       İngiltere’ye 20 Nisan’da gitmeyi planlayan parti lideri, bakanlar ve milletvekilleri şöyle:
       “Tansu Çiller, M. Ali İrtemçelik, Edip Safter Gaydalı, Burhan Uslu, Mustafa Eren, Faris Özdemir, Hüseyin Çelik, Kemal Kabataş, Oğuz Tezmen, Takiddin Yarıyan, Sadri Yıldırım, Salih Çelen, Kamer Genç, Mehmet Ağar, Bahri Sipahi, Suat Çağlayan, Birol Büyüköztürk, Seydi Karakuş, Ayvaz Gökdemir, Mehmet Sağlam, Cevdet Akçalı, Ali Ilıksoy, Güler Arslan, Mehmet Ali Bilici, Halit Dikmen, Gönül Saray Alphan, Hüseyin Mert, Akif Gülle, Saffet Kaya, Mahmut Bozkurt, Turhan Güven, Enis Sülün, Burhan Bıçakçıoğlu, Mehmet Güneş, Erdoğan Sezgin, Kadir Bozkurt, Cengiz Altınkaya, Zeki Ertugay."

Şenes Erzik: Karar yanlış

       UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, UEFA'nın Galatasaraylı taraftarların Leeds maçına alınmaması yolundaki kararının yanlış olduğunu söyledi. Kendisinin başkanı bulunduğu ancak taraf olduğu için katılmadığı Müsabakalar Komisyonu'nun kararını eleştiren Erzik, "Taraflı değil ama yanlış bir karar. Şayet İngilizler, Türk seyircilerin hayatını garanti altına alamıyorsa bu maçı Londra'da Wembley Stadı'nda oynatırdı. Elland Road'ta tel örgü yok, her isteyen sahaya girebilir. Hiçbir ülke bu riskte bir maçı kendi ülkesinde oynatmak istemezdi. Ancak maç Wembley'e alınsaydı, daha güvenli olurdu" dedi. UEFA Başkanı Lennart Johansson'un açıklamasını da gereksiz bulan Erzik, "Johansson'un komisyonda bir görevi yok. Konu hakkında karar açıklanmadan görüş bildirmemesi gerekirdi" diye konuştu. UEFA'daki komisyonun başkanı olmasının bir etki unsuru olamayacağını vurgulayan Erzik, "Kimsenin şahsi fikrine etki etme hakkına sahip değilim" dedi. Karara rağmen Galatasaray'ın taraftarsız kalmayacağını vurgulayan Erzik, "Avrupa'da yaşayan Türkler gelecek. Galatasaray tribünü boş kalmaz. Ben de maçta olacağım. Galatasaray'ın finale kayacağına tüm kalbimle inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bizim holiganlara "tahrik" indirimi

       NESLİHAN CUYAR İstanbul
       Leeds United - Galatarasay karşılaşmasından bir gün önce Taksim'de iki İngilizin ölümüyle sonuçlanan kavgaya karıştığı belirlenen döt sanık hakkında, suçu "hafif tahrik" altında işledikleri gerekçesiyle yedi buçuk yıl hapis istendi.
       Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Osman İkizoğlu tarafından hazırlanan iddianamede, olay gecesi saat 21.00 sıralarında 50 - 60 kişilik İngiliz holiganlarla, sanıkların da aralarında bulunduğu Türk grup arasında kavga çıktığı belirtildi. Kavgayı İngilizler'in başlattığı vurgulanan iddianamede, "Türk vatandaşlara sataşarak ellerindeki bira şişelerini kırıp yere atmaları, çevredeki işyerlerinin ve ticari otoların camlarını kırmaları, hatta bir İngiliz'in elindeki Türk bayrağını edep yerlerine sürmesi nedeniyle kavgaya İngilizlerin sebep verdikleri anlaşılmıştır" denildi.
       İddianamede, tutuklu sanıklar Ali Ümit Demir, Özkan Balcı, Süleyman Aydın ve Süleyman Gökhan Güven'in TCK'nın 448, 463, 51 / 1 maddeleri gereğince "faili gayri muayyen şekilde kasten adam öldürmek" suçundan yedi buçuk yıl, Kazım Dalga, Hasan Altun, Murat Yahşi ve İbrahim Emrah Kaygısız'ın "kavgada ölü ve yaralılara el uzatmak suçundan" beş yıl, Savaş Altay, Uğur Yevsükof, Gökhan Oba, Burak Savucu, Sinan Cem İster, Umut Özdemir, Muhammet Erdem, Serkan Gürsoy ve Hamit Alpaya'nın "ölümle biten kavgaya katılmak" suçundan altı ay, Çetin Demirkıran'ın ise "cürüm delilini saklamak" suçundan iki yıla kadar hapis cezası talep edildi.
       Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacağı kaydedildi.
       Sanıklar da ifadelerinde, olay günü İngilizler'in aşırı taşkınlık yaptığını ve kendilerini tahrik ettiklerini, ölüme sebebiyet verecek yönde bir harekette bulunmadıklarını iddia etti.


Yazarlar