The Others Arkasında İran var

Arkasında İran var

29.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Arkasında İran var

Arkasında İran var


Devletin zirvesinde masaya yatırılan Hizbullah raporunda, örgütün, hızla önlem alınmaması durumunda, 'yeni bir tehdit' olacağı uyarasında bulunuluyor


       Şeriatçı terör örgütü Hizbullah'ın kuruluş amacı, faaliyetleri, yöntemleri ve dış bağlantılarına ilişkin kapsamlı rapor devletin zirvesine sunuldu. Dış destekleri, diğer örgütlerle bağlantıları, yapılanma biçimi, eğitimleri ve örgütlenmesi ayrıntılarla anlatılan raporda, "İvedilikle tedbir alınmadığı takdirde Hizbullah terör örgütünün PKK terör örgütünün etkinliğini kaybetmesinden sonra bölgede doğan boşluğu doldurması ve devletin mücadele etmek zorunda kalacağı yeni bir tehdit olarak ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir" deniliyor..
       Raporda, Hizbullah'ın İran'dan büyük destek gördüğü vurgulanırken, "İran'ın teokratik rejimini Türkiye'ye ithal etme amacından vazgeçmediği sürece Hizbullah'ı desteklemeye devam edeceği bir gerçektir" dendi.
       Terör örgütünün yapısını gözler önüne seren rapora göre Hizbullah'ın yapısı ve işleyişi şöyle:

       AMACI VE SOSYAL YAPILARI: Amacı İran İslam Devrim modelini esas alarak Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkarak öncelikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde şeriata dayalı Kürt İslam Devleti kurmak. Genelde örgüt mensupları ve ailelerinin geçmişte soruşturma geçirmedikleri tespit edilmiştir. Son dönemde psikopat, yankesici, hırsız gibi şahısların örgüt bünyesine alındığı tespit edilmiştir. Örgüt mensupları genelde orta ve lise dengi okul mensubudur. Mensuplarının, 1937 doğumlulardan 1979 doğumlulara kadar geniş bir yaş grubunu kapsadığı görülmektedir.

       PEMBE HABERLEŞME: Haberleşmede muhabere vasıtalarını kullanmayıp birebir temas ile irtibatın sağlandığı ve talimatların pembe pelur kağıda yazılarak ulaştırıldığı saptanmıştır.

       EYLEM TÜRLERİ: a) Silahlı saldırı, b) Kundaklama, c) Satırla vurma, d) Zincir ve kezzap kullanma, e) Adam kaçırma, f) Darp - dövme, g) Tehdit, h) Propaganda amaçlı eylemler, ı) Sorgulama, j) Yol kesip silahla tarama, k) İntihar eylemi.

       EYLEM ÖZELLİKLERİ: a) Yakın mesafeden eylem, b) Farklı silah kullanma, c) Eylemlerin üstlenilmemesi, d) Profesyonel eylem tarzı, e) Tek kişiye yönelik eylemler, f) Gündüz saatlerinde eylem, g) Çocuk yaştaki eylemciler. İlim kanadı "zamanı gelince devletle hesaplaşma" taktiği uyguladığından resmi kurumlara karşı bir faaliyette bulunmamıştır.

       ÇAĞRI, MİNYELİ ABDULLAH, ÇÖL ASLANI: Cuma günleri hariç, camide ders verilen gençlere İran devriminin anlatıldığı, Mevdudi, Hasan El Benna, Seyid Kutup, Dr. Seyid, Ali Korani, İmam Humeyni, Dr. Ali Şeriati isimli şahısların yazdığı kitaplarının okutulduğu, örgütsel kasetlerden Çağrı, Minyeli Abdullah, Çöl Aslanı gibi filmlerin izletildiği bilgileri alınmıştır.

       AHİRET AZABI: 1998 sonlarında polis denetimlerinin artması nedeniyle örgütün cami yerine ev, çay ocağı, evlerin bodrum katları, yaya olarak gidilirken eğitim gibi sistemlere döndüğü... Bu eğitimde örgüte kazandırılmak istenen yeni elemanlara cami, ölüm, ölüm sonrası, kabir konuları işleyerek ahiret azabı korkusu ile cami - cemaat - cihad sistemi oluşturulduğu.

       MARŞLAR: Örgüte yeni kazandırılan şahısların etkilenmesi Kürtçe'ye çevrilmiş "Mizgina İslam, Azadi, Hınariye Duran, Hınariye Gülistane Susa, Denge Ümmete İslam, Şehitler Kervanı" adlı şehadet marşlarının dinlettirildiği.

       TESPİH DÜŞÜRME: Örgütün militanlarına takipten kurtulmak için "tespih düşürüp almak bahanesiyle arkaya bakılması", "aynı yolun kullanılmaması" tavsiyesinde bulunduğu, güvenlik güçlerince yakalandıklarında gerekirse saldırmaları ve bu nedenle bıçak taşımaları talimatı verildiği saptandı.

       VELİOĞLU'NUN FETVACILARI: (Örgüt elemanı kaynaklı) Örgütün tebliğ safhasında faaliyetlerde bulunan Diyarbakır Silvan ilçesinde Molla Enver (Kılıçaslan olabilir) ve Melle Muhammed (M. Beşir Varol olabilir) isimli şahısların İran devriminden sonra 4 yıl İran'da kalarak dini eğitim aldıkları ve Türkiye'ye dönüş yaptıkları, bu şahısların örgütün fetvacıları oldukları, Hizbullah örgütü İlim grubu lideri Hüseyin Velioğlu'nun dahi bu şahıslara sormadan ve danışmadan hareket etmediği belirlendi.

       HAYVAN ETİ İÇİNDE SİLAH SEVKİYATI: Örgütün Diyarbakır Karacadağ bölgesinde Batman Sason ve Siirt bölgelerinde sığınaklar inşa ettiği, bu yerlerde ağır silahlarla eğitim verdiği, kaçırılanların bir kısmının buralarda tutulduğu, Haziran ayı başından bu yana İran ve Lübnan üzerinden Türkiye'ye TIR'larla dondurulmuş büyük baş hayvan etleri içinde silah sevkiyatı yapıldığı, Baretta marka tabancaların da hiç kullanılmamış, orjinal kutuları içinde getirildiği belirlendi.

       SOĞUKKANLI MİLİTANLAR DIŞARI: Örgütün eylemlerde soğukkanlılık gösteren mensuplarını seçerek Lübnan, Kuzey Irak ve İran'a askeri eğitim ile bomba eğitimi almak için gönderildiği saptandı.

       YURTDIŞINA KAÇIŞ YOLU: Özellikle son operasyonlarda ele geçirilen Hizbullah militanlarının sorgulamasında örgüt mensuplarının Türkiye'den pasaport alarak yasal yollarla Yüksekvova ilçesi Bazergan sınır kapısından İran'a geçtikleri, genelde Mako, Tahran, Mehrabat ve Urumiye şehirlerinde faaliyet sürdürdükleri, Van Başkale ilçesi yakınlarına araçla gelerek, buradan kılavuz eşliğinde yaya olarak sınırı geçtikleri ve İran Kelereş bölgesine gittikleri, kendilerini Hizbullah örgütü ve devrim muhafızı yetkililerinin karşıladığı bilgileri bulunmaktadır.

       FARSÇA EĞİTİM: Derslerin farsça verildiği, Kaleşnikof, G - 3 ve G - 1 piyade tüfeği Browning ve Amerikan Colt tabanca ve bomba yapımı hakkında bilgiler verildiği ve silahların pratik eğitimini biray süre ile gördükleri bilgileri bulunmaktadır. Kuzey Irak KYB bölgesinde faaliyet gösteren İslami Kürt Partisi'nin lideri Şeyh Osman ile ilişkileri olduğuna dair bilgiler yer almaktadır.

ÖRGÜTTEN MİLİTANLARINA TALİMATLAR:

       - Rejime bağlı Müslümanların kazanılması şeriat için önemlidir.
       - Kendinizi kamufle için cami imamları ile iyi geçinin.
       - Cemaatten dışlanmamak için şimdilik imamların arkasında namaz kılın.
       - Sakal ve bıyıklarınızı cami cemaati tarzına göre ayarlayın.

       İRAN'DAN DESTEK: Raporda, "Hizbullah terör örgütünün bir diğer dikkat çekici yönü de İran'dan büyük oranda destek görmesidir. Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın ifadelerinde 'İran, PKK yerine Hizbullah'ı Türkiye'de güçlendirmek istedi' şeklindeki açıklaması bu iddianın doğruluğunu göstermektedir. İran'ın teokratik rejimini Türkiye'ye ithal etme amacından vazgeçmediği sürece Hizbullah'ı desteklemeye devam edeceği bir gerçektir" dendi.

       TABAN BULABİLİR: Güç kaybetmiş olsa da, amaç ve söylemleriyle kısa sürede halk arasında taban bulabilecek durumdadır... İvedilikle tedbir alınmadığı takdirde Hizbullah terör örgütünün PKK terör örgütünün etkinliğini kaybetmesinden sonra bölgede doğan boşluğu doldurması ve devletin mücadele etmek zorunda kalacağı yeni bir tehdit olarak ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir.